Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2017,
4.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

2

Natisni članek

jahta stečaj Greenline ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Petek, 18. 8. 2017, 4.07

6 let, 6 mesecev

Največja slovenska jahta kmalu na plovbo, a pred Japcem Jakopinom so težki dnevi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

2

Greenline | Foto SPV Yachts

Foto: SPV Yachts

Rusu Vladimirju Zinčenku gredo največje zasluge za to, da je bila v sredo v Portorožu na morju prvič preizkušena največja jahta, narejena na naših tleh.

Nekaj več kot 20-metrsko jahto greenline 65 oceanclass je mogoče po predhodnem naročilu kupiti za okoli 1,8 milijona evrov. Odvisno od želja kupcev in dodatne opreme lahko njena cena zlahka doseže 2,5 milijona evrov ali v skrajnem primeru preseže celo tri milijone evrov.

Velika večina dobaviteljev za proizvodnjo plovila in notranje opreme je slovenskih, iz tujine prihajajo le še motorji in nekatera zahtevnejša oprema. Tudi sicer je plovilo v celoti plod slovenskega znanja.

Jahta lahko doseže največjo mogočo hitrost 28 vozlov in je namenjena dolgim plovbam. S polnim rezervoarjem, v katerem je 4.000 litrov goriva, lahko namreč prepluje vsaj Atlantski ocean.

Po mnenju poznavalcev navtične industrije spada med vodilne jahte v svojem razredu.

Več o jahti greenline 65 na -> SVP Yachts

Kupil proizvodni kompleks v Begunjah

Jahta je nastala na pogorišču podjetja Seaway Design, nekoč v lasti bratov Jakopin in finančnega holdinga KD. To je šlo leta 2015 v stečaj.

Vladimir Zinčenko je prevzel in nadaljuje proizvodnjo plovil nekdanjega velikana Seawaya. | Foto: STA , Vladimir Zinčenko je prevzel in nadaljuje proizvodnjo plovil nekdanjega velikana Seawaya. Foto: STA , Nekdanji distributer plovil na ruskem trgu Zinčenko, ki že nekaj let živi v Portorožu, se je od samega začetka boril za to, da ne bi zaustavili proizvodnje v tovarni plovil.

Konec maja 2015 je najprej sklenil najemno pogodbo za nepremičnine, stroje in blagovne znamke, s čimer je nadaljeval proizvodnjo v Begunjah in na Bledu.

Letos aprila je prek družbe SVP Avio na dražbi propadlih podjetij Seaway Yachts in Seaway Design za 5,3 milijona evrov odkupil nepremičnine in orodje za izdelavo plovil. 

V zadnjih dveh letih je Zinčenko v Sloveniji izdelal več kot sto plovil, do tega tedna pa je bila med njimi največja desetmetrska jahta greenline 33.

Letos naj bi po načrtih izdelali skupno 130 plovil, v štirih letih pa naj bi dosegli število 270.

To je več od trenutne maksimalne letne kapacitete 220 plovil, tako da bodo morali širiti proizvodne prostore. Zinčenko je pojasnil, da bodo najverjetneje najeli in v kasnejši fazi kupili prostore na Obali, v Kopru ali Portorožu, kjer bodo proizvajali večja plovila.

V štirih letih naj bi izdelali 270 plovil na leto. | Foto: STA , V štirih letih naj bi izdelali 270 plovil na leto. Foto: STA , Ker so prostori v Begunjah že postali premajhni za trenutni obseg proizvodnje, so proizvodnjo plastike morali seliti v nekdanje prostore Jelovice v Škofji Loki.

Kljub temu Zinčenko poudarja, da jim je bolj kot obseg prodaje pomembna kakovost izdelanih plovil. Jahte znamke Greenline želijo graditi na več inovativnih načinov, ob tem pa so osredotočeni na kupca in izpolnijo vse njegove želje. 

Trenutno zanje dela kar 230 ljudi, kar je dovolj za izpolnitev vseh naročil, v prihodnjem letu pa naj bi delo dobilo dodatnih 30 ljudi. Še vedno imajo sicer težave z iskanjem ustreznih kadrov, predvsem laminerjev.

Zinčenko, ki je že kupil proizvodni kompleks, bo imel v kratkem v stečajnem postopku podjetja Seaway Yachts možnost kupiti tudi blagovno znamko Greenline in kalup za izdelavo jahte greenline 70, ki sta na prodaj skupaj z blagovno znamko Seaway in kalupom za izdelavo jadrnice shipman. Rok za oddajo ponudb se izteče konec tega meseca.

VIDEO: Rus, ki je prevzel Seaway: Plačal sem za smeti, a težav pri vstopu na trg ne bo 

Vrnitev nekdanjega velikana

Ko se je leta 2015 začel stečaj, distributerji niso več verjeli v znamko Greenline. Čez noč je razpadla distributerska mreža, po vodi je splavala večina naročil.

S pomočjo ruskega kapitala so prodajno mrežo še nadgradili. Začeli so se uveljavljati na ameriškem trgu, kjer so odprli svoje predstavništvo. Omenjeni trg se je po besedah Japca Jakopina, nekdanjega solastnika, že vrnil na ravni iz leta 2007. Evropski trg je že na približno 75 odstotkih predkrizne ravni.

Zinčenko bo imel v kratkem možnost kupiti tudi blagovno znamko Greenline. | Foto: STA , Zinčenko bo imel v kratkem možnost kupiti tudi blagovno znamko Greenline. Foto: STA , "V Nemčijo in Francijo smo prodali po pet plovil, po tri pa na Novo Zelandijo in v Avstralijo. Veliko povpraševanja imamo v Avstraliji, imamo naročila za deset plovil do konca letošnjega leta," je povedal Zinčenko. Želijo se širiti tudi v države Srednje in Južne Amerike. Največ plovil so prodali na hitro rastočem ameriškem trgu, letos že 15.

Njihovo najbolje prodajano plovilo je jahta greenline 39, ki jih bodo letos prodali kar 60 od skupno 130. V prihodnjem letu bodo izdelali tudi tri največje jahte greenline 65.

Zelo pomembno jim je tudi udeležba slovenskih podjetij pri izdelavi plovil. Sodeluje kar 300 podjetij, od tega jih kar 250 prihaja iz Slovenije, dobavljajo pa plastiko, pohištvo, steklo ... Tudi belo tehniko tujega proizvajalca kupijo prek slovenskega distributerja.

Izgubila premoženje, organi pregona nad sporne posle

Zinčenko še vedno sodeluje z nekdanjima solastnikoma Seawaya, predvsem pri razvoju in dizajnu plovil, saj Japec in Jernej Jakopin veljata za ena največjih strokovnjakov na svetu na tem področju.

Čeprav brata Jakopin še naprej delujeta v navtiki, sta zaradi propada Seawaya ostala brez večine premoženja. Pred kratkim je bil prodan njun hotel Bellevue v Bohinju, ki je bil garancija v Seawayevih poslih, na prodaj pa bo tudi njun hostel Pod Voglom.

S pomočjo ruskega kapitala so prodajno mrežo še nadgradili.  | Foto: STA , S pomočjo ruskega kapitala so prodajno mrežo še nadgradili. Foto: STA , Japcu Jakopinu je uspelo pred upniki rešiti zgolj družinsko hišo v Ljubljani, ki jo je v začetku leta 2015 prepisal na otroke.

Za Japcem Jakopinom sicer niso mirni meseci, saj je eden od osumljencev v preiskavi domnevnih nepravilnosti, ki so bile deloma vzrok za propad nekoč vodilnega slovenskega proizvajalca plovil. Posle v Seawayu že od leta 2011 preiskujeta tožilstvo in policija.

Domnevno fiktivni računi in milijonska provizija

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je leta 2011 ovadil vodilne v Seawayu zaradi suma antidatiranja računov in pogodb, da bi lahko podjetje uveljavljalo povračilo stroškov iz evropskih oziroma proračunskih sredstev. Domnevna višina oškodovanja je bila 471 tisoč evrov.

Jahta lahko doseže največjo mogočo hitrost 28 vozlov in je namenjena dolgim plovbam. S polnim rezervoarjem, v katerem je 4.000 litrov goriva, lahko namreč prepluje vsaj Atlantski ocean. | Foto: SPV Yachts Jahta lahko doseže največjo mogočo hitrost 28 vozlov in je namenjena dolgim plovbam. S polnim rezervoarjem, v katerem je 4.000 litrov goriva, lahko namreč prepluje vsaj Atlantski ocean. Foto: SPV Yachts V letu 2015 so kriminalisti nadaljevali preiskavo poslov, pri katerih naj bi imel ključno vlogo Miloš Sterle, nekoč zaposlen v finančni službi Seawaya. Sterle je lastnik podjetja AMG Plus, ki je na račun Seawaya zaslužilo kar 1,4 milijona evrov za pripravo dokumentacije za črpanje evropskih sredstev.

Kriminalisti preiskujejo tudi domnevno fiktivne račune v vrednosti 800 tisoč evrov, ki jih je Seawayu, ko ga je vodil Janez Grašič, izdalo podjetje Hekata iz ameriške davčne oaze Delaware. Uradno naj bi se podjetje ukvarjalo s posredništvom pri prodaji Seawayevih plovil v ZDA. 

