SiolNET. Posel danes Novice
6,75

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Država ima vse podatke, kdo je oddajal nepremičnine v turistične namene

6,75

termometer

Škotski navijači Ljubljana
Foto: Urban Urbanc/Sportida

Finančna uprava je pridobila podatke o dohodkih, ki so jih posamezniki dosegli z oddajanjem nepremičnin v turistični najem. Čas za samoprijavo in s tem izognitev kazni imate do konca januarja prihodnje leto.

V poletnih mesecih je Furs poostreno nadzoroval oddajanje nepremičnin na črno. Ta dejavnost velja za eno od tveganih področij sive ekonomije, saj gre, če dejavnost ni ustrezno registrirana, za delo na črno. Če se neprijavljeno dejavnost oglašuje še na spletnih platformah, kot sta Airbnb in Booking.com, gre tudi za nedovoljeno oglaševanje.

Junija se je število registriranih fizičnih oseb za opravljanje dejavnosti oddajanja zasebnih sob gostom in druge nastanitvene dejavnosti povečalo za 31 odstotkov. Skupno se je med junijem in julijem registrirajo 458 ljudi, večina po zakonu o gostinstvu, kar pomeni, da lahko gostom ponujajo do 15 ležišč, vendar ne več kot pet mesecev v koledarskem letu.


Turizem je v razcvetu, zakaj na Brnik ni novih prevoznikov? 


Do konca januarja 2018 čas za zamudnike

Do 31. januarja 2018 imajo čas za prijavo tisti, ki tega do zdaj niso storili in so oddajali svoje nepremičnine. Do 31. januarja 2018 imajo čas za prijavo tisti, ki tega do zdaj niso storili in so oddajali svoje nepremičnine. Foto: Tina Deu Zdaj je Furs pridobil še podatke  o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem. "Predlagamo, da ponovno preverite, ali ste napovedali vse dohodke, dosežene z oddajanjem v turistični najem. Še vedno imate čas do 31. 1. 2018, da to storite z uporabo instituta samoprijave in se na ta način izognete plačilu globe," sporočajo s Fursa.

Tiste, ki ne bodo izpolnili svojih davčnih obveznosti ali pa bodo še naprej nepremičnine oddajali nezakonito, lahko doleti od 400 pa do 30 tisoč evrov globe.

Lani je bilo po podatkih ministrstva za gospodarstvo nekaj manj kot tri tisoč gostiteljev v Sloveniji na Airbnb.


 400 tisoč razlogov za poslovanje v Republiki Srbski


V Sloveniji je mogoče nepremičnino prek Airbnb oddajati na dva načina:

- Fizična oseba je lahko sobodajalec, če ima manj kot 15 ležišč in če dejavnost opravlja le do pet mesecev v koledarskem letu. Pri tem mora biti vpisana v poslovni register, v skladu s Pravilnikom o kategorizaciji nastanitvenih obratov mora določiti kategorijo nastanitvenega obrata. Ob opravljeni storitvi mora izdati račun in imeti cenik storitev. V bloku mora med drugim dobiti soglasje 75 odstotkov etažnih lastnikov.

- Fizična oseba lahko nepremičnino oddaja tudi neturistično - po stanovanjskem zakonu. Nepremičnine lahko oddaja za daljše ali krajše časovno obdobje, najemniki pa so začasno prijavljeni na naslovu in ne plačujejo turistične takse. Pri tem mora imeti sklenjeno najemno pogodbo in dejavnost priglasiti davkariji.

Furs Foto: printscreen  

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • čriček / 04.12.2017. ob 13:00 +4 - 1

  flisd in mimi129: tako se pogovarjajo mali otroci. Na vseh ravneh in od vseh davčnih zavezancev mora FURS izpeljati ustrezne postopke, da pobere davke. To državljani zahtevamo od njega in tako mora biti v urejenih državah.

  +4 - 1
 • krucifix / 04.12.2017. ob 13:51 +3 - 1

  UKRADEL JE EVRO - ZAPRITE FALOTA !!!! UKRADEL MILIJONE - RAČUNSKA POMOTA ?????????????????????????????????????????

  +3 - 1
 • marko.fratnik / 04.12.2017. ob 17:37 +2 0

  Davek je treba plačevati. Brez davkov ni srečnega javnega sektorja, ni pederišenja politikov ala Karel, Jaklič, Janković, itd. Brez dvakov ni morja agencij in raznih sranj. Davki so v dobro vseh nas :)

  +2 0
delitve: 70
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin