Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
18.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Nemčija CDU liberalna stranka

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 18.51

6 let, 6 mesecev

Slovensko gospodarstvo si v Nemčiji želi jamajško koalicijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Jamajška koalicija Jamajka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najboljša koalicija tako za Nemčijo kot za Slovenijo bi bila tako imenovana jamajška koalicija med CDU/CSU, FDP in Zelenimi, meni ekonomist Anže Burger. Obeta si premik nemške ekonomske politike k tržnim rešitvam.

Po zmagi na nedeljskih parlamentarnih volitvah so pred predsednico Krščansko demokratske unije (CDU) Angelo Merkel pogajanja o sestavi koalicije. CDU je skupaj s sestrsko Krščansko socialno unijo (CSU), ki vlada na Bavarskem, na nedeljskih volitvah prejela 33 odstotkov glasov, socialdemokrati (SPD) 20 odstotkov, alternativa za Nemčijo (AfD) 12,6 odstotka, liberalna stranka (FDP) 10,7 odstotka, Zeleni pa 8,9 odstotka.

SPD, ki jo vodi Martin Schulz, je sodelovanje v koaliciji že zavrnila, AfD pa je notranje razklana. Tudi glede na programska izhodišča je najverjetnejša tako imenovana jamajška koalicija – med črno CDU/CSU, rumenimi liberalci in Zelenimi, čeprav bodo zlasti z zadnjimi zaradi večjih programskih razhajanj pogajanja težja.

FDP namesto liberalnih Britancev

Ekonomist Anže Burger upa, da bo v nemški ekonomski politiki znova več poudarka na tržnih elementih. | Foto: STA , Ekonomist Anže Burger upa, da bo v nemški ekonomski politiki znova več poudarka na tržnih elementih. Foto: STA , "To bi bila še najboljša koalicija tako za Nemčijo kot Slovenijo," meni ekonomist Anže Burger.

"V tem obdobju, ko bo Evropska unija pri oblikovanju politik zelo pogrešala Veliko Britanijo kot močnega liberalnega, tržno usmerjenega partnerja, bi bila takšna vlada dobra notranja opora. Bo pa težava najti kompromis z Zelenimi, saj imajo FDP in Zeleni zelo nezdružljiva programa."

Premik proti tržnim rešitvam

Burger si na ekonomskem področju obeta premik proti tržnim rešitvam. "SPD je koalicijo do zdaj usmerjala bolj v levo. CDU je morala sprejeti kompromise, kot je bila na primer uvedba minimalne plače na zvezni ravni."

Ekonomist še upa, da se bo ta tehtnica obrnila, da Evropska unija ob spremembi politik ne bo zašla v preveliko federalnost, v smer fiskalnih transferjev iz centralnega proračuna, in da bo ohranjala avtonomijo držav članic. Te usmeritve je namreč nakazala FDP.

Vzpon Angele Merkel #video

Video: Planet TV

Moč bosta dobili manjši stranki

Da bi bila jamajška koalicija najugodnejša za gospodarstvo, meni tudi glavni ekonomist pri analitiki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojan Ivanc. Še več poudarka pričakuje pri zeleni energiji in prostem trgu, moč pa bosta pridobili manjši stranki.

Bojan Ivanc pričakuje več davčnih spodbud za nemška mala in srednje velika podjetja | Foto: Matej Leskovšek Bojan Ivanc pričakuje več davčnih spodbud za nemška mala in srednje velika podjetja Foto: Matej Leskovšek "Vseeno pa bo 'esteblišment' poskušal odgovoriti na očitke tistih, ki so volili za AfD. Ustvarjanje novih delovnih mest za migrante in njihova integracija bosta pomemben del načrtov. Pri pomembnejših odločitvah bo postala dinamika na ravni države počasnejša," je zapisal Ivanc.

Ekonomist bistvenih sprememb davčne politike in posegov v svobodno iniciativo podjetniškega sektorja ne pričakuje. Izrazil je verjetnost, da bo večji vpliv FDP pomenil več davčnih spodbud tudi za nemška mala in srednje velika podjetja.

Odnosi s Slovenijo se bodo še okrepili

Pri slovensko-nemških trgovinskih in naložbenih odnosih v prihodnjih štirih letih pa Ivanc pričakuje, da se bodo še okrepili, "saj je Slovenija vedno bila strateška partnerica glavnih nemških industrijskih panog".

"Pomembno je, da sledimo pri naložbah v predelovalnih dejavnostih, še posebej pri tako imenovanih tehnoloških rešitvah na področju digitalizacije proizvodnje. Nekaj naših podjetij je tudi morebitnih prevzemnih tarč, saj so resnično napredovala v dobaviteljskem odnosu do nemških naročnikov," je še pojasnil ekonomist pri GZS.

 

Ne spreglejte