Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 10. 2018,
18.14

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

11

Natisni članek

afera Jože Mermal BTC Boris Koprivnikar

Nedelja, 7. 10. 2018, 18.14

5 let, 6 mesecev

Koprivnikar po izbruhu afere s frekvencami izstopil iz SMC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

11

Boris Koprivnikar | Boris Koprivnikar je po izbruhu očitkov o domnevni korupciji pri podeljevanju frekvenc družbi BTC izstopil iz stranke SMC. | Foto Bor Slana

Boris Koprivnikar je po izbruhu očitkov o domnevni korupciji pri podeljevanju frekvenc družbi BTC izstopil iz stranke SMC.

Foto: Bor Slana

Nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar je prek družbenega omrežja Facebook sporočil, da se je odločili za izstop iz stranke SMC. Koprivnikar se sicer po izteku mandata spoprijema z očitki o domnevni korupciji v zvezi s svojo novo zaposlitvijo v družbi BTC. Nekdanji minister je očitke in obtožbe na svoj račun danes znova zavrnil.

Spletni portal Požareport je v ponedeljek poročal o domnevni korupciji pri povezavah med frekvencami za BTC in zaposlitvijo Borisa Koprivnikarja v tej družbi. Po poročanju Radia Slovenija kriminalisti zdaj preiskujejo, ali je Koprivnikar kot minister družbi podelil brezplačne testne frekvence 5G v zameno za službo po izteku ministrovanja.

Boris Koprivnikar
Novice BTC: Koprivnikar ni pomagal pri pridobitvi licenc 5G #video

Koprivnikar: Vsi postopki so bili popolnoma transparentni

"Vsi postopki so bili popolnoma transparentni, skladno z usmeritvami ministrstva in popolnoma neodvisno vodeni s strani agencije za komunikacijska omrežja in storitve," je za Radio Slovenija danes poudaril Koprivnikar. Zatrdil je, da v nobenem primeru ne gre za kakršnokoli povezavo v zvezi z zaposlitvijo v BTC.

Poleg tega je Koprivnikar zanikal, da bi si teren pripravil s spremembo zakona tako, da se frekvence podeljujejo brezplačno, testno obdobje pa se je s treh mesecev podaljšalo na tri leta.

Nekdanji minister za javno upravo v Cerarjevi vladi poudarja, da so bili postopki podeljevanja frekvenc vodeni transparentno. | Foto: STA , Nekdanji minister za javno upravo v Cerarjevi vladi poudarja, da so bili postopki podeljevanja frekvenc vodeni transparentno. Foto: STA ,

"Komercialne frekvence se prav tako zaračunavajo, kot so se vedno do zdaj. Vendar razpis za komercialno uporabo frekvenc sploh še ni bil izveden. Frekvence, ki so bile podeljene BTC, so začasne in omejene samo na področje BTC, torej jih komercialno uporabljati za neke storitve za splošno populacijo sploh ni mogoče," je navedel nekdanji minister.

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo
Novice Očitki o Koprivnikarjevi domnevni korupciji pod drobnogledom poslancev #video

Nekdanji minister po vrnitvi iz tujine najprej na pogovor k Mermalu

Obdobje testiranja je bilo po njegovih besedah podaljšano, ker je v povezavi s frekvencami 5G mogoče razvijati popolnoma nove poslovne modele. "In to je tisto področje, za katerega potrebuješ več časa za testiranje," je pojasnil Koprivnikar.

Povedal je še, da je za informacijo, da je zadevo pod drobnogled vzel tudi Nacionalni preiskovalni urad, izvedel iz medijev. Vabila na zaslišanje še ni prejel, bo pa v sredo svojo plat zgodbe pojasnil pred parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ.

Iz družbe BTC so v četrtek sporočili, da jim Koprivnikar ni pomagal pri pridobitvi licenc 5G. Na fotografiji prvi mož BTC Jože Mermal. | Foto: Ana Kovač Iz družbe BTC so v četrtek sporočili, da jim Koprivnikar ni pomagal pri pridobitvi licenc 5G. Na fotografiji prvi mož BTC Jože Mermal. Foto: Ana Kovač

Koprivnikar je potem, ko se je v soboto zvečer vrnil s službenega potovanja v tujini, sicer najprej odšel k predsedniku uprave BTC Jožetu Mermalu. "Na mojo pobudo sva se dogovorila, da v kolikor se v postopkih kakorkoli pravnomočno izkaže, da je bilo moje ravnanje v kakršnikoli obliki koruptivno, s tem avtomatično preneha moja pogodba v BTC," je dejal Koprivnikar.

Boris Koprivnikar
Novice Nekdanji minister bo izvršni direktor v družbi BTC

Prek Facebooka obvestil Cerarja, da izstopa iz stranke

Na svojem profilu na Facebooku je Koprivnikar medtem objavil svoje pismo predsedniku SMC Miru Cerarju, v katerem ga obvešča, da je izstopil iz stranke SMC. Kot je poudaril Koprivnikar, se zadnje dni ukvarja z dokazovanjem svoje nedolžnosti, integritetnega, zakonitega in nekoruptivnega ravnanja.

"Kot aktivni politik sem te igrice nekako moral sprejeti, čeprav se je vedno znova izkazalo, da so obtožbe neresnične in tudi tokrat se bo. Pa vendar je tokrat drugače, ker se povzroča škoda tudi uspešni gospodarski družbi, s katero smo se veselili sodelovanja, sedaj pa smo žrtev moje politične opredeljenosti," je navedel Koprivnikar.

Vesna Györkös Žnidar
Novice Nekdanja ministrica Györkös Žnidarjeva zapustila SMC

"Ker tudi SMC ne vidi več moje aktivne vloge v okviru funkcij, ki so ji bile na voljo, in ni ocenila, da je dosedanje vodenje resorja zadostna osnova za nadaljevanje dela, sem se po izstopu iz izvršnega odbora in sveta stranke odločil, da izstopim tudi iz članstva v stranki SMC," je zapisal nekdanji minister.

Kot je dodal, ceni vrednote, za katere se zavzemajo v stranki, in delo, ki so ga skupaj opravili, vendar enostavno ne more dopustiti, da so on, njegova družina in njegov sedanji delodajalec žrtev političnega obračunavanja. Želi si samo mirno, strokovno in pošteno delati naprej, članstvo v stranki pa ga pri tem očitno ovira, je še pojasnil Koprivnikar.

Ne spreglejte