SiolNET. Novice Slovenija
3,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec: Ustanovitev novega letalskega prevoznika malo verjetna #video

3,67

termometer

Na današnji decembrski seji državnega zbora je premier Marjan Šarec pojasnil, da je ustanovitev novega letalskega prevoznika v izključni ali delni lasti države malo verjetna, saj so tveganja zelo velika. Ustanovitev novega letalskega prevoznika je bila namreč ena od možnosti, ki jo je za zagotavljanje povezljivosti Slovenije s svetom po stečaju Adrie Airways omenjala vlada. Tema današnjega zasedanja pa je bila tudi gradnja drugega bloka nuklearane elektrarne, zaposlitev Šarčeve znanke na Sovi in potrditev nove ministrice za kohezijo.

Angelika Mlinar Novice Šarec v DZ vložil predlog kandidature Mlinarjeve za ministrico

"Bistvenih premikov ni, saj so tveganja zelo velika. Po mojem mnenju je malo verjetno, da bi ta hip dobili svojo letalsko družbo," je novinarjem ob robu seje DZ dejal Šarec. Premier je sicer že večkrat opozoril na tveganja, ki spremljajo ustanovitev letalske družbe. Konec novembra je med drugim opozoril, da ima morebitni novi prevoznik že vnaprej programirano izgubo.

Letalski posel precej tvegan

"Vse nacionalne prevozniške družbe imajo izgubo. Ko bodo znane končne številke, bomo morali pogledati in videti, ali smo pripravljeni iti v to ali ne," je pripomnil takrat. Dodal je, da je letalski posel precej tvegan, tudi precej reguliran, tako da "zadeve niso čisto enostavne".

Vlada je po Adrijinem stečaju kot eno od možnosti za zagotavljanje povezljivosti Slovenije s svetom namreč omenjala ustanovitev novega letalskega podjetja, v katerem bi bila država bodisi edini lastnik bodisi eden izmed tako zasebnih kot javnih družbenikov. Izračune o smotrnosti takšne rešitve je naložila Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Tam so prejšnji teden pojasnili, da so analizirali različne scenarije zagotavljanja letalske povezljivosti Slovenije s svetom, pri čemer je eden od scenarijev tudi ustanovitev nove letalske družbe v večinski državni lasti.

Adria Airways letališče Foto: STA

"Obstajajo tudi druge možne rešitve, primerne za Slovenijo, v primeru, da se za katerokoli od teh v prihodnje izkaže potreba," so dodali. Pojasnili so še, da o ugotovitvah sproti obveščajo pristojno ministrstvo. Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da niso vključeni v aktivnosti pri morebitni ustanovitvi novega letalskega prevoznika.

Tudi na ministrstvu za finance so poudarili, da niso sodelovali pri morebitnem vzpostavljanju nove letalske družbe, prav tako DUTB v zvezi s tem niso dali nobenih nalog ali navodil. "Iz DUTB prav tako nismo prejeli nobenih izračunov na temo morebitne vzpostavitve nove letalske družbe," so dodali.

DUTB Foto: STA

Po neuradnih informacijah ostaja minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pri ideji o novem letalskem prevozniku vse bolj osamljen. Iz letalskih krogov je slišati dvome o uresničljivosti tovrstnih načrtov. Pod vprašaj postavljajo predvsem sposobnost slovenskega nacionalnega prevoznika, da se postavi po robu močnim tekmecem, ki jih predstavljajo uveljavljene letalske družbe s prisotnostjo na Brniku. Kot je slišati, so te Adrijine lete že precej dobro nadomestile.

Šarec: brez drugega bloka Neka ne bomo dosegli ogljične nevtralnosti

Na današnji seji se je premier Šarec dotaknil tudi gradnje drugega bloka nuklearne elektrarne. "Če ne bomo šli v gradnjo drugega bloka nuklearne elektrarne in zaprli termoelektrarn, ne bomo dosegli ogljično nevtralne družbe do leta 2050," je danes v DZ dejal premier Šarec. Ob tem bo moral vsak pri sebi poskrbeti za zmanjšanje rabe energije, je dejal v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ.

Marjan Šarec Foto: Reuters

Poslanka Levice Nataša Sukič je ob začetku decembrske seje DZ Marjanu Šarcu postavila vprašanje o ukrepih Slovenije v boju proti podnebnim spremembam. Med drugim mu je očitala, da se vlada "igračka s prihodnostjo nas vseh", ščiti kapital in na vprašanja o podnebni krizi odgovarja s floskulami.

Šarec je odgovoril, da se vlada "močno zaveda in aktivno naslavlja" vprašanje podnebnih sprememb, ki pa je "izziv za vse nas". Še večjo težavo kot v Sloveniji vidi na mednarodni ravni, kar se je pokazalo na podnebni konferenci v Madridu in razpravi na vrhu EU prejšnji teden.

"Z zakonodajo smo si sami naredili največ težav"

Slovenija zamuja s pripravo nacionalnega energetsko-podnebnega načrta (NEPN) in premier je pri tem vprašanju priznal, da "nismo tako uspešni, kot bi želeli". Vsaj dve ministrstvi imata nalogo načrt pripraviti tako, da bo uspešno prestal evalvacijo v Bruslju, "in strinjam se, da tu zamujamo". "A zamujamo zato, ker smo edina država daleč naokoli, ki ima postopek presoje vplivov na okolje," je opozoril Šarec in dodal, da smo si z zakonodajo na tem področju "sami naredili največ težav".

V preteklem tednu je v Madridu potekala konferenca proti podnebnim spremembam. V preteklem tednu je v Madridu potekala konferenca proti podnebnim spremembam. Foto: Reuters

Vlada ob NEPN pripravlja tudi dolgoročno podnebno strategijo do leta 2050 in energetski koncept Slovenije. V zvezi s tem je Šarec poudaril, da bo v prihodnje treba zapreti Termoelektrarno Šoštanj, pridobiti druge vire energije in zmanjšati porabo. Pri tem je Šarec izpostavil prepričanje, da brez drugega bloka jedrske elektrarne ne bomo dosegli ogljične nevtralnosti do sredine stoletja.

Očitki poslanki Levice

"Ko sem pred časom sprožil razpravo o jedrski energiji, sem bil s strani nekaterih močno napaden. A vendar je dejstvo – to vam povem brez NEPN, energetskih konceptov in ne vem, česa –, da če ne bomo šli v gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne in zaprli Teša 6 oz. termoelektrarn, ne bomo dosegli okoljskih ciljev, to pa je ogljično nevtralna družba do leta 2050," je dejal Šarec. "Tu so zadeve zelo zapletene ali zelo preproste, kakor želite."

Sukičevi je očital še, da Levica ni hotela stopiti v vlado in aktivno prispevati k iskanju rešitev. "Iz klopi zelo lagodno opozarjate na stvari, v vlado pa niste želeli," ji je očital.

Vlada si prizadeva, da bi bila Slovenija v prihodnje energetsko neodvisna. Izboljšati bo treba tudi javni potniški promet, se je strinjal premier. "Ne pričakujete pa menda, da se bo v enem letu vse spremenilo, če se prej v 20 letih o tem ni razmišljalo," je navrgel.

Ugotovljene nepravilnosti pri zaposlitvi na Sovi ne zahtevajo prekinitve pogodbe

Premier Šarec je na vprašanje Žana Mahniča iz SDS, ki ga je spraševal v zvezi z zaposlitvijo Šarčeve znanke na Sovi, ponovil, da bodo manjše administrativne nepravilnosti, ki jih je pri zaposlitvah na Sovi ugotovil pristojni inšpektorat, odpravili. Niso pa takšne, da bi morali prekiniti pogodbo o zaposlitvi, je dejal.

Žan Mahnič Foto: STA

"Ko smo prevzeli vlado, je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) stavkala že 11 mesecev, kar je unikatno stanje za tako službo. Direktor, ki ga je imenovala nova vlada, je takoj začel socialni dialog in vzpostavil normalno stanje," je uvodoma spomnil Šarec. Razpis za delovno mesto, ki ga je izpostavil Mahnič, je bil prvi v zadnjih 20 letih, ker želijo, da Sova deluje transparentno, je poudaril.

"Očitate mi klientelizem, vendar ste vi zadnji, ki to lahko počnete"

"Očitate mi klientelizem, vendar ste vi zadnji, ki to lahko počnete," je dejal. Sova je po Šarčevih besedah sama zaprosila inšpektorat za javni sektor za nadzor, ker so v opoziciji sprožali različne govorice. Spomnil je na ugotovitve inšpektorata, da je prišlo do nekaterih sistemskih nepravilnosti. Bistvo pa je, da nobena od teh nepravilnosti ne vpliva na pravilnost postopka, je izpostavil. Sova bo ugotovitve inšpektorata po njegovem zagotovilu upoštevala in bo te manjše nepravilnosti administrativne narave tudi odpravila.

Kar je ugotovil inšpektorat, ni nič takega, kar bi zahtevalo prekinitev pogodbe, je opozoril. "Lahko me blatite na vaših portalih, lahko mi očitate razmerja, bom preživel. Vaše napade bomo zdržali. Da pa razkrivate dele tajnega poročila v arbitražni zgodbi, je pa bolj žalostno," je dejal.

"Se vidimo na Knovsu"

SDS in NSi sta se po njegovih besedah pač odločili, da bosta zadevo o zaposlitvi na Sovi vseskozi pogrevali. Iz spoštovanja do komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki obravnava zaposlovanje na Sovi, bo prišel na njeno sejo, je ponovil svojo obljubo. "Ste v opoziciji, imate dovolj časa, uživajte. Se vidimo na Knovsu," je sklenil.

Marjan Šarec Novice Šarec bo prišel na sejo Knovsa, a ne zaradi Tonina

Mahnič je namreč menil, da je bil razpis za zaposlitev na Sovi očitno prirejen, ker zaposlena ni izpolnjevala pogojev za zaposlitev. Zato je zahteval, da DZ opravi razpravo o izpostavljenem vprašanju. DZ bo o njegovi zahtevi odločal v sredo v okviru glasovanj.

Zavrnil očitke o pomanjkanju zaposlenih v zdravstvu

Šarec je na poslansko vprašanje Ive Dimic iz NSi glede težav v zdravstveni oskrbi zavrnil očitke o pomanjkanju zaposlenih v zdravstvu. Število zdravnikov se je v zadnjih treh letih zvišalo za desetino, podobno pa tudi število delavcev v zdravstveni negi. Zviševale pa so se tudi plače, je spomnil.

operacija zdravstvo

Poslanko je v luči dolgih čakalnih vrst zanimalo, ali premier podpira predlog NSi, da bi bolniki ustrezno in dostopno zdravstveno oskrbo prejeli pri kateremkoli izvajalcu zdravstvenih storitev na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Premier je pri tem spomnil na sprejeti aneks tri k splošnemu dogovoru za leto 2019, s katerim naj bi bolnikom omogočili več storitev, izvajalcem pa zagotovili plačilo izvedenega obsega programa. S tem je vlada zagotovila dodatnih deset milijonov evrov za storitve, na katere se čaka najdlje, kot so denimo ortopedske operacije, angiografija in operacije na ožilju.

Zasebniki pri tem po njegovem opozorilu niso vključeni. Pozna predlog NSi, da bi v skrajševanje čakalnih dob vključili tudi njih. Vendar to v skladu z veljavnim Zakonom o zdravstveni dejavnosti ta hip ni mogoče, je opozoril.

Sam je zagovornik javnega zdravstvenega sistema in prepričan je, da mora biti dostopen vsem pod enakimi pogoji. Spomnil je na zavezo iz koalicijskega sporazuma, da bodo pri skrajševanju čakalnih dob najprej izčrpali vse možnosti in zmogljivosti v javnih ustanovah.

Onkološki inštitut Novice Onkološki inštitut poka po šivih, zdravniki na robu zmogljivosti #video

Ob poslankinem navajanju, da zmanjkuje zdravil za bolnike z rakom, je dejal, da je šlo za en primer, vendar pa je Onkološki inštitut Ljubljana z interventnim uvozom iz tujine zdravilo že prejel. Glede njenih navedb, da bolniki kemoterapijo prejemajo na hodniku, pa je dejal, da je pomanