Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
10. 5. 2018,
14.09

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

11

Natisni članek

Velenje Gorenje Hisense prevzemi Kitajska

Četrtek, 10. 5. 2018, 14.09

5 let, 11 mesecev

Gorenje prevzemajo Kitajci, kaj bo s slovenskimi dobavitelji?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

11

Gorenje | Foto Žiga Ponikvar

Foto: Žiga Ponikvar

Napovedan kitajski prevzem Gorenja, družba v zadnjih letih ni mogla slediti tekmecem, analitika ocenjujeta kot dobro potezo za velenjskega proizvajalca bele tehnike. Ponujena cena delnice se jima zdi visoka, kljub temu delničarjem svetujeta previdnost.

Potem ko je uprava Gorenja po proučitvi ponudb treh morebitnih partnerjev iz Azije za najboljšega ponudnika izbrala kitajsko skupino Hisense, smo preverili, kakšni scenariji lahko doletijo drugega največjega zaposlovalca v Sloveniji. Hisense Electric za delnico ponuja 12 evrov, pod pogojem, da pridobi najmanj 50 odstotkov plus eno delnico družbe.

Finančni analitik Jure Štimac iz podjetja Numerica partners je prepričan, da gre za ugodno ponudbo kitajskih prevzemnikov. "Glede na gibanje cene delnic v zadnjem obdobju so delničarji Gorenja lahko zadovoljni," je prepričan. Da bi ponujena cena morala zadovoljiti večino delničarjev, se strinja tudi analitik upravljavec Jan Koradin iz Sklada obrtnikov in podjetnikov (Sop).

Spomnimo, da se je cena delnice pred letom dni gibala okoli 4,7 evra.


Preberite še:

Novi lastnik Gorenja izbran, cena vrtoglava, kmalu prevzem
Delnice Gorenja letijo v nebo


Hisense Electric bo moral tako za nakup 50 odstotkov plus ene delnice Gorenja odšteti 146,5 milijona evrov. Za nakup vseh delnic, brez deleža lastnih delnic Gorenja v višini pol odstotka, pa bi morala multinacionalka odšteti 292 milijonov evrov.

Delnice so dan po razkritju informacij, da je kitajski Hisense za delnico Gorenja pripravljen odšteti 12 evrov v primeru, da pridobi 50 odstotkov in eno delnico, poletele v nebo.  | Foto: STA , Delnice so dan po razkritju informacij, da je kitajski Hisense za delnico Gorenja pripravljen odšteti 12 evrov v primeru, da pridobi 50 odstotkov in eno delnico, poletele v nebo. Foto: STA , "To na prvi pogled res ni veliko. A glede na slabo poslovanje Gorenja v zadnjih letih je ponudba nad pričakovanji. Za boljše in predvsem učinkovitejše poslovanje bodo morali namreč novi večinski lastniki vložiti veliko dodatnega napora in sredstev. Predvsem pa bodo morali optimizirati poslovanje, znižati stroške in zadolženost podjetja," napoveduje Štimac.

Dobra poteza za Gorenje

Korade pojasnjuje, da je nadaljnji položaj Gorenja odvisen od tega, kolikšen delež bo Hisenseju uspelo pridobiti. "Če bo dobil 75 odstotkov in eno delnico, potem bo lahko v celoti prevzel vajeti v svoje roke in osvežil strategijo razvoja po svojem okusu. V primeru, da bo dobil le 50 odstotkov in eno delnico, pa bo moral strategijo uskladiti s preostalimi delničarji, ki nadaljnji razvoj morda vidijo drugače. V vsakem primeru je prevzem za Gorenje dobra poteza, saj bo dobil enega večjega lastnika, ki bo podjetje najprej finančno saniral, nato pa tudi razvijal podjetje na segmentih, kjer bodo konkurenčni na globalnem trgu," je prepričan Koradin.

Verjame, da bo nov lastnik v prihodnje razvijal podjetje na določenih segmentih, verjetno bo pa tudi nekoliko hitreje zniževal kompleksnost podjetja, kar pomeni, da bo odprodal nestrateške naložbe.

Kaj bo s slovenskimi dobavitelji?

Štimac poudarja, da ob takšnih prevzemih vedno obstaja tveganje, da se nov večinski lastnik odloči za dobavitelje, ki jim je zaupal že doslej. "Pričakujemo lahko, da se bo obseg poslovanja nekaterim obstoječim dobaviteljem zmanjšal. Predvsem tistim, ki so imeli z upravo prijateljske odnose," napoveduje Štimac.

V podjetju Skaza, ki ga vodi Tanja Skaza, se veselijo novih priložnosti, saj novi lastniki nedvomno prinašajo spremembe. | Foto: Skaza.com V podjetju Skaza, ki ga vodi Tanja Skaza, se veselijo novih priložnosti, saj novi lastniki nedvomno prinašajo spremembe. Foto: Skaza.com

Bolj optimističen je Koradin. "Za vse dobavitelje je prevzem dobra novica, saj bo nov lastnik stabiliziral podjetje, zagotovil finančno stabilnost in po vsej verjetnost z izboljšano likvidnostjo zniževal plačilne roke," je prepričan. Sprememb pri trgovcih ne pričakuje.

Z Gorenjem že 40 let sodeluje velenjsko podjetje Skaza, ki sicer posluje na 50 trgih sveta. Načini sodelovanja so se v tem času spreminjali in preoblikovali. Prodaja Gorenju variira in pomeni manj kot desetino vseh prihodkov, trenutno le dva odstotka. Ker so njihove ambicije sodelovanja s kupci razvojno naravnane, proizvodne ambicije vse bolj prepuščajo proizvodno usmerjenim dobaviteljem.

Na vprašanje, ali ob morebitnem prihodu novih lastnikov vidijo svojo priložnost, odgovarjajo, da novi lastniki nedvomno prinašajo spremembe, zato se teh priložnosti veselijo. "Naša komunikacija je vedno odprta in avtentična, zato si bomo z veseljem izmenjali pričakovanja. Verjamemo, da so uprava in lastniki strateškega partnerja iskali z namenom, da podjetje okrepijo, ga naredijo učinkovitejše, konkurenčnejše, tehnološko sodobnejše in s tem uspešnejše. Za vse deležnike, tudi za nas dobavitelje, še posebej pa za zaposlene v Gorenju, je to dobra novica," so prepričani v podjetju Skaza.

"Proizvodnja bo ostala v Sloveniji"

Štimac ne pričakuje, da bo Hisense stroje preselil na Kitajsko, saj so Gorenje kupili zaradi blagovne znamke in globalne prepoznavnosti. "Slovenski delavci imajo veliko znanja. Proizvodnja se bo nadaljevala tako v Velenju kot v Srbiji, nujno pa bodo morali izboljšati njeno učinkovitost. A ker so sindikati v Šaleški dolini izjemno močni, sem do tega skeptičen," pojasnjuje Štimac.

Dopušča pa možnost, da bodo v Velenju poleg Gorenjevih aparatov začeli proizvajati tudi aparate pod svojo blagovno znamko. S prevzemom Gorenja Kitajci širijo dostop do novih trgov.

Mali delničarji naj ne hitijo

Ker so se podobne prevzemne zgodbe v Sloveniji večkrat izjalovile, odločitev malih delničarjev o časovnici prodaje ni lahka. "Mali delničarji naj počakajo na uradno prevzemno ponudbo in nato prek borznih posrednikov prodajo svoje lastniške deleže. Novi lastniki bodo imeli v lasti kontrolni delež in po svoje upravljali podjetje. Mali delničarji bodo tako zelo težko uveljavljali svoje pravice," še svetuje Štimac.

Skupina Hisense je eden največjih kitajskih proizvajalcev bele tehnike in elektronike (mobilnih in pametnih telefonov, televizorjev itd.). Ustanovljena je bila leta 1969, njen najpomembejši lastnik pa je kitajska država. | Foto: Srdjan Cvjetović Skupina Hisense je eden največjih kitajskih proizvajalcev bele tehnike in elektronike (mobilnih in pametnih telefonov, televizorjev itd.). Ustanovljena je bila leta 1969, njen najpomembejši lastnik pa je kitajska država. Foto: Srdjan Cvjetović Z njim se strinja tudi Koradin, ki malim delničarjem svetuje, da po objavi prevzeme ponudbe nekoliko počakajo. "V primeru, da ne bo nobene ponudbe dveh drugih interesentov v zadnjih dneh pred iztekom ponudbe, naj delnice prodajo po ceni 12 evrov," svetuje.

Kapitalska družba (Kad) kot največji delničar Gorenja podpira prizadevanja Gorenjeve uprave pri iskanju primernega strateškega partnerja, ki bo pripomogel k izboljšanju njenega poslovanja.

Ker Gorenje v skladu z državno strategijo upravljanja kapitalskih naložb pomeni pomembno naložbo države, Kad z naložbo v Gorenje ne sme razpolagati. "Razpolaganje z naložbo bi bilo mogoče zgolj v primeru spremembe strategije, ki bi naložbo opredelila kot portfeljsko. Dokler bo naložba v Gorenje opredeljena kot pomembna, pa bo Kad v skladu z omenjeno strategijo svoj delež v Gorenju ohranjal," so nam zatrdili v Kadu.

Delnice so dan po razkritju informacij, da je kitajski Hisense za delnico Gorenja pripravljen odšteti 12 evrov v primeru, da pridobi 50 odstotkov in eno delnico, poletele v nebo. Tečaj se je zvišal za več kot 60 odstotkov in končal pri ceni 11,3 evra. Z delnicami je bilo opravljenih za 1,6 milijona evrov poslov.

Ne spreglejte