Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
28. 6. 2018,
5.50

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

1

Natisni članek

zapora ceste Idrija

Četrtek, 28. 6. 2018, 5.50

4 leta, 11 mesecev

Enomesečna zapora ceste Godovič-Idrija

Zaprli bodo prometno žilo, rdeča luč tudi za rešilce

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

1

cesta Zala Godovič Idrija | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Julija bodo za cel mesec za promet popolnoma zaprli odsek državne ceste med Godovičem in Idrijo ter sanirali brežino, s katere na cesto letijo skale in kamenje. Tovornjaki s pošiljkami za velika podjetja, kot sta Kolektor in Hidria, se bodo v staro rudarsko mesto vozili čez Novo Gorico, domačini bodo poti iskali po krajevnih cesticah.

Grozeča skala nad Keltiko. | Foto: Gregor Pavšič Grozeča skala nad Keltiko. Foto: Gregor Pavšič V začetku tega tedna se je začela prenova ljubljanske vpadnice iz smeri Črnuč, kjer v vsako smer trenutno promet poteka le po enem pasu in zato tam dnevno nastaja velika gneča z zastoji. Župan Mengša zaradi ustavljenega postopka gradnje obvoznice napoveduje cestne zapore in blokade, padajoče skale in kamenje na cesto proti Idriji (in naprej po tako imenovani Keltiki) pa bodo tam letos poleti le poskrbeli za popolno obnovo brežin ob cesti. Vsaj dva tedna bo ta cesta popolnoma zaprta.

Padajoče skale že skoraj povzročile tragedijo

Popolno zaporo ceste med Godovičem in Idrijo so na Direkciji za infrastrukturo napovedovali že pred leti, a nato do tako popolne obnove vendarle ni prišlo. Ker na cesto pada vse več kamenja in tudi skal, ena med temi je pred tedni tudi že pristala naravnost na avtomobilu (potniki niso bili poškodovani), bodo do leta 2020 to cesto vendarle trajno uredili.

Cesta je praktično edina prometna pot do Idrije in naprej po dolini, ki vsak dan gosti veliko dnevnih migrantov, omogoča pa tudi tranzitni promet lokalnih velikih podjetij, kot sta Hidria in Kolektor. Za obnovo so sicer izbrali poletni termin, ko so na urniku kolektivni dopusti in bo vsaj tovornega prometa načeloma manj. V času zapore bo onemogočen tudi promet za intervencijska vozila.

Pred tedni je taka skala priletela na skoraj povsem nov avtomobil, a na srečo potnikov ni poškodovala. | Foto: PGD Idrija Pred tedni je taka skala priletela na skoraj povsem nov avtomobil, a na srečo potnikov ni poškodovala. Foto: PGD Idrija

Po tej zaviti cesti bo potekal obvoz za tovornjake z največjo maso do 7,5 tone. | Foto: Gregor Pavšič Po tej zaviti cesti bo potekal obvoz za tovornjake z največjo maso do 7,5 tone. Foto: Gregor Pavšič Kje bodo obvozi?

Med zaprtjem ceste Godovič-Idrija bo največ težav s tovornim prometom. Obvoz za tovornjake z največjo maso nad 7,5 tone bo potekal prek Nove Gorice in Tolmina, za tovornjake z maso do 7,5 tone pa po cesti od Logatca in prek Žirov do Idrije. Za ta tovorna vozila obstaja tudi možnost obvoza prek Kladja, kjer je vožnja zanje trenutno še omejena. Promet z osebnimi avtomobili bo potekal prek manjših krajevnih cest (predvsem Godovič-Medvedje Brdo-Idrija).

Iz Logatca do Idrije je sicer 26 kilometrov dolga pot, ki se bo za velike tovornjake z ovinkom čez Novo Gorico podaljšala za več kot 160 kilometrov.

Že zgolj priprava bo stala 150 tisoč evrov

Kot so sporočili na spletni strani občine Idrija, se je Direkcija za infrastrukturo odločila pospešiti začetek del pri sanaciji brežin na območju previsne skale nad cesto. Že pred julijem nameravajo tam poskrbeti za najbolj nujne ukrepe, to je postavitev lovilnih sistemov in mrež na dveh odsekih. Ta prva pripravljalna dela bodo stala 150 tisoč evrov.

Pri Direkciji za infrastrukturo so nam povedali projektantsko oceno urejanja brežine na dveh lokacijah, ki znaša dobra dva milijona evrov. Dejanska vrednost del bo znana po podpisu pogodbe. Prav danes odpirajo ponudbe na podlagi javnega razpisa.

Ob cesti proti Idriji so postavili mreže, ki preprečujejo padanje kamenja na cestišče. | Foto: Gregor Pavšič Ob cesti proti Idriji so postavili mreže, ki preprečujejo padanje kamenja na cestišče. Foto: Gregor Pavšič

Ta odsek bo poleti popolnoma zaprt vsaj 14 dni, tudi v drugem dvotedenskem terminu pa bodo promet tu kvečjemu sprostili le ponoči. | Foto: Gregor Pavšič Ta odsek bo poleti popolnoma zaprt vsaj 14 dni, tudi v drugem dvotedenskem terminu pa bodo promet tu kvečjemu sprostili le ponoči. Foto: Gregor Pavšič

Vsaj prvih 14 dni bo cesta zaprta 24 ur na dan

Trenutno ob cesti potekajo pripravljalna dela na odseku, dolgem en kilometer, delati pa bodo začeli v drugi polovici julija. Cesta bo zato med 23. julijem in 20. avgustom zaprta za ves promet. Po informacijah z direkcije obstaja možnost, da bi popolna zapora ceste trajala le prvih 14 dni.

V nadaljevanju bi promet tu enosmerno sprostili vsaj ponoči, čez dan pa se popolni zapori ne bo mogoče izogniti. Ali bo taka ureditev prometa res mogoča, bo pokazalo stanje na gradbišču po začetku del.

Popolna zapora tudi prihodnje poletje, brežina z galerijo bo končana leta 2020

Od 20. avgusta bo promet na tem odseku do predvidoma 10. novembra potekal po polovično zaprtem cestišču. Mogoče bodo tudi občasne 30-minutne popolne zapore. Pozimi bodo promet sprostili, julija prihodnje leto pa bodo začeli graditi galerijo in jo predvidoma končali do leta 2020.

Tudi julija 2019 se na tem odseku obeta predvidoma 30-dnevna popolna zapora prometa. V letih 2019 in 2020 načrtujejo še 11 dni popolnih zapor ceste ob koncih tedna, ki pa skupaj ne bodo trajale več kot tri dni.

Ne spreglejte