Kdo je bil lastnike Hekate, ni znano, saj gre za poštni nabiralnik. Na računih naj bi bila telefonska številka Sterleta, ki pa je v preteklosti že zanikal, da bi bil lastnik podjetja. Račun je imelo podjetje odprto pri eni od bank v Borovljah v Avstriji.

Tretji posel, ki ga preiskujejo organi pregona, je več kot pol milijona evrov vreden nakup stroja pri škofjeloški družbi EBP, ki nikoli ni prišel v Seaway. Kljub temu je družba EBP prejela plačilo, njen lastnik pa je prek AMG Plus prav Sterle.

Japec Jakopin je eden od osumljencev v preiskavi domnevnih nepravilnosti, ki so bile deloma vzrok za propad nekoč vodilnega slovenskega proizvajalca plovil. | Foto: STA , Japec Jakopin je eden od osumljencev v preiskavi domnevnih nepravilnosti, ki so bile deloma vzrok za propad nekoč vodilnega slovenskega proizvajalca plovil. Foto: STA , Ali sta z bratom vedela za te posle, Japec Jakopin noče komentirati, saj je preiskava v teku. "Absurdne so trditve, da sem želel škodovati svojemu lastnemu podjetju," je dejal.

Grašič za komentar ni bil dosegljiv.

Preiskava Sterletovih poslov je pri koncu. Na tožilstvu se namreč ravno zdaj odločajo, ali bodo po končani sodni preiskavi vložili obtožnico proti Sterletu, Grašiču in Japcu Jakopinu.

Očitajo jim zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranje denarja. Po naših informacijah je tožilstvo na Sterletovem premoženju doseglo tudi vpis začasnega zavarovanja zahtevka za odvzem premoženjske koristi v višini 1,35 milijona evrov.

Sterletu so med drugim prepovedali prodajo stanovanja v središču Kranja, več podjetij, ki imajo skupaj za več milijonov evrov premoženja, in osebnega vozila BMW 320.

"Ne bom komentiral zadeve," je bil kratek Sterle.

Vračali evropska sredstva

Nadaljuje se tudi preiskava sumov nepravilnosti pri črpanju evropskih sredstev, ki je pokopala Seaway. Tožilstvo je pred kratkim vložilo zahtevo za sodno preiskavo.

Trem osebam očitajo goljufijo v škodo Evropske unije ter preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti ter napeljevanje oziroma pomoč pri teh kaznivih dejanjih. Zaradi tega po naših podatkih Sterletu, Grašiču in Japcu Jakopinu grozi večletna zaporna kazen.

Seaway Yachts bi moral zaradi ugotovljenih nepravilnosti vračati evropski denar, vendar je zahtevo ministrstva za gospodarstvo po vračilu milijonskih sredstev prehitel s tem, da je na sodišče vložil predlog za začetek stečajnega postopka.

Ministrstvo je pri Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot pravni naslednici Factor banke unovčilo bančno jamstvo in prejelo 7,265 milijona evrov. Banka je namreč jamčila za dobro izvedlo del ob sklenitvi pogodbe za pridobitev evropskih sredstev.

Zinčenko še vedno sodeluje z nekdanjima solastnikoma Seawaya, bratoma Jakopin, predvsem pri razvoju in dizajnu plovil. | Foto: STA , Zinčenko še vedno sodeluje z nekdanjima solastnikoma Seawaya, bratoma Jakopin, predvsem pri razvoju in dizajnu plovil. Foto: STA , Na ministrstvu so za Siol.net pojasnili, da so svoje terjatve prijavili tudi v stečajnem postopku, vendar iz stečajne mase do danes še niso prejeli nobenih sredstev. "Trenutno potekajo aktivnosti prodaje premoženja," so dejali.

Več kot sto milijonov evrov terjatev

Stečajna postopka za podjetji Seaway Yachts in Seaway Design tečeta že tretje leto.

V stečaju podjetij Seaway Yachts in Seaway Design je bilo prijavljenih za več kot sto milijonov evrov terjatev, medtem ko je bilo premoženje ocenjeno na 23 milijonov evrov. Njuno poslovanje je bilo sicer močno prepleteno, drugo drugemu sta jamčila za najem posojil. 

V stečaju Seaway Yachts, ki je z evropskim denarjem gradil 40-milijonov evrov vredno tovarno v Puconcih, so upniki prijavili 58 milijonov evrov terjatev. Premoženje je bilo ovrednoteno na sedem milijonov evrov. V stečaju Seaway Design je bilo medtem prijavljenih 58 milijonov evrov terjatev, premoženje pa ocenjeno na 16 milijonov evrov.

Nikoli zagnana tovarna v Puconcih je bila konec leta 2015 prodana družbi Roto, ki se ukvarja s proizvodnjo sistemov za čiščenje vode.

Ne spreglejte