Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2017,
12.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

4

Natisni članek

Sberbank Konzum Ante Ramljak Agrokor Mercator

Petek, 11. 8. 2017, 12.55

6 let, 7 mesecev

Nad Agrokorjem kopica izvršb, kriza trgovski del skupine pahnila v rdeče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

4

Agrokor. | Foto STA

Foto: STA

Hrvaški koncern Agrokor ima nad seboj več pravd in izvršb ter arbitražnih postopkov v Londonu, kaže sveže poročilo izredne uprave. Med njimi je tudi izvršba Sberbank nad Agrokorjevim deležem v Mercatorju in Jamnici Mineralna voda. Največji trgovec skupine Konzum je v prvem polletju sicer posloval z desetimi milijoni evrov izgube, rezultati Mercatorja pa bodo znani konec meseca.

Hrvaški koncern Agrokor se spopada z več pravdnimi postopki in izvršbami ter tudi arbitražnimi postopki v Londonu, kaže zadnje poročilo izredne uprave. Maloprodajne družbe so imele v prvem polletju 7,3 milijarde kun prihodka in 234 milijonov kun bruto izgube iz poslovanja. Primerjave za lani še ni, ker revizija lanskega poslovanja še ni končana.

Kot je izredni pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju Ante Ramljak zapisal v danes objavljenem poročilu za obdobje od 11. julija do 10. avgusta, je bilo v preteklem obdobju začetih več sodnih postopkov in postopkov izvršbe proti Agrokorju in povezanim podjetjem.

Sodišče še odloča o ustavitvi izvršb v Sloveniji

Med njimi je, izpostavlja Ramljak, postopek izvršbe, ki ga je ruska banka Sberbank sprožila v Sloveniji v zvezi z Agrokorjevim deležem v Mercatorju in deležu družbe Jamnica v družbi Jamnica Mineralna voda. Sberbank je tudi zahtevala, da se z začasno odredbo prepove odtujitev in obremenitev teh deležev. O izvršbi smo pisali v članku Rusi bi izpulili Mercator iz Agrokorjevih rok

Potem ko je bil postopek imenovanja izredne uprave v Agrokorju v Sloveniji priznan kot tuji postopek zaradi insolventnosti, je Ramljak predlagal prekinitev izvršb, a sodišče o tem še ni odločilo. 

Prav tako še ni znana odločitev sodišča glede pritožb, ki so jih na sklep o priznanju postopka izredne uprave v Agrokorju v Sloveniji vložile Republika Slovenije ter dve pravni osebi iz sistema Sberbank.

Kdaj se Mercator vrača v BiH, še ni znano

Glede poslovanja v BiH je Ramljak v poročilu zapisal, da je dosežen dogovor, da bo Mercator od Konzuma nazaj prevzel 83 prodajaln in se bo tako znamka Mercator v prihodnjih mesecih vrnila na trg BiH, o čemer smo že pisali tukaj.  Podrobnosti glede teh transakcij še usklajujejo, je v poročilu navedel Ramljak.


Preberite še:

Rusi bi izpulili Mercator iz Agrokorjevih rok

Ruska Sberbank postala petinska lastnica Mercatorja

Ante Ramljak, Dalmatinec, ki so mu Hrvati zaupali najtežjo nalogo #portret

Izredni upravitelj Agrokorja Ante Ramljak visoko, 32-milijonsko izgubo družb skupine Agrokor v prvem polletju pripisuje nizki sezoni in likvidnostni krizi zaradi težav lastnika, ki je povzročila težave z nabavo, zalogami in tudi upad števila kupcev. | Foto: STA , Izredni upravitelj Agrokorja Ante Ramljak visoko, 32-milijonsko izgubo družb skupine Agrokor v prvem polletju pripisuje nizki sezoni in likvidnostni krizi zaradi težav lastnika, ki je povzročila težave z nabavo, zalogami in tudi upad števila kupcev. Foto: STA ,

Sberbank tudi nad Jamnico in Konzum

Sberbank je poleg tega začela več postopkov izvršbe v Srbiji proti Jamnici zaradi njenega lastništva v družbi MG Mivela in proti Konzumu zaradi lastništva družbe Idea. Ramljak je ob teh postopkih vložil zahtevo za priznanje postopka nad Agrokorjem tudi v Srbiji. Za priznanje postopka si Ramljak zavzema tudi v Veliki Britaniji.

Preostali postopki se nanašajo na finančne obveznosti do drugih upnikov, ki izvirajo iz menic ali dogovorov o posojilih. Med njimi so postopki na sodiščih v Črni gori ter trije postopki arbitraže v Londonu. Kot piše Ramljak, je zaprosil za pravno mnenje za vsakega od postopkov in je v stiku z upniki.


Preberite še:

Tuji vlagatelji: v Sloveniji bi gradili nove tovarne in zaposlovali, a ...

Živilska spletna prodaja: kdo se umika, kdo prihaja?


Prvo polletje Konzum v rdečem, za Mercator še ne vemo

Osrednja družba skupine Agrokor, trgovec Konzum, je imela 4,2 milijarde kun (okrog 600 milijonov evrov) prihodkov in 75 milijonov kun (deset milijonov evrov) izgube iz poslovanja. | Foto: Srdjan Cvjetović Osrednja družba skupine Agrokor, trgovec Konzum, je imela 4,2 milijarde kun (okrog 600 milijonov evrov) prihodkov in 75 milijonov kun (deset milijonov evrov) izgube iz poslovanja. Foto: Srdjan Cvjetović Poročilo vsebuje tudi nerevidirane podatke o poslovanju Agrokorjevih družb v prvem polletju letos. Družbe maloprodaje in veleprodaje (Konzum, Tisak, Konzum BiH, Velpro centar in Velpro BiH) so ustvarile 7,3 milijarde kun (986 milijonov evrov) prihodka in 234 milijonov kun (32 milijonov evrov) izgube pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA).

Najpomembnejša trgovska družba Konzum je imela 4,2 milijarde kun (okrog 600 milijonov evrov) prihodka in 75 milijonov kun (deset milijonov evrov) negativnega EBITDA. 

Omenimo, da polletni rezultati Mercatorja, ki je lani ob skoraj 2,5 milijarde evrov prihodkov presenetil z 72,7 milijona evrov čiste izgube, še niso znani. Objavljeni bodo 29. avgusta.

"Krivi sta sezonskost in likvidnostna kriza"

Poslovanje maloprodajnih družb je sezonskega značaja, dobičkonosnost v prvih dveh četrtletjih leta je nižja, družbe najboljše rezultate dosegajo med poletno turistično sezono, pravi Ramljak in dodaja, da je imelo področje maloprodaje in veleprodaje pred imenovanjem izredne uprave velike težave z likvidnostjo, zaradi česar družbe niso poravnavale obveznosti, težave pa so imele pri nabavi blaga in najemanju storitev.

Posledica so bile nizke ravni zalog, negativno dojemanje družb na trgu in znaten padec števila kupcev. Po imenovanju izredne uprave se je stanje stabiliziralo, število kupcev in povprečna vrednost košarice pa se bližajo ravnem iz prejšnjih let.

Živilci poslovali pozitivno 

Živilska podjetja (Jamnica, Roto dinamic, Sarajevski kiseljak, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant in PIK Vrbovec) so imela nekaj manj kot štiri milijarde kun prihodka (pol milijarde evrov) in 521 milijonov kun EBITDA (70 milijonov evrov). Kmetijska podjetja (Belje, PIK Vinkovci, Vipuk in Agrokor Trgovina) pa so ustvarila 1,35 milijarde kun (200 milijonov evrov) prihodka in 141 milijonov kun EBITDA (20 milijonov evrov).

Ramljak navaja, da bo povzetek revidiranih podatkov za leto 2016 vključen v enega od naslednjih poročil, ko bodo dostopni. Nerevidirani podatki za leto 2016 namreč niso zanesljivi, je znova poudaril Ramljak.

Se Orbanov krog zanima za Agrokorjeva podjetja?

Krog madžarskega liderja Viktorja Orbana naj bi kazal zanimanje za Agrokorjeve družbe. | Foto: Reuters Krog madžarskega liderja Viktorja Orbana naj bi kazal zanimanje za Agrokorjeve družbe. Foto: Reuters Izredni upravitelj Agrokorja se je po pisanju hrvaškega časnika Jutarnji list z začetka tedna nedavno sestal z najbogatejšim Madžarom Sandorjem Csanyijem, ki je med drugim največji lastnik banke OTP in naj bi bil v zelo dobrih odnosih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Prodaja delov Agrokorjevega koncerna sicer ni mogoča pred oblikovanjem stalnega upniškega odbora, bi pa lahko Csanyi Ramljaku predstavil svoje načrte in morebitno zanimanje za Agrokorjeve družbe. Kot je pisal časnik, Csanyi ni skrival velikega zanimanja za nakup družbe Belje, zanimali pa naj bi ga tudi vila v Medveji in poliklinika Aviva.

Omenimo, da Orbanovi vlagajo tudi v Sloveniji. Z njim tesno povezana medijska podjetja so v začetku letošnjega leta prevzela večinski lastniški delež v medijskem projektu Nova24TV, pred tedni pa še podjetje, ki izdaja tednik Demokracija, strankarsko glasilo SDS.

Ne spreglejte