SiolNET. Posel danes Novice
3,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prijavili niso za 1,6 milijona evrov prihodkov

Lastniki stanovanj lahko v kratkem pričakujejo pošto s Fursa #Airbnb

3,50

termometer

Airbnb Ljubljana
Foto: printscreen

Na finančni upravi so ta teden na podlagi podatkov o oddajanju nepremičnin v turistične namene začeli postopke proti lastnikom stanovanj, ki do konca januarja niso ustrezno registrirali svoje dejavnosti in prijavili svojih prihodkov. Neprijavljeni sobodajalci, tudi izvajalci storitve Airbnb, ki so zamudili omenjeni rok za prijavo, lahko tako pričakujejo globe za kršitve.

Tako kot so napovedali v začetku februarja, so na Finančni upravi Republike Slovenije (Furs) začeli postopke proti tistim zavezancem, ki svoje nepremičnine oddajajo turistom in ki svoje dejavnosti ter prihodkov iz tega vira niso prijavili do postavljenega roka.

"V tem tednu smo že začeli aktivnosti zoper tiste zavezance, za katere imamo podatke, da so v preteklih letih oddajali nepremičnine v turistični najem in se do 31. januarja 2018 niso ustrezno registrirali za nazaj in prijavili prihodkov," so sporočili s finančne uprave.

Obseg kršitev pri zavezancih bodo ugotavljali individualno

Višina glob, ki so predvidene za kršitelje, se giblje od 400 do 30 tisoč evrov. Dejanski znesek, ki ga bodo morali v primeru nepravilnosti plačati kršitelji, bo odvisen od vrste ugotovljenih kršitev. Te denimo obsegajo neprijavo dohodka, nedovoljeno oglaševanje dejavnosti na spletu in delo na črno. 

Kot pojasnjujejo na Fursu, bodo kršitve obravnavali individualno, kazni pa bodo zavezancem izrekali pristojni finančni uradi po Sloveniji, pri katerih so registrirani zavezanci: "Postopki so individualni, njihova zahtevnost in kompleksnost pa sta odvisni od posameznih primerov. Od tega je tudi odvisno, koliko časa bodo trajali postopki."

Nekateri zavezanci registrirali dejavnost, niso pa (še) prijavili dohodkov

Po njihovih besedah ne gre pričakovati, da bi globe na isti dan denimo prejelo tisoč zavezancev. Na Fursu namreč poudarjajo, da so nekateri zavezanci dejavnost registrirali za pretekla leta, niso pa (še) prijavili dohodkov za nazaj. Te zavezance bodo še posebej vzeli pod drobnogled, zlasti ko gre za prihodke pred letom 2017, ki bi jih zavezanci že morali prijaviti.

"Zadeva je odvisna od posameznih primerov, ne nazadnje pa tudi od sodelovanja davčnega zavezanca oziroma od tega, kako hitro se bo ta odzival na pozive organa in mu po potrebi predložil zahtevana dokazila," so sporočili s Fursa.

Na vprašanje, kdaj predvidoma lahko pričakujemo prve podatke o številu izrečenih glob in njihovi višini, na finančni upravi še odgovarjajo, da v tem trenutku težko določijo točen datum, saj so v tej zadevi prvič prejeli "tako veliko količino kontrolnih podatkov".

Do konca januarja se je na novo registriralo 374 zavezancev

Spomnimo, da so na Fursu na podlagi prejetih podatkov o oddajanju nepremičnin v turistične namene ugotovili, da 1.056 zavezancev ni imelo registrirane dejavnosti in skupaj ni prijavilo za 1.676.420 evrov prihodkov s tega naslova. 

Kot zadnji rok za registracijo dejavnosti in prihodkov za tiste zavezance, pri katerih so ugotovili dosežene dohodke iz oddajanja nepremičnin turistom, so na Fursu določili 31. januar 2018.

Kot so sporočili v začetku februarja, se je do konca letošnjega januarja na novo registriralo 374 zavezancev. 257 sobodajalcev, od tega 216 fizičnih oseb z dejavnostjo in 41 pravnih oseb, se je registriralo za naprej. 155 sobodajalcev, gre izključno za fizične osebe, je svojo dejavnost do omenjenega datuma registriralo za nazaj oziroma za pretekla leta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin