Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 12. 2019,
17.50

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Natisni članek

Boeing letalska družba letalo

Ponedeljek, 23. 12. 2019, 17.50

4 leta, 4 mesece

Glavni izvršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg napovedal odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Dennis Muilenburg | Izvršni direktor je napovedal odstop s položaja. | Foto Reuters

Izvršni direktor je napovedal odstop s položaja.

Foto: Reuters

Glavni izvršni direktor ameriškega proizvajalca letal Boeing Dennis Muilenburg odstopa s položaja. Zamenjal ga bo predsednik nadzornega odbora David Calhoun. Razlog za zamenjavo so znane težave v podjetju po prizemljitvi letal boeing 737 max po dveh nesrečah oktobra 2018 v Indoneziji in marca letos v Etiopiji, ki sta zahtevali 346 življenj.

Boeing 737
Avtomoto Nov udarec za Boeing: rdeča luč proizvodnji spornega letala

David Calhoun bo funkcijo nastopil 13. januarja, nadzorni odbor pa upa, da bo zamenjava "trenerja" podjetja pripomogla k vrnitvi zaupanja.

Majhno zadoščenje odstop prinaša tudi sorodnikom žrtev letalskih nesreč, ti so Dennisa Muilenburga kritizirali tudi na protestih na kongresnih zaslišanjih. Posebej jezni so svojci žrtev druge nesreče v Etiopiji, saj Boeing spornih letal tudi po tem dogodku ni umaknil iz prometa, piše STA.

Izgublja tekmo z evropskim tekmecem Airbusom

Preiskava je ugotovila, da je za nesrečo odgovoren pomanjkljiv samodejni sistem za uravnavanje višine leta, ki je obe ponesrečeni letali kljub prizadevanjem pilotov usmeril proti tlom. Vrnitev predelanih letal 737 max v promet se je sicer zavlekla, kar povzroča težave ne le Boeingu, ampak tudi naročnikom letal po svetu in delničarjem.

Boeing 787-9 Quantas Avstralija letalo | Foto: Reuters Foto: Reuters Podjetje je namreč pretekli teden sporočilo, da začasno vsaj za januar 2020 prekinja proizvodnjo novih letal 737 max. Družba United Airlines je nato objavila, da svoje boeinge 737, ki so sicer od marca letos tako kot vsi drugi prizemljeni, umika iz prometa vsaj do junija prihodnje leto.

Konec tedna je prišel še udarec, da je vesoljska kapsula Boeinga Starliner zatavala na poti do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) in se je morala vrniti na Zemljo. Boeing zaradi težav z novimi letali izgublja tržno tekmo z velikim evropskim tekmecem Airbusom, ki je v prvi polovici leta 2019 svojo prodajo povečal za 28 odstotkov.

Preiskava po nesrečah je skupaj s kongresnimi zaslišanji odkrila tudi ogromne sistemske pomanjkljivosti. Kongres agencijam zvezne vlade ne daje dovolj denarja, zaradi česar letalski regulator FAA Boeingu dovoljuje, da sam opravi revizijo o tem, kaj je dogajalo v procesu razvoja in proizvodnje letal max 737.

Krivcev je po mnenju analitikov več, milijarde dolarjev pa bo plačal Boeing, ki bo moral v prihodnje še bolj kot doslej računati na podporo Washingtona, še poroča STA.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Ustanovitev novega letalskega prevoznika malo verjetna #video
Ne spreglejte