Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2017,
4.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

80

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša odvzem nezakonitega premoženja tožilstvo sodišče tožba nepremičnine

Petek, 15. 12. 2017, 4.10

6 let, 4 mesece

Janez Janša za zdaj ubranil premoženje pred državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

80

Janez Janša | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Janez Janša je v boju z državo za svoje premoženje dosegel prvo zmago.

Po tem, ko je tožilstvo zoper dolgoletnega predsednika SDS vložilo tožbo, s katero od njega zahteva odvzem skoraj 400 tisoč evrov premoženja nezakonitega izvora, je zahtevalo tudi zamrznitev njegovih številnih nepremičnin, osebnega vozila ...

Toda Janša je tožilstvu prekrižal načrte in uspešno preprečil vpis zaznambe na svojem premoženju. Med drugim je ubranil:

  • stanovanjsko hišo v Ložnici pri Velenju (po podatkih Gursa vredno 87 tisoč evrov),
  • stanovanje na Mesarski cesti v Ljubljani (172 tisoč evrov) in
  • počitniško hišo v Bovcu (63 tisoč evrov).

To pomeni, da bo lahko Janša do pravnomočne sodbe v tožbenem zahtevku, ki bi se lahko vlekel več let, prosto razpolagal s svojim premoženjem.

--> Preberite odziv Janeza Janše

Napaka ali nova sodna praksa?

Po dostopnih podatkih gre za enega od redkih, če ne celo prvi takšen uspeh toženca v postopku za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Tožilstvo je namreč doslej na njihovem premoženju brez večjih težav vpisovalo začasne odredbe.

Janez Janša ima v lasti stanovanje na Mesarski v Ljubljani. | Foto: Matej Povše Janez Janša ima v lasti stanovanje na Mesarski v Ljubljani. Foto: Matej Povše Ali je državno pravobranilstvo pri poskusu zamrznitve Janševega premoženja naredilo napako ali pa to prinaša novo sodno prakso in odmrznitev večmilijonskega premoženja oseb, ki jih preganjajo zaradi premoženja nezakonitega izvora?

Med njimi so nekdanji predsednik uprave Intereurope Andrej Lovšin, družina pokojnega Jožeta Zagožna, enega od osumljencev v zadevi Patria, Rudolf Trček, bratranec nekdanjega stečajnega upravitelja Braneta Goršeta ...

Na državnem pravobranilstvu zadevo še proučujejo, v vsakem primeru pa bodo vložili pritožbo.

V zadnjem obdobju je bilo sicer zoper najpomembnejše člene zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora vloženih več ustavnih pritožb, ki so bile neuspešne.

Sodniška pomočnica ugodila državi

Prvaku SDS, ki se je kar pol leta uspešno izogibal prevzemu sodne pošiljke – tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora – je pri zmagi nad državo pomagalo okrajno sodišče v Cerknici.

Državno pravobranilstvo je 12. maja, nekaj manj kot mesec dni po vložitvi tožbe, na sodišče vložilo zahtevo za vpis zaznambe spora o pridobitvi lastninske pravice. To bi mu ob morebitni zmagi v tožbi omogočalo takojšen odvzem Janševega premoženja.

V manj kot tednu dni je zemljiškoknjižna sodniška pomočnica predlogu države tudi ugodila.


Preberite še:

Tožilci gredo nad Janšo: bo moral vrniti 400 tisoč evrov? 

Janši tožbo vročili kar v službi, sam pa pravi, da to ni res #video


Matoz prepričal okrajno sodnico

Štiri dni pozneje je sklepu ugovarjal Janšev odvetnik Franci Matoz. Trdil je, da je državno pravobranilstvo napačno tolmačilo zakonodajo in da je izpodbijani sklep nezakonit.

S svojimi argumenti je prepričal okrajno sodnico Katjo Mramor. Ta se je z Matozom strinjala, da zaznamba, ki jo je zahtevalo državno pravobranilstvo, po zakonu sploh ni mogoča, in zavrnila njen vpis na Janševe nepremičnine.

Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz | Foto: STA , Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz Foto: STA ,

Glede na represivno naravo postopka, ki se nadaljuje po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, “bi bilo logično pričakovati, da bi zakonodajalec predpisal zaznambo teka tega postopka v zemljiški knjigi". "Vendar tega ni storil niti v zakonu o zemljiški knjigi niti v zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora," je obrazložila Mramorjeva.

Tožilstvo je tožbo zoper Janšo vložilo dve leti po končani finančni preiskavi.

Ta se je začela septembra 2013 na podlagi pisne pobude, podatkov avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja in (razveljavljenih) ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je Janši očitala za 210 tisoč evrov nepojasnjenega premoženja.

Ne spreglejte