SiolNET. Posel danes Novice
4,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci premagali Albance, lastništvo Big Banga ostaja doma

4,86

termometer

Big Bang
Foto: STA

V boju za našega največjega trgovca s tehničnim blagom Big Bang je po neuradnih informacijah zmagala Adventura v lasti slovenskega poslovneža Darka Klariča. Premagala je družbo Balfin Group albanskega milijarderja Samirja Maneja.

Po naših informacijah kupnina za Big Bang krepko presega 15 milijonov evrov, kolikor so pričakovali prodajalci.

Slovenski finančni holding Adventura je v lasti Darka Klariča, ustanovitelja in pomembnega lastnika družbe Media Publikum, ki se ukvarja z zakupom oglasnega prostora. Klarič ima prek Adventure v lasti največjega slovenskega avtobusnega prevoznika Avrigo. Prek tega holdinga se poteguje tudi za nakup Marine Portorož.

Napovedi za Big Bang so dobre

Big Bang, ki so ga v preteklosti precej prizadele težave nekdanjega lastnika Merkurja in finančna kriza, je v zadnjem času bistveno izboljšal svoje poslovanje ter že konec leta 2016 odplačal vse dolgove. Družba je danes nezadolžena.

Darko Martin Klarič Darko Martin Klarič Foto: Mediaspeed Po neuradnih podatkih je v lanskem letu ustvarila 2,4 milijona evrov čistega dobička in štiri milijone evrov denarnega toka iz poslovanja. Načrtovala je 129 milijonov evrov prihodkov, kar je 12 odstotkov več kot leta 2016.

Tudi gospodarske napovedi za prihodnja leta so dober obet za nadaljnjo rast Big Banga. Družbo sicer čaka še veliko dela s krepitvijo spletne prodaje, saj z njo ustvari le pet odstotkov prihodkov. Konkurenca v tujini na ta način proda bistveno več izdelkov.

Kaj so tveganja

Kupca Big Banga vendarle čaka nekaj tveganj, ki bi lahko pomembno vplivala na poslovanje družbe. Med temi so:

  • negotovosti, povezane z razvojem spletne trgovine (Evropska komisija je namreč že začela sprejemati zakonodajo, ki bo porušila evropske meje in tudi na slovenski trg spustila ugodnejše tuje velikane),
  • omejenost pri rasti tržnega deleža v Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 56
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin