Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
18.03

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

7

Natisni članek

Milorad Dodik volitve v Nemčiji 2017 BiH

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 18.03

5 let, 6 mesecev

Po volitvah v BiH: Obeta se spektakel

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

7

BiH, volitve | "Če po nedeljski noči potegnemo črto, so rezultati pričakovani. To so imena, ki so med ljudmi dobila največ zaupanja. Tako je," je za Siol dejal novinar iz Banjaluke Dragan Bursać. | Foto Reuters

"Če po nedeljski noči potegnemo črto, so rezultati pričakovani. To so imena, ki so med ljudmi dobila največ zaupanja. Tako je," je za Siol dejal novinar iz Banjaluke Dragan Bursać.

Foto: Reuters

Izid nedeljskih volitev v Bosni in Hercegovini ni prinesel presenečenj. Glede na kombinacijo, ki so jo volivci izbrali, se državi obeta spektakel, medtem ko kakšnih konkretnih sprememb ni pričakovati, je volilni izid komentiral Dragan Bursać, novinar in kolumnist iz Banjaluke.

Prebivalci BiH so na včerajšnjih volitvah izbrali novo vodstvo. Med člane predsedstva je bil izvoljen tudi dolgoletni predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, sporen zaradi svojega nacionalizma. Poleg njega bosta predsedstvo sestavljala še hrvaški kandidat Željko Komšić in bošnjaški kandidat Šefik Džaferović.

Milorad Dodik
Novice BiH po volitvah ostaja nacionalno razdeljena, v novem predsedstvu tudi Dodik

Dodik pokazal, kako močno volilno bazo ima

Dodik je pričakovano premagal opozicijo v Republiki Srbski, Džaferović si je glasove volivcev pridobil, ker prihaja iz najbolj organizirane stranke v BiH. Še največ vprašanj se lahko odpre zaradi izvolitve Komšića, ki je bil za hrvaškega predstavnika izbran zahvaljujoč glasovom Bošnjakov, ocenjuje novinar iz Banjaluke.

Vedno bodo ljudje, ki z izidom ne bodo zadovoljni, opozicija pa je že privzeto vedno nezadovoljna, poudarja Bursać. Volilni izid zanj ni prinesel nobenih presenečenj. Kot je dejal, je izid morda za koga presenečenje, predvsem zaradi namigov, da Dodiku ne bi uspelo dobiti zadostne podpore ter protestov v Banjaluki.

A se je na koncu izkazalo, da je vendarle njegova volilna baza dovolj velika. Dosedanji predsednik Republike Srbske je prejel dobrih 55 odstotkov glasov in tako premagal zmernega sedanjega člana predsedstva Mladena Ivanića.

Kljub nekaterim namigom je Milorad Dodik dokazal, da ima močno volilno bazo. | Foto: Reuters Kljub nekaterim namigom je Milorad Dodik dokazal, da ima močno volilno bazo. Foto: Reuters

"Veliko bo vsega za rumeni tisk, samo politike ne"

Dodik je sicer sporen zaradi svojega nacionalizma, napovedovanja referenduma o odcepitvi srbske entitete ter zavračanja osrednjih državnih oblasti v Sarajevu. Že v predvolilni kampanji je namreč napovedal, da ne bo šel v Sarajevo, temveč se bo zasedanj predsedstva udeleževal po telefonu.

"To bo spektakel. Veliko bo vsega za rumeni tisk. Edino čiste politike ne bo," meni Dragan Bursać. | Foto: Reuters "To bo spektakel. Veliko bo vsega za rumeni tisk. Edino čiste politike ne bo," meni Dragan Bursać. Foto: Reuters "Z vidika normalnih demokratičnih držav je Dodik zelo problematična izbira, posebej v kombinaciji s Komčićem. Tu lahko pričakujemo marsikaj. To bo spektakel," je prepričan novinar in kolumnist iz Banjaluke. Dodaja še: "Veliko bo vsega za rumeni tisk. Le čiste politike ne bo."

Približevanje EU se bo še upočasnilo

Bursać je prepričan, da bo ta kombinacija predsedstva tudi precej upočasnila približevanje BiH Evropski uniji, "a to je volja ljudstva, ki jo moramo spoštovati." Sicer tudi zdajšnja sestava oblasti ni veliko naredila, je bil do odhajajoče oblasti še kritičen novinar.

Konkretne smernice tako notranje kot zunanje politike se bodo sicer začele kazati po ustanovitvi predsedstva in skupščine, pri čemer ostaja vprašanje, ali jim bo to sploh uspelo do konca leta.

Na voliščih so se dogajale nekatere kršitve, a to je le del volilne folklore v BiH, pravi novinar iz Banjaluke. | Foto: Reuters Na voliščih so se dogajale nekatere kršitve, a to je le del volilne folklore v BiH, pravi novinar iz Banjaluke. Foto: Reuters

Inzko: Na žalost ni prišlo do političnega premika

Da je realno prišlo do nekaterih sprememb v odnosu med političnimi strankami, a “na žalost ni prišlo do političnega premika, ki bi državo popeljal in odblokiral, jo naredil bolj funkcionalno in reformno naravnano,” pa volilni izid komentira Valentin Inzko, visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH.

Inzko pričakuje, da se bo nadaljevala “politika delitev in ostre retorike.” Dodaja še: “Upam pa, da se motim.”

V besedah vsi za pot k EU, a skopi v dejanjih

V katero smer bo šla notranja in zunanja politika je po Inzkovi oceni odvisno od voditeljev v tej državi, ki “poudarjajo svojo privrženost napredovanju BiH Evropski uniji, kar so celo pisno potrdili, vendar so skopi pri doseganju konkretnih kompromisov, ki bi pospešili proces EU integracije”. Kot pravi, je vse je odvisno od tega, ali bodo voditelji resnično dali prednost EU temam ali pa bodo nadaljevali z nacionalizmom.

Ob tem sicer ne želi v naprej ocenjevati, kako bo na to vplivala izvolitev Dodika v predsedstvo. Meni, da je vsakemu treba dati priložnost, a iskreno veliko ne pričakuje.

Vse adute izkoristili v predvolilni kampanji

Dragan Bursać prav tako ne pričakuje velikih rezultatov, a vseeno pušča možnost, da ga presenetijo. Prepričan je, da so vsi vse adute že izkoristili v predvolilni kampanji, odprli so kakšen kos ceste ali bolnišnico. "Kaj več se pa ne bo delalo," je še prepričan.

Po ocenah opazovalcev je bila to sicer ena najbolj umazanih predvolilnih kampanj v BiH, ki sta jo namesto vsakodnevnih težav državljanov zaznamovala nacionalizem in sovražni govor.

V BiH se je sicer na včerajšnjih volitvah za 520 mest na različnih ravneh potegovalo 7500 kandidatov, med njimi je bilo 15 kandidatov za tri člane predsedstva.

Volitve v BiH
Novice Volišča v BiH so se zaprla, ponekod težave zaradi domnevno vnaprej izpolnjenih glasovnic
Ne spreglejte