Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
27. 6. 2018,
19.42

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

2

Natisni članek

FIFA SP 2018 Joachim Löw Mesut Özil Sami Khedira Mats Hummels

Sreda, 27. 6. 2018, 19.42

5 let, 9 mesecev

Po debaklu svetovnih prvakov

Selektor se opravičuje, predsedniku je nerodno, nemška javnost pa zahteva glave

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

2

Joachim Löw | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po debaklu Nemcev, ki se kot svetovni prvaki od branjenja naslova v Rusiji po porazu proti Južni Koreji z 0:2 poslavljajo že po skupinskem delu tekmovanja, tamkajšnja javnost zahteva odgovore. Ni jih malo takšnih, ki so prepričani, da mora kot prvi oditi selektor Joachim Löw.

Brazilija Srbija
Sportal Brazilci poslali domov Srbe, senzacionalno slovo Nemcev

Trener, ki je selektor Nemčije že od leta 2006, se je ravno pred odhodom na letošnje svetovno prvenstvo z nemško nogometno zvezo dogovoril za podaljšanje pogodbe do leta 2022, dan pred tekmo z Južno Korejo pa je o njegovi prihodnosti spregovoril tudi prvi mož nemškega nogometa in ga glasno podprl.

"Po svetovnem prvenstvu nas čaka prenova ekipe, ki jo bo ne glede na razplet prvenstva izpeljal Joachim Löw. Ni ga boljšega od njega, da v reprezentanco prinese svež veter. To, da zna marsikaj narediti z mladimi, je pokazal že lani, ko je pomlajena Nemčija prav v Rusiji osvojila pokal konfederacij. Ne glede na razplet na tem prvenstvu, selektorja ne bomo menjali," je dejal Reinhard Grindel, ki pa je zdaj v zelo nerodnem položaju.

Na udaru predvsem Mesut Özil

Mesut Özil se je znašel na udaru. | Foto: Reuters Mesut Özil se je znašel na udaru. Foto: Reuters Precejšnji del nemške javnosti namreč zahteva glavo selektorja, bes si je Joachim Löw nakopal tudi z vztrajanjem z dvema nogometašema, ki sta bila nosilca igre izbrane vrste v zadnjem obdobju, z izkušenima vezistoma Mesutom Özilom, ki se je najbolj znašel na udaru, in Samijem Khediro. Oba sta bila ob porazu proti Mehiki v prvem krogu na igrišču od prve minute, na tekmi proti Švedom pa ju je Löw posadil na klop in zmagal. Zdaj sta se vrnila v začetno enajsterico in Nemčija je spet izgubila.

Že pred prvenstvom pa je veliko prahu dvignil tudi s tem, ker med 23 nogometašev, ki jih je popeljal v Rusijo, ni uvrstil mladega zvezdnika Leroyja Saneja. Nogometaša Manchester Cityja, za katerim je sijajna sezona, trenutno pa je tržno celo najbolj vreden nemški nogometaš.

Se čas Joachima Löwa na nemški klopi izteka?  | Foto: Reuters Se čas Joachima Löwa na nemški klopi izteka? Foto: Reuters

Joachim Löw: Opravičujem se. Ne vem, kaj se je zgodilo.

"Čestitam Južni Koreji za zmago, Švedski in Mehiki pa za napredovanje. Težko je razložiti, kaj se nam je zgodilo. Glede na to, kako smo igrali, si napredovanja nismo niti zaslužili," se je po tekmi s pepelom posul Löw.

"Celoten nemški nogomet je izgubil veliko. Ne samo ene tekme, ampak vse, kar smo gradili v zadnjih nekaj letih. Lahko se samo opravičimo. Sem prvi, ki se moram po tem debaklu vprašati marsikaj. Ugotoviti moram, kaj je šlo narobe," je še dejal nemški selektor.

"Vse skupaj moram prespati, potem bom lahko morda povedal kaj pametnejšega. Jaz sem odgovoren za neuspeh. Zelo sem razočaran," je nadaljeval in namignil, da se utegne od selektorskega stolčka posloviti sam.

Nemški navijači se sprašujejo, kaj se je zgodilo njihovim nogometašem. | Foto: Reuters Nemški navijači se sprašujejo, kaj se je zgodilo njihovim nogometašem. Foto: Reuters

Mats Hummels: Zadnjo dobro tekmo smo odigrali jeseni 2017

Zelo kritičen je bil tudi eden izmed najizkušenejših nemških reprezentantov Mats Hummels.

"Težko je povedati karkoli pametnega. Do konca smo verjeli. Če bi sam zadel priložnost v 86. minuti, ki sem jo imel, bi bilo vse skupaj drugače in zdaj bi bili veseli, tako pa smo zelo razočarani. Za nami je res grenak večer," je povedal izkušeni branilec münchenskega Bayerna.

"Postaviti si moramo nekatera vprašanja, saj v zadnjem času igramo res slabo. Zadnjo dobro tekmo smo odigrali jeseni leta 2017," je še dejal 29-letni nogometaš, ki za Nemčijo igra od leta 2010.

V kvalifikacijah 10 tekem, 10 zmag in 43 golov, potem pa ...

Nemčija je bila v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo zelo zanesljiva. Na desetih tekmah je desetkrat zmagala. Ob tem je zabila kar 43 golov in prejela le štiri. Po koncu kvalifikacij pa se je začel nerazumljiv padec navzdol.

Najprej na štirih prijateljskih tekmah niti enkrat ni zmagala, trikrat je remizirala in enkrat izgubila, a se je lahko tolažila vsaj s tem, da so bili njeni nasprotniki nogometaši Anglije, Francije, Španije in Brazilije. Potem je krizo še poglobila na prijateljskih tekmah tik pred začetkom svetovnega prvenstva, ko je najprej izgubila z Avstrijo z 1:2, nato pa komajda z 2:1 odpravila skromno Savdsko Arabijo. Kako se je razpletlo v Rusiji, pa seveda veste …

Ne spreglejte