SiolNET. Posel danes Novice
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lastnik Leka z milijardnim dobičkom

0,23

termometer

Novartis
Foto: Reuters

Švicarski farmacevtski koncern Novartis, pod okrilje katerega spada tudi slovenski Lek, je tretje četrtletje ob več prihodkih končal z višjim čistim dobičkom. Tega je bilo za okoli 1,8 milijarde evrov, kar je sedem odstotkov več kot v tretjem trimesečju lani.

Prihodki od prodaje so se medtem zvišali za dva odstotka na 10,6 milijarde evrov. V prvih devetih mesecih je bilo čistega dobička za 4,8 milijarde evrov ali odstotek manj kot v enakem obdobju lani.

V Novartisu so ob tem izpostavili poslovanje hčerinske družbe Alcon, ki izdeluje zdravila za oči in kontaktne leče. Medtem ko so v Novartisu odločitev o usodi Alcona, ki ga je v preteklosti zaznamoval upad prodaje in ustvarjanje izgube, napovedovali do konca leta, pa zdaj želijo počakati še nekaj časa, saj očitno Alcon lahko raste. Odločitev o nadaljnji usodi te hčerinske družbe naj ne bi padla pred prvim polletjem 2019.

Vodenje bo januarja prihodnje leto predal Vasantu Narasimhanu

"Alcon raste tako v smislu prihodkov od prodaje kot dobička iz poslovanja," je poudaril glavni izvršni direktor Novartisa Joseph Jimenez. Jimenez, ki je na čelu koncerna od leta 2010, bo sicer vodenje konec januarja prihodnje leto predal Vasantu Narasimhanu.

Novartis je danes potrdil oceno poslovanja za celotno leto. Prihodkov od prodaje naj bi bilo približno toliko kot lani, 41,3 milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pa naj bi se približal ali bil nekoliko nižji od lanskih 11 milijard evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin