SiolNET. Posel danes Novice
5,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Big Bang ima novega lastnika. Je to Slovenec ali Albanec?

5,17

termometer

kolaz
Foto: Mediaspeed

Big Bang, največji ponudnik zabavne elektronike in bele tehnike v Sloveniji, bo v prihodnjih dneh dobil novega lastnika. Kdo ga je kupil, naj bi bilo uradno znano še danes. V boju sta ostala dva ponudnika: Balfin Group v lasti albanskega milijarderja Samirja Maneja in Adventura Holding slovenskega poslovneža Darka Klariča.

Odločitev o tem, kdo je novi lastnik Big Banga, je že sprejeta, nam je danes potrdilo več neuradnih virov. Ime novega lastnika bo znano najpozneje v nekaj dneh.

Včeraj se je sicer iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup 100-odstotnega deleža v družbi Big Bang, ki je ostala v stečajni masi Merkurja. Oddali so jih trije interesenti:

  1. Slovenski finančni holding Adventura, ki je v lasti Darka Klariča, ustanovitelja in pomembnega lastnika družbe Media Publikum, ki se ukvarja z zakupom oglasnega prostora. Klarič ima prek Adventure v lasti največjega slovenskega avtobusnega prevoznika Avrigo. Prek tega holdinga se poteguje tudi za nakup Marine Portorož.
  2. Romunska trgovska družba Altex v lasti tamkajšnjega bogataša Dana Oshatie, ki zaposluje 2.100 ljudi. Oshatie ima še deleže v IT in nepremičninskih podjetjih.
  3. Finančni holding Balfin Group, katerega lastnik je albanski mogočnež Samir Mane. Začetki njegovega imperija segajo v 90. leta prejšnjega stoletja, ko se je preselil iz Albanije v Avstrijo, tam pa ustanovil manjše trgovsko podjetje Alba Trade. Lani je Balfin Group sklenil partnerstvo z avstrijsko trgovsko verigo Spar in supermarkete pripeljal v Albanijo. Je lastnik tudi največjega albanskega trgovskega centra Tirana East Gate. Velja za eno najvplivnejših oseb v Albaniji, kjer je korupcija močno razširjena, ter predstavlja velik problem za delovanje države in gospodarstva. Znano je, da mu je aktualna oblast z davčnimi in drugimi ukrepi pomagala pri izvedbi največjih investicij.

Aleš Ponikvar, Big Bang Aleš Ponikvar, Big Bang Foto: STA

Kdo je ponudil največ

Po neuradnih informacijah sta največ, okrog 15 milijonov evrov, za nakup Big Banga ponudila Balfin Group in Adventura. Ponujena cena je tako enaka vrednosti družbe iz cenitve, ki jo je v postopku prodaje naročila stečajna upraviteljica.

Tri milijone evrov manj je bil tik pred koncem prodajnega postopka za družbo pripravljen plačati Altex. 

Po neuradnih informacijah so potencialni kupci tik pred dvanajsto dodatno izboljšali svoje ponudbe. Vsaj dve sta bistveno presegli pričakovanja prodajalcev.

Odločitev o tem, komu bo stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup, ki ji pri tem pomaga revizijsko-svetovalna družba Deloitte, prodala Big Bang, naj bi bila znana danes.

Te informacije Goriupova ni želela potrditi. Dejala je le, da bo prodajni postopek končan v prihodnjih dneh.

Bine Kordež, Merkur Bine Kordež, Merkur Foto: STA

Big Bang je danes brez dolgov

Kot je znano, je Merkur, takrat ga je vodil Bine Kordež, pred desetletjem delež v družbi zastavil za najeta posojila pri Banki Koper, danes Intesa San Paolo Bank, in Novi Ljubljanski banki (NLB).

Med sanacijo bank je bilo posojilo NLB skupaj z zavarovanjem preneseno na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Banka Intesa San Paolo Bank je sprva samostojno prodajala svoj delež že od leta 2013, vendar ni bila uspešna, saj so potencialni interesenti ponujali premalo.

V vmesnem času je Big Bang, ki so ga precej prizadele težave Merkurja in finančna kriza, bistveno izboljšal svoje poslovanje ter že konec leta 2016 odplačal vse dolgove. Družba je danes nezadolžena.

Po neuradnih podatkih je v lanskem letu ustvarila 2,4 milijona evrov čistega dobička in štiri milijone evrov denarnega toka iz poslovanja. Načrtovala je 129 milijonov evrov prihodkov, kar je 12 odstotkov več kot leta 2016.

Big Bang Foto: STA

Napovedi za Big Bang so dobre

Gospodarske napovedi za prihodnja leta so prav gotovo dober obet tudi za nadaljnjo rast Big Banga.  

Po Sloveniji ima 18 trgovini in je ekskluzivni distributer nekaterih blagovnih znamk: Beko, Panasonic, Grundig, Huawei, Playstation ... Samo s Huaweiem in Bekom naj bi ustvaril kar tretjino prihodkov.

Družbo sicer čaka še veliko dela s krepitvijo spletne prodaje, saj z njo ustvari le pet odstotkov prihodkov. Konkurenca v tujini na ta način proda bistveno več izdelkov.

Kaj so tveganja

Kupca Big Banga vendarle čaka nekaj tveganj, ki bi lahko pomembno vplivala na poslovanje družbe. Med temi so:

  • negotovosti, povezane z razvojem spletne trgovine (Evropska komisija je namreč že začela sprejemati zakonodajo, ki bo porušila evropske meje in tudi na slovenski trg spustila ugodnejše tuje velikane),
  • omejenost pri rasti tržnega deleža v Sloveniji.

Če bo Samir Mane postal nov lastnik, ima velike načrte z Big Bangom na tujih trgih, konkretno v Srbiji. Njegova trgovska veriga Neptun ima danes 20 trgovin v vseh večjih mestih v Albaniji ter še enkrat toliko na Kosovu in v Makedoniji. Prisotna je tudi v Srbiji in Črni gori. Zaradi političnih razlogov bi se Neptun težko neposredno širil na srbski trg, zato naj bi zdaj Big Bang uporabil za svojo odskočno desko. Prav na tem trgu naj bi imel največje načrte.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 26
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin