Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 11. 2023,
12.33

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40

Natisni članek

konkurenčnost proizvodnja keramične ploščice Hisense Gorenje Keramika

Sreda, 15. 11. 2023, 12.33

5 mesecev, 2 tedna

Nič več keramičnih ploščic iz Gorenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40
Gorenje Keramika |  Gorenje Keramika je zaradi optimizacije porabe plina v preteklosti ustavljala linije v zimskih mesecih, v preostalem delu leta pa je proizvodnja potekala intenzivno in neprekinjeno. Načrtovanje proizvodnje je bilo zahtevna naloga, saj je bilo treba zagotavljati ustrezne zaloge za prodajni nabor s 300 različnimi tipi ploščic. 

Gorenje Keramika je zaradi optimizacije porabe plina v preteklosti ustavljala linije v zimskih mesecih, v preostalem delu leta pa je proizvodnja potekala intenzivno in neprekinjeno. Načrtovanje proizvodnje je bilo zahtevna naloga, saj je bilo treba zagotavljati ustrezne zaloge za prodajni nabor s 300 različnimi tipi ploščic. 

Podjetje Gorenje Keramika bo decembra 2023 po skoraj 50 letih obratovanja prenehalo proizvajati keramične ploščice. V energetsko intenzivni proizvodnji tako majhno podjetje v panogi, ki se konsolidira in jo čedalje bolj obvladujejo veliki proizvajalci in podjetja z drugih celin, ne more biti več konkurenčno na trgu. Vsem 87 zaposlenim je delodajalec ponudil drugo zaposlitev v matičnem podjetju Gorenje, lokacijo pa bo lastnik naprej uporabljal v druge namene. 

Tovarna keramičnih ploščic v vasi Gorenje blizu Velenja, zgrajena leta 1974, je bila dolgo edini slovenski proizvajalec keramičnih ploščic.

Proizvodnja keramike je energetsko intenzivna in kot taka odvisna od globalnih razmer na energetskem trgu. Vojna v Ukrajini in posledični dvig cen energentov ter problem dobave surovin je pomenil šok za celotno keramično industrijo. Cena zemeljskega plina predstavlja od 30 do 40 odstotkov celotne proizvodne cene keramičnih ploščic in je temeljni dejavnik rentabilnosti in konkurenčnosti. 

Tudi največji evropski proizvajalci so morali zaradi dragih energentov ustaviti del proizvodnih linij, tako da se je proizvodnja keramičnih ploščic po vsej Evropi že lani zmanjšala za približno 30 odstotkov. Posledica tega je bil povečan pritok keramičnih ploščic iz čezmorskih držav – Indije, Kitajske, Brazilije ter Turčije v Evropo. 

Robert Golob
Novice Golob z vodstvom Hisensa tudi o strateških načrtih v Sloveniji

Cena zemeljskega plina v Sloveniji se je z vojno v Ukrajini drastično dvignila in kljub kasnejšemu padcu ostaja neprimerljivo višja od tiste pred vojno. Podjetje so zaradi majhnosti pestile tudi neugodne pogodbe z dobavitelji. Tako cena ploščic Gorenja Keramike danes ni več konkurenčna na trgu keramike, saj tudi tu majhne proizvodnje prehajajo v lastništvo večjih korporacij, da sploh preživijo, pojasnjujejo v Gorenje Keramika. 

87 zaposlenim na voljo delo v drugih enotah

Gorenje Keramika je kot del Gorenja leta 2018 prešla v lastništvo kitajskega Hisensa, ki se je glede na poslovne rezultate in prodajne napovedi odločil za dokončno ustavitev proizvodnje keramičnih ploščic. Trenutno je v Gorenju Keramiki zaposlenih 87 delavcev, vsem pa je delodajalec ponudil zaposlitev v različnih enotah podjetja Gorenje. Zaposleni v proizvodnji bodo delo na novih delovnih mestih predvidoma začeli že 1. decembra, odprodaja zalog in opreme pa je predvidena do sredine prihodnjega leta. 

Lastnik kljub prenehanju proizvodnje keramičnih ploščic tovarne ne prodaja, saj bo lokacijo še naprej uporabljal in v prihodnje tudi razvijal za druge namene. 

Gorenje Keramika | Foto:

Mapei
Trendi Sanacija tlaka, obloženega s keramičnimi ploščicami, po poplavah
Trgocev_1
Trendi Boste menjali ploščice? Potem morate vedeti to ...
položnice, stroški, elektrika, električna energija
Novice Zaradi visokih cen energentov gospodarstvu 206 milijonov evrov pomoči
Ne spreglejte