SiolNET. Posel danes Novice
1,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Magnina lakirnica v Hočah proti Gradcu napotila prve karoserije #video #foto

1,14

termometer

Nova Magnina lakirnica v Hočah je po pravnomočni pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja danes začela poskusno proizvodnjo. Kot je ob tem povedal prvi mož hoškega obrata David Adam, so proti Gradcu že napotili prvih šest obdelanih karoserij. Po stopnjevanju proizvodnje v naslednjih tednih redni zagon načrtujejo do konca maja.

Okoli 200 zaposlenih se je zadnje tedne pripravljalo na začetek poskusne proizvodnje, ki se je sicer zaradi težav pri pridobivanju dovoljenja nekoliko zavlekla. Po besedah Davida Adama v Magni nimajo natančnih številk o tem, koliko jih je stala zamuda, so pa morali v Gradcu delati tudi nadure, da so lahko svojim naročnikom dostavili naročene avtomobile.

V Hočah začeli lakirati 24 karoserij

Danes so sicer v Hočah začeli lakirati 24 karoserij, v nekaj tednih pa bodo proizvodnjo povečali na več kot sto karoserij dnevno. Ko bodo dosegli to številko, bodo tudi uvedli redno proizvodnjo, sicer pa večjih razlik, razen privajanja zaposlenih in poznejšega bolj gladkega procesa, med testno in redno proizvodnjo ni.

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

"Zadnja tri leta smo res trdo delali, da pridemo do današnjega dne. Zdaj se lahko končno posvetimo proizvodnji," je dejal Adam, ki je dodal, da so vse naslednje faze širitve Magne v Hočah, torej proizvodnje celotnega avtomobila z nekaj tisoč zaposlenimi, odvisne le od prihodnjih naročil.

Magna Steyr v Hočah Novice Magna bo kljub dogovoru del proizvodnje preselila v Gradec, a le začasno

Prve karoserije namenjene Jaguarjevemu modelu

Glede sedanjih znakov ohlajanja svetovnega avtomobilskega trga je Adam dejal, da so vedno vzponi in padci in da po vsakem padcu pride vzpon, zato so prepričani, da bodo tudi v prihodnosti imeli dovolj naročil, za kar si ves čas trdo prizadevajo.

"Zadnja tri leta smo res trdo delali, da bi prišli do današnjega dne. Zdaj se lahko končno posvetimo proizvodnji," je dejal prvi mož hoškega obrata David Adam. "Zadnja tri leta smo res trdo delali, da bi prišli do današnjega dne. Zdaj se lahko končno posvetimo proizvodnji," je dejal prvi mož hoškega obrata David Adam. Foto: STA

Za zdaj po njegovih besedah pri njih dela več kot 200 ljudi, med njimi je osem slovenskih delavcev, ki so prišli iz graške tovarne, dva Avstrijca, vsi drugi pa so delavci iz mariborske regije. Prve karoserije, ki jih lakirajo, so namenjene avtomobilu jaguar E-pace H540.

Magna Steyr Gorazd Marinček Novice Magna: Kdo je nesojeni poslanec, ki šola vladajoče politike?

Združenje Rovo na upravno sodišče vložilo tožbo

Da je v tovarni končno stekla proizvodnja, so zadovoljni tudi zaposleni. Kot je povedal vodja oskrbovalne verige Miran Kolarič, so občutki po tednih določene negotovosti dobri, zato verjame, da jim bo uspelo. Prav tako vsi v podjetju po njegovih besedah verjamejo, da je to šele začetek velike zgodbe in da najboljše še pride s širitvijo projekta v prihodnosti.

V Magni sicer kljub pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja še ne morejo mirno spati, saj je okoljsko združenje Rovo, čeprav se je odreklo upravnemu sporu glede slednjega, pred časom vložilo tožbo na upravno sodišče, s katero zahteva ničnost izdanega okoljevarstvenega soglasja. Slednji je bil podlaga za gradbeno dovoljenje, sodišče pa bo moralo najprej ugotoviti, ali je vložitev tožbe sploh mogoča glede na to, da Rovo ni bil stranka v postopku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 114
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin