SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrh EU pred vročo migracijsko razpravo ob svarilih pred vzponom avtoritarnih in protievropskih sil

0,08

termometer

 | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Voditelje članic EU čaka danes v Bruslju vroča migracijska razprava ob svarilih, da unija z neučinkovitostjo pri spopadanju z izzivom migracij hrani avtoritarne, protievropske in protiliberalne sile. Osrednji vprašanji bosta vzpostavitev centrov za izkrcanje in obravnavo migrantov zunaj unije ter zajezitev sekundarnih migracij znotraj unije.

Glavni vlogi bosta igrala nemška kanclerka Angela Merkel, ki mora za obstoj svoje vlade zagotoviti dogovor o zajezitvi sekundarnih migracij v Nemčijo, in italijanski premier Giuseppe Conte, čigar država po zmagi evroskeptičnih sil vodi zelo ostro migracijsko politiko.

Neučinkovitost EU hrani protievropske, avtoritarne in protiliberalne sile

A na kocki ni samo položaj Merklove, najvplivnejše evropske voditeljice. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk opozarja, da neučinkovitost unije pri soočanju z migracijami hrani protievropske, avtoritarne in protiliberalne sile.

"Evropejci morajo odločati o tem, kdo stopi na evropsko ozemlje," izpostavlja Tusk, ki predlaga vzpostavitev centrov za izkrcanje in obravnavo migrantov zunaj EU, s katerimi bi odpravili glavno vabo za migrante in uničili poslovni model tihotapcev migrantov.

EU naj bi te centre vzpostavila v sodelovanju z uradom ZN za begunce (UNCHR) in Mednarodno organizacijo za migracije (IOM), ki pa sta na predvečer vrha pozvala, da je treba ljudi, rešene v mednarodnih vodah, hitro prepeljati "na varno v EU in potencialno tudi kam drugam".

Lek, Prevalje Posel danes Kaj se dogaja z Lekom, da so Korošci zaskrbljeni?

Skrb, da bi zajezitev gibanj oblikovala mini schengen

V pomoč Merklovi naj bi voditelji pozvali, naj članice tesno sodelujejo za zajezitev sekundarnih gibanj prosilcev za azil. Nemčija je že v stiku z več članicami glede "administrativnih dogovorov" za zajezitev teh gibanj, kar sproža skrbi, da bi to lahko vodilo v oblikovanje mini schengna.

Unija se na omenjena vidika migracij osredotoča, ker je že nekaj časa jasno, da dogovora o reformi sedaj neučinkovitega evropskega azilnega sistema ne bo mogoče doseči kmalu. Zatika se zlasti zaradi spornih obveznih begunskih kvot.

Nujno je sistematično ukrepanje

Migracijska vročica sicer ni posledica resne krize, s kakršno se je unija soočila leta 2015, temveč političnih preigravanj. Viri pri EU opozarjajo, da je nujno sistematično ukrepanje, sicer "nas bo politika prehitela".

Na dnevnem redu dvodnevnega vrha, ki se ga bo udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar, je še niz tem, od brexita do prenove območja evra, a v oči bode zlasti še eno Tuskovo svarilo - da se mora unija v odnosih z ZDA "pripraviti na najslabše".

cesta Zala Godovič Idrija Avtomoto Zaprli bodo prometno žilo, rdeča luč tudi za rešilce Joachim Löw Sportal Selektor se opravičuje, predsedniku je nerodno, nemška javnost pa zahteva glave

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin