SiolNET. Posel danes Novice
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Levica poziva k ustavitvi privatizacije Gorenja in Cinkarne Celje v času brezvladja

0,16

termometer

Levica
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Poslanska skupina Levica vlado, ki opravlja tekoče posle, poziva, da ustavi privatizacijo Gorenja in Cinkarne Celje, "saj so to politične odločitve, ki bi jih morali prepustiti naslednji vladi". Koordinator Levice Luka Mesec je na današnji novinarski konferenci dejal, da koalicija krši zavezo o transparentnem upravljanju z državnim premoženjem.

"Še zlasti je problematično, da vlada v odstopu izvaja privatizacije v času, ko državni zbor - ki je nadzornik vlade - sploh še ni konstituiran," so danes sporočili iz poslanske skupine Levica.

"Pri prodaji Gorenja je državni Kad kršil strategijo upravljanja kapitalskih naložb države, v kateri je Gorenje opredeljeno kot pomembno podjetje," je poudaril Mesec. Prejšnji teden se je vlada kot skupščina Kapitalske družbe (Kad) namreč seznanila z odločitvijo Kada, da bo v okviru prevzemne ponudbe prodal 16,4-odstotni lastniški delež v Gorenju, in ji ni nasprotovala.

Marjan Šarec Novice Skupina intelektualcev poziva k oblikovanju levosredinske vlade #video

"V Levici ostro protestiramo proti takim poslom vlade"

"V Levici ostro protestiramo proti takim poslom vlade v odhajanju. Pozivamo jih, da nezakonite privatizacijske posle nemudoma ustavijo, odločitev o njihovem nadaljevanju pa prepustijo naslednji vladi. V vsakem primeru bomo v Levici takoj po konstituciji novega parlamenta sprožili postopke za preiskavo teh poslov na komisiji za nadzor javnih financ," je napovedal Mesec.

Družba Hisense Luxembourg Home Appliance iz kitajske skupine Hisense v prevzemni ponudbi, ki traja od 29. maja do 26. junija, za delnico Gorenja ponuja 12 evrov. Hisense naj bi doslej pridobil že okoli 60-odstotni delež.

državni zbor parlament Novice Poslanca narodnih manjšin: Pri usodi vlade nočeva biti jeziček na tehtnici

Niso imeli dovolj časa za skrbni pregled družbe

Družba Anatol iz skupine Martens Management Group, ki je povezana z avstrijskim sistemom Ring International Holding, pa je prejšnji teden sporočila, da ne bo objavila prevzemne ponudbe za prevzem Cinkarne Celje.

Kot so sporočili, so se za to kljub objavljeni prevzemni nameri odločili, ker jim ni bilo omogočeno, da bi pravočasno opravili skrbni pregled družbe. Vmes so se pojavile neuradne informacije, da naj bi pretežno državni lastniki Cinkarne razmišljali o oblikovanju prodajnega konzorcija.

otroci Novice Otroke ločujejo od staršev in jih nameščajo v kletke #foto #video Katarina Kresal, Miro Senica Posel danes Sporno posojilo Miru Senici, ki je pripeljal novega lastnika banke

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin