SiolNET. Posel danes Novice
3,61

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Več kot tisoč lastnikov stanovanj je utajilo 1,7 milijona evrov #Airbnb #video

3,61

termometer

Airbnb

Finančna uprava je na podlagi prejetih podatkov o oddajanju nepremičnin v turistični najem ugotovila, da 1.056 zavezancev ni imelo registrirane dejavnosti in ni prijavilo 1.676.420 evrov prihodkov.

Finančna uprava (Furs) je konec lanskega leta javnost začela obveščati, da je pridobila podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem. Do konca januarja letos se je na novo registriralo 374 sobodajalcev za oddajanje nepremičnin v turistični namen, in sicer:

- 257 sobodajalcev za naprej (od tega 216 fizičnih oseb z dejavnostjo in 41 pravnih oseb). 41 odstotkov zavezancev je z območja Ljubljane, 16 odstotkov z območja Kranja in 14 odstotkov z območja Kopra.

- 155 fizičnih oseb se je registriralo za nazaj (od tega 73 odstotkov z območja Ljubljana), od teh pa je 38 fizičnih oseb takšnih, ki so se registrirale tako za nazaj kot tudi za naprej.


Morda vas zanima še:

To je najbolj zaželena slovenska nastanitev na Airbnb #foto
Ali ima Furs res podatke o Slovencih, ki na črno oddajajo stanovanja? #video
Poostren nadzor Fursa nad Slovenci na Airbnb obrodil sadove


Video: Planet TV


Rekorder med samoprijavitelji zaslužil 80 tisoč evrov

Kot so sporočili s Fursa, je 74 fizičnih oseb, ki so na novo registrirali eno izmed dejavnosti sobodajalcev, predložilo 119 obračunov, v katerih so napovedale prihodke, dosežene z oddajanjem v turistični namen za 660.263 evrov. Obračuni so bili predloženi za obdobja od 2012 do 2017, različno po posameznih zavezancih.

Najvišji znesek samoprijave dohodka je pri enem izmed zavezancev znašal skoraj 80 tisoč evrov, so sporočili s Fursa.

Še ta mesec lahko neprijavljeni sobodajalci pričakujejo pozive Fursa

Furs napoveduje, da bo v letu 2018 nadaljevala aktivnosti poostrenega nadzora pri sobodajalcih in sankcionirala tiste zavezance, ki so dosegli dohodek iz oddajanja nepremičnin v turistični najem in se niso odzvali na javni poziv.


Preberite še:

Luksuzna stanovanja Slovencev na Airbnb
Luksuzne hiše, ki jih v najem ponujajo Slovenci
Kako domiselni smo Slovenci na Airbnb


Še ta mesec bo začela Furs zavezancem, za katere razpolaga s podatki o doseženih dohodkih iz oddajanja nepremičnin v turistični namen in se do roka niso ustrezno registrirali in samoprijavili, pošiljati pozive.

Davčnemu organu bodo morali predložiti davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz opravljanja dejavnosti za dohodke, dosežene iz naslova oddajanja nepremičnin v turistični najem, ki so jih pridobili v obdobju zadnjih petih let, torej od leta 2012.

Globa znaša od 400 evrov do 30 tisoč evrov

Furs bo vsem zavezancem, pri katerih bodo ugotovljene kršitve in se niso ustrezno registrirali in samoprijavili do konca januarja 2018, odmerila davek in jih tudi sankcionirala. Globa lahko znaša od 400 evrov do 30 tisoč evrov, odvisno od vrste kršitve (npr. delo na črno, nedovoljeno oglaševanje dejavnosti na spletnih portalih, neprijava dohodka).

Komentarji

16

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • olka / 07.02.2018. ob 11:14 +2 0

  Airbnb je bil v osnovi zamišljen kot izmenjava stanovanj pri popotovanjih. Ko so se mnogi tega lotili na veliko, večinoma brez dovoljenj, izpolnjevanja osnovnih normativov in z utajo prihodkov, je povsem razumljivo postal trn v peti in nelegalna konkurenca turističnim profesionalcem.

  +2 0
 • niagara1 / 07.02.2018. ob 14:45 +1 0

  zopet discriminacija,FURS nasel tisoc primirov ki so zatajili davek,ki nebi smel obstojat v pravni drzavi.proti njim ostro ukrepajo,tisti ki utajajo miljone,ze leta jih pa lahko kaznijo ,s pogojnim,priporom,pa to so pravljice za butalce.

  +1 0
 • mimi129 / 06.02.2018. ob 16:13 +2 - 2

  Dacaraji bi se morali prej lotiti večjih in v nebo vpijočih davčnih utaj, ne pa da se sedaj ukvarjajo z neko bagatelo, samo da se lahko po medijih postavljajo, kako so aktivni. V ljubljanskih naseljih se študentom in ostalim že desetletja stanovanja oddajajo na črno, so naselja, kjer so v blokih v 80% najemniki na črno, sedaj pa je Airbnb ena velika afera. Verjetno kopirajo Nemce, vendar ti nimajo problemov pri osnovnih zadevah, ki se tičejo pobiranja davkov.

  +2 - 2
delitve: 45
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin