Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2018,
22.16

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

BTC Boris Koprivnikar Tanja Muha AKOS

Ponedeljek, 15. 10. 2018, 22.16

5 let, 6 mesecev

Svet Akosa vladi predlaga razrešitev direktorice Tanje Muha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Tanja Muha in Tamara Vonta | Svet Akosa vladi predlaga razrešitev direktorice Akosa Tanje Muha (levo). | Foto STA

Svet Akosa vladi predlaga razrešitev direktorice Akosa Tanje Muha (levo).

Foto: STA

Svet Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) vladi Marjana Šarca po poročanju STA predlaga razrešitev direktorice Akosa Tanje Muha. Po pregledu dokumentacije glede dodelitve frekvenc za mobilno tehnologijo 5G podjetju BTC je svet namreč ugotovil, da je direktorica s svojimi izjavami zavajala, so sporočili člani sveta.

Svet Akosa se je na današnji izredni seji seznanil s poročilom direktorice Tanje Muha glede podelitve frekvenc podjetju BTC in preveril izjave, ki jih je podala na izredni seji pred tednom dni. Pri tem je ugotovil, da je direktorica z izjavami zavajala.

Podjetje BTC namreč ni pridobilo evropskih sredstev za raziskovalni projekt razvoja 5G tehnologij, kot je v svojem poročilu navedlo vodstvo agencije. Svet agencije je zato soglasno sprejel sklep, da v skladu z zakonom o elektronskih komunikacijah vladi predlaga razrešitev direktorice, so zapisali člani sveta.

5G
Novice Svet Akosa za izredno revizijo postopka dodelitve frekvenc za testiranje 5G-tehnologije

BTC in Koprivnikar zanikala očitke in obtožbe

Mediji so nedavno poročali, da naj bi nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar dobil službo v družbi BTC, ker naj bi ji predhodno pomagal pri pridobitvi licenc za peto generacijo mobilne telefonije (5G). V Akosu so vse očitke zavrnili in poudarili, da BTC ni edino podjetje s podeljenimi testnimi frekvencami. Prejeli so jih še na AMZS, Internet Institutu in v Elektru Gorenjska.

V BTC so obtožbe zanikali in navedli, da jim je frekvence z dvema odločbama podelila agencija, in sicer na podlagi javnega poziva, na katerega so se lahko odzvali vsi. "Pojasnjujemo, da smo začasne frekvence prejeli za nekomercialno uporabo za potrebe testiranja za posamezne evropske projekte," so sporočili iz družbe BTC in dodali, da frekvenc ne tržijo in jih trenutno sploh še ne uporabljajo.

Nekdanji minister Koprivnikar je zatrdil, da v nobenem primeru ne gre za kakršnokoli povezavo v zvezi z njegovo novo zaposlitvijo v BTC. Zanikal je, da bi si teren pripravil s spremembo zakona tako, da se frekvence podeljujejo brezplačno, testno obdobje pa se je s treh mesecev podaljšalo na tri leta.

Nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar zanika očitke, da je službo v BTC dobil, ker naj bi omenjeni agenciji pomagal pri pridobitvi frekvenc 5G. | Foto: STA , Nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar zanika očitke, da je službo v BTC dobil, ker naj bi omenjeni agenciji pomagal pri pridobitvi frekvenc 5G. Foto: STA ,

Boris Koprivnikar
Novice Boris Koprivnikar dal odpoved, BTC pa vrača frekvence #video

Koprivnikar dal odpoved, družba BTC je dodeljene frekvence vrnila

"Komercialne frekvence se prav tako zaračunavajo, kot so se vedno do sedaj. Vendar razpis za komercialno uporabo frekvenc sploh še ni bil izveden. Frekvence, ki so bile podeljene BTC, so začasne in omejene samo na območje BTC, torej jih sploh ni mogoče komercialno uporabljati za storitve za splošno populacijo," je dodal nekdanji minister za javno upravo. Koprivnikar je po plazu očitkov o zlorabi položaja dal odpoved in izstopil iz stranke SMC, družba BTC pa je omenjene frekvence vrnila.

Boris Koprivnikar
Novice Koprivnikar po izbruhu afere s frekvencami izstopil iz SMC
Ne spreglejte