SiolNET. Posel danes Novice
3,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci dohitevamo Italijane, Hrvati zaostajajo za Romuni in Madžari

3,22

termometer

Denar |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, se je leta 2022 v Evropi gibal od 41 odstotkov pod povprečjem EU do 161 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji pa v Luksemburgu. V Sloveniji je bil nekoliko pod povprečjem – znašal je 92 odstotkov povprečja, kar je dve odstotni točki več kot leto prej.

Podatki kažejo na precejšnje razlike med državami članicami EU po višini BDP na prebivalca, so sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat. Najvišje ravni med 27 opazovanimi državami sta leta 2022 dosegala Luksemburg in Irska, ki sta povprečje EU presegala za 161 in 134 odstotkov.

S precejšnjim zaostankom sledijo Danska (36 odstotkov nad povprečjem), Nizozemska (30 odstotkov nad povprečjem), Avstrija (25 odstotkov nad povprečjem), Belgija (21 odstotkov nad povprečjem), Švedska (19 odstotkov nad povprečjem) in Nemčija (17 odstotkov nad povprečjem).

Gotovinsko poslovanje. Gotovina. denar Novice Trije Slovenci na Hrvaškem osumljeni pranja denarja. Med njimi tudi Mihael Karner?

Zakaj sta Luksemburg in Irska na vrhu?

Visoke številke v Luksemburgu so po mnenju statistikov posledica dejstva, da je v državi zaposlenih veliko število tujcev, ki prispevajo k njenemu BDP, niso pa njeni rezidenti in se njihova potrošnja evidentira v nacionalnih računih držav, kjer imajo stalno bivališče. Visoko raven BDP na prebivalca na Irskem pa je mogoče deloma razložiti s prisotnostjo velikih multinacionalnih podjetij z intelektualno lastnino.

Na drugi strani lestvice so najnižji BDP na prebivalca zabeležile Bolgarija (41 odstotkov pod povprečjem), Slovaška (33 odstotkov pod povprečjem), Grčija (32 odstotkov pod povprečjem) in Hrvaška (27 odstotkov pod povprečjem). Bolje od Hrvaške so uvrščene Latvija, Romunija, Portugalska in Madžarska.

Slovenija je položaj na lestvici lani izboljšala za dve odstotni točki in za povprečjem EU zaostala za osem odstotkov. Na lestvici smo tako izenačeni s Ciprom. Pred nami je Italija, ki za povprečjem EU zaostaja štiri odstotke.

Državni zbor 30. obletnica Novice Aprila se bodo plače povišale tudi poslancem denar Novice Povprečna januarska plača nekoliko nižja od decembrske
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin