SiolNET. Novice Slovenija
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svet Akosa za izredno revizijo postopka dodelitve frekvenc za testiranje 5G-tehnologije

0,18

termometer

5G
Foto: Thinkstock

Svet Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je zaradi očitkov o zlorabi položaja pri podeljevanju frekvenc za testiranje tehnologije 5G danes sklenil, da izvede izredno zunanjo revizijo postopka dodelitve teh frekvenc. Svet se je sicer poleg tega seznanil s pojasnili vodstva agencije o postopku, so sporočili iz Akosa.

"V skladu z obstoječim zakonom o elektronskih komunikacijah svet nima nobenih pristojnosti pri dodeljevanju frekvenc. Svet tako v postopku dodelitve frekvenc za testiranje tehnologije 5G ni sodeloval, niti s postopki pri vodstvu agencije ni bil seznanjen," so še sporočili danes.

vreme Novice Priča smo ekstremnim vročinskim valovom, življenje se bo korenito spremenilo

V Akosu vse očitke zavrnili

Mediji so namreč v minulih dneh poročali, da naj bi nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar dobil službo v družbi BTC, ker naj bi ji predhodno pomagal pri pridobitvi licenc za peto generacijo mobilne telefonije (5G). V Akosu so vse očitke zavrnili in poudarili, da BTC ni edino podjetje s podeljenimi testnimi frekvencami. Prejeli so jih še na AMZS, v Elektru Gorenjska in na Internet Institutu.

Obtožbe so zanikali tudi v BTC, kjer so navedli, da jim je frekvence z dvema odločbama podelila agencija, in sicer na podlagi javnega poziva, na katerega so se lahko odzvali vsi. "Pojasnjujemo, da smo začasne frekvence prejeli za nekomercialno uporabo za potrebe testiranja za posamezne evropske projekte," so zapisali in dodali, da frekvenc ne tržijo in jih v tem trenutku sploh še ne uporabljajo.

Prostitucija, prostitutka. Novice Vroča afera na Hrvaškem: prostitucija, izdaja tajnih podatkov in Dinamo Zagreb

Boris Koprivnikar Foto: STA

Koprivnikar pa je zatrdil, da v nobenem primeru ne gre za kakršno koli povezavo v zvezi z zaposlitvijo v BTC. Zanikal je tudi, da bi si teren pripravil s spremembo zakona tako, da se frekvence podeljujejo brezplačno, testno obdobje pa se je s treh mesecev podaljšalo na tri leta.

"Komercialne frekvence se prav tako zaračunavajo, kot so se vedno do sedaj. Vendar razpis za komercialno uporabo frekvenc sploh še ni bil izveden. Frekvence, ki so bile podeljene BTC, so začasne in omejene samo na območje BTC, torej jih sploh ni mogoče komercialno uporabljati za storitve za splošno populacijo," je dodal.

kanada eksplozija rafinerija Novice Eksplozija in požar v največji kanadski naftni rafineriji #video BiH, volitve Novice Po volitvah v BiH: Obeta se spektakel

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin