Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 5. 2018,
11.11

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

2

Natisni članek

Hisense Gorenje

Četrtek, 10. 5. 2018, 11.11

5 let, 11 mesecev

Delnice Gorenja letijo v nebo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

2

Gorenje | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Na Ljubljanski borzi so delnice Gorenja danes poskočile za 65,44 odstotka. Vlagatelji so opravili 3,29 milijona evrov prometa, od tega z Gorenjevimi delnicami 1,7 milijona. Opravili so tudi en posel s svežnjem delnic Krke v vrednosti 180.000 evrov. Indeks SBI TOP se je oblikoval pri vrednosti 877,04 točke, kar je 3,53 odstotka višje kot v sredo.

Gorenje je po prejetju treh zavezujočih ponudb zainteresiranih strateških partnerjev iz Azije dva najboljša pozvalo k izboljšanju in po preučitvi ponudb za najboljšega ponudnika v sredo izbralo kitajsko skupino Hisense. Ta je za delnico ponudila 12 evrov, pod pogojem, da pridobi najmanj 50 odstotkov plus eno delnico, za kar bi odštela 146,5 milijona evrov. Za nakup vseh Gorenjevih delnic bi moral Hisense brez deleža lastnih delnic Gorenja v višini pol odstotka odšteti 292 milijonov evrov.

Že včeraj so se Gorenjeve delnice podražile za več kot sedem odstotkov, ob več kot 165 tisoč evrih prometa. Danes pa so poletele v nebo. Okoli 12. ure so bile dražje za 66 odstotkov, z njimi pa je bilo sklenjenih prek pol milijona evrov poslov.

Hisense se je v roku 15 dni zavezal objaviti prevzemno namero, v zakonskem roku 30 dni pa prevzemno ponudbo za nakup vseh delnic. 


Preberite še:

Novi lastnik Gorenja izbran, cena vrtoglava, kmalu prevzem


Po neuradnih informacijah so zavezujoče ponudbe oddala tri kitajska podjetja - Haier, Hefei Meiling in Hisense Electric. Drugo najboljšo ponudbo naj bi oddal Haier, ki naj bi ponudil okoli deset evrov za delnico. Menda naj ne bi bilo izključeno, da bi ponudbo še zvišal, ko bo Hisense že objavil prevzemno ponudbo.

Gorenje s proizvodnimi lokacijami v Sloveniji, Srbiji in na Češkem zaposluje več kot deset tisoč ljudi. Je drugi največji zaposlovalec v državi.

Skupina Gorenje v četrtletju s 23,5-odstotno rastjo čistega dobička

Skupina Gorenje je v prvem četrtletju ustvarila 296 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je odstotek nad primerljivimi prihodki v enakem obdobju lani. Največjo rast so zabeležili v vzhodni Evropi in izven evropskih trgov. Skupina je četrtletje končala z 2,5 milijona čistega dobička, kar na letni ravni predstavlja 23,5-odstotno rast.

Ne spreglejte