SiolNET. Posel danes Novice
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hisense v prevzemni ponudbi pridobil 62 odstotkov Gorenja

0,10

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Družba Hisense Luxembourg Home Appliance Holding je v prevzemni ponudbi za delnice Gorenja, ki je trajala od 29. maja do 26. junija, pridobila 62,46 odstotka vseh izdanih delnic Gorenja, je danes objavil Hisense.

Prevzemno ponudbo je sprejelo 5165 akceptantov, ki so bili skupaj imetniki 15.254.871 delnic Gorenja, kar predstavlja 62,46 odstotka vseh izdanih delnic družbe, izhaja iz objave v časniku Delo.

Kitajska skupina Hisense je v ponudbi za delnico ponujala 12 evrov, tako da bo za delež, pridobljen v prevzemni ponudbi, odštela okoli 183,1 milijona evrov.

Hisense je delnice Gorenja pridobival že pred objavo prevzemne ponudbe. Ob objavi je imel v lasti 32,96-odstotni delež, tako da je sedaj lastnik 95,42 odstotka vseh delnic Gorenja. cesta Zala Godovič Idrija Avtomoto Zaprli bodo prometno žilo, rdeča luč tudi za rešilce

Po kakšnih cenah je delnice kupoval zunaj prevzemne ponudbe, ni znano. Po ceni 12 evrov za delnico je 100-odstotni delež vrednoten na 293,1 milijona evrov.

Prevzem morajo odobriti še varuhu konkurence na trgih

Kitajski lastnik bo lahko ob preseganju 90-odstotnega deleža iztisnil preostale male delničarje. Prevzem morajo sicer odobriti še varuhi konkurence na trgih, na katerih delujeta skupini Hisense in Gorenje.

Predsednik uprave Ilirike, ki vodi prevzmeni postopek Gorenja, Igor Štemberger sicer pričakuje, da bo slovenska agencija za varstvo konkurence odločila do jeseni, pri tem tudi ne pričakuje nobenih težav.

"Ne gre za primer, kjer bi bila kolizija ali količine na trgih v katerikoli državi tako blizu meje, da bi to zahtevalo zelo poglobljeno delo regulatorjev. Mislim, da je primer povsem jasen, je pa treba spoštovati pravila postopka in počakati na rešitev," je danes za STA dejal Štemberger.

Evropska unija Novice Vrh EU pred vročo migracijsko razpravo ob svarilih pred vzponom avtoritarnih in protievropskih sil

Gorenje je novembra lani začelo iskati strateškega partnerja

Hisense je Gorenje prevzel potem, ko je uprava velenjskega proizvajalca bele tehnike novembra lani začela iskati strateškega partnerja, ki bi ga podprl pri razvoju.

V postopku so najprej zbrali nezavezujoče ponudbe, marca letos so najprej prispele štiri ponudbe družb iz Azije in nato še peta družbe iz Evrope, nato pa so k skrbnemu pregledu poslovanja povabili tri potencialne partnerje, vse iz Azije, ki so maja podali tudi zavezujoče ponudbe. Uprava Gorenja je za najboljšega partnerja izbrala Hisense.

Ponujena cena je bila dvakrat tolikšna kot cena na borzi

Ponujena cena je analitike in druge pozitivno presenetila, saj je bila dvakrat tolikšna kot cena na borzi. Za prodajo bodisi zunaj ali v okviru prevzemne ponudbe so se odločili vsi večji lastniki, med njimi državna Kapitalska družba, ki je bila s 16,37 odstotka največji posamični delničar, Mednarodna finančna korporacija (IFC) iz skupine Svetovne banke (11,80 odstotka) in japonski Panasonic (10,74 odstotka).

Hisense je eden največjih svetovnih proizvajalcev televizorjev in gospodinjskih aparatov. Proizvodne obrate ima po vsem svetu, tudi v Evropi. Po podatkih z njihove spletne strani skupina v več kot 20 podružnicah zaposluje okrog 75.000 ljudi.

V primeru Gorenja so zagotovili, da bodo obdržali ime podjetja in vse blagovne znamke, ohranili delovna mesta ter sledili dolgoročnemu razvoju družbe, po načrtih naj bi Gorenje postalo center za raziskave in razvoj ter proizvodni center skupine Hisense v Evropi.

''Skupini bosta združili svoje znanje z namenom izboljšanja produktivnosti''

Prevzemnik bo obveznosti do prodajalcev poravnal v osmih delovnih dneh od prejema odločitve o rezultatu prevzemne ponudbe, ki jo bo izdala Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

V današnjem sporočilu so spomnili, da nameravajo po prevzemu povečati učinkovitost in uporabo virov s povezovanjem proizvodnih zmogljivosti in naročil obeh družb.

"Skupini bosta združili svoje znanje z namenom izboljšanja produktivnosti in optimizacije stroškov proizvodnje. Po prevzemu bo Gorenje lahko izkoristilo distribucijsko mrežo skupine Hisense na globalnem trgu in tako razširilo in okrepilo svoje trženjske in promocijske aktivnosti," so navedli.


Ocena gostilne: Kruh in vino Trendi Kruh in vino: ko Tomaž Kavčič pride v Brda Marjan Šarec Novice Šarec s strankami o oblikovanju koalicije, Tonin o delu parlamenta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin