Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
25. 1. 2018,
8.27

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

3

Natisni članek

turisti nepremičnine Airbnb Booking.com FURS

Četrtek, 25. 1. 2018, 8.27

6 let, 2 meseca

Le 43 zavezancev je za nazaj prijavilo oddajanje prenočišč turistom #Airbnb

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

3

Turisti | Foto STA

Foto: STA

Oddajanje nepremičnin turistom prek spletnih portalov Booking ali Airbnb je za nazaj registriralo 43 zavezancev. Da nameravajo stanovanja oddajati v prihodnje, pa je napovedalo 167 zavezancev.

Teden dni pred iztekom roka za samoprijavo dejavnosti in dohodkov fizičnih oseb, ki turistom prek spletnih platform Airbnb in Booking ponujajo lastne nepremičnine, se je za nazaj registriralo 43 davčnih zavezancev.

Od objave poziva Finančne uprave (Furs) se je vnaprej registriralo 167 zavezancev. Od tega je 142 fizičnih oseb in 25 pravnih oseb, ki nameravajo opravljati dejavnost, so sporočili s Finančne uprave. Podrobnejši statistični podatki bodo znani v začetku februarja.

Video: Planet TV


Morda vas zanima še:

Furs pravi, da misli resno, na samoprijave čaka še tri tedne
Ali ima Furs res podatke o Slovencih, ki na črno oddajajo stanovanja? #video

Poostren nadzor Fursa nad Slovenci na Airbnb obrodil sadove
Furs bo še do konca septembra lovil posameznike, ki prek Airbnb na črno oddajajo stanovanja


Davčni zavezanci, ki so v preteklih letih oddajali nepremičnine v turistični najem, imajo še do konca januarja čas, da se registrirajo za nazaj in pri davčnem organu prijavijo prejete prihodke. Kot še opozarjajo na Fursu, se lahko le na ta način izognejo postopku o prekršku in globi po davčnih predpisih.

Kakšne so globe?

Zavezance, ki do konca januarja ne bodo izpolnili svojih davčnih obveznosti ali pa bodo nepremičnine še naprej oddajali nezakonito, lahko doleti od 400 pa do 30 tisoč evrov globe.

Relativni zastaralni rok, v katerem lahko Furs izterja davke, znaša pet let. Zavezance, ki se na institut samoprijave ne bodo odzvali do konca meseca, bodo individualno začeli pozivati in kaznovati že februarja.

V Sloveniji je nepremičnino prek Airbnb mogoče oddajati na dva načina:

- Fizična oseba je lahko sobodajalec, če ima manj kot 15 ležišč in če dejavnost opravlja le do pet mesecev v koledarskem letu. Pri tem mora biti vpisana v poslovni register, v skladu s Pravilnikom o kategorizaciji nastanitvenih obratov mora določiti kategorijo nastanitvenega obrata. Ob opravljeni storitvi mora izdati račun in imeti cenik storitev. V bloku mora med drugim dobiti soglasje 75 odstotkov etažnih lastnikov.

- Fizična oseba lahko nepremičnino oddaja tudi neturistično - po stanovanjskem zakonu. Nepremičnine lahko oddaja za daljše ali krajše časovno obdobje, najemniki pa so začasno prijavljeni na naslovu in ne plačujejo turistične takse. Pri tem mora imeti sklenjeno najemno pogodbo in dejavnost priglasiti davkariji.

Ne spreglejte