SiolNET. Novice Slovenija
2,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Aprila se bodo plače povišale tudi poslancem

2,84

termometer

Državni zbor 30. obletnica | Poslanci bodo po novem uvrščeni od 56. do 63. plačnega razreda, odvisno od funkcij, ki jih imajo v DZ.  | Foto: STA
Poslanci bodo po novem uvrščeni od 56. do 63. plačnega razreda, odvisno od funkcij, ki jih imajo v DZ. Foto: STA

Tako kot drugim zaposlenim v javnem sektorju se bodo s 1. aprilom plače za en plačni razred zvišale tudi poslancem. Ti bodo po novem uvrščeni od 56. do 63. plačnega razreda, njihove osnovne bruto plače bodo znašale od 3.900 do 5.200 evrov.

Mandatno-volilna komisija DZ je namreč v skladu z oktobra lani sprejeto novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju sprejela sklep o določitvi plačnih razredov za poslance in njihovi uvrstitvi v plačne razrede.

Višina plače bo odvisna od funkcij, ki jih imajo poslanci v DZ 

Poslanci bodo po novem uvrščeni od 56. do 63. plačnega razreda, odvisno od funkcij, ki jih imajo v DZ. V najvišji, 63. plačni razred z osnovno plačo 5.236 evrov bruto sodijo vodje poslanskih skupin, ki imajo več kot 20 poslancev. V tem mandatu sta takšni poslanski skupini dve: poslanska skupina Gibanja Svoboda, ki jo vodi Borut Sajovic, in poslanska skupina SDS, katere vodja je Jelka Godec.

V ta plačni razred sicer v skladu z zakonsko novelo − današnji sklep mandatno-volilne komisije sicer o tem ne govori − sodijo tudi podpredsedniki DZ Meira Hot, Danijel Krivec in Nataša Sukič. Predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič pa spremenjeni zakon uvršča v novi 66. razred z osnovno plačo 5.889 evrov.

Vodje poslanskih skupin z manj kot 20 poslanci, torej NSi, SD, Levice in poslancev narodnih skupnosti, po novem sodijo v 61. plačni razred, njihova plača bo znašala 4.841 evrov bruto. Enako plačo bodo imeli tudi predsedniki vseh parlamentarnih delovnih teles.

Po 4.303 evre osnovne bruto plače bodo po novem prejemali namestniki vodij poslanskih skupin, ki bodo uvrščeni v 58. plačni razred. Poslanske skupine z več kot 20 poslanci imajo po dva namestnika, preostale pa po enega.

V 57. plačni razred sodijo podpredsedniki delovnih teles, njihova osnovna bruto plača bo po novem znašala 4.138 evrov. Osnovna plača vseh preostalih poslancev pa bo znašala 3.979 evrov bruto.

Dodatki poslancem ne pripadajo 

Dodatki, z izjemo dodatka za delovno dobo, poslancem ne pripadajo, kot preostali javni uslužbenci pa so upravičeni do povračila stroškov v zvezi z delom. Poleg tega prejemajo mesečni pavšal za pokrivanje stroškov pri opravljanju funkcije v volilni enoti v višini od 500 do 800 evrov, odvisno od oddaljenosti stalnega prebivališča od sedeža DZ, posebej pa še sredstva za pokrivanje stroškov delovanja poslanskih pisarn.

Mandatno-volilna komisija je sicer nov sklep o določitvi plačnih razredov poslancev sprejela na podlagi novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ga je DZ sprejel oktobra lani. Ta sledi dogovoru med vlado in sindikati javnega sektorja, ki zaposlenim v javnem sektorju prinaša višje plače.

Dogovor je prinesel zvišanje vrednosti plačnih razredov za 4,5 odstotka z oktobrom 2022 ter dvig plač za en plačni razred s 1. aprilom letos za vse. S sprejeto novelo je bila tako določena nova plačna lestvica z novimi vrednostmi plačnih razredov.

denar Novice Povprečna januarska plača nekoliko nižja od decembrske Credit Suisse Posel danes Credit Suisse naj bi kljub težavam izplačala nagrade zaposlenim Sanja Ajanović Hovnik Novice Ministrica: Plačna nesorazmerja bodo odpravljena samo pod tem pogojem #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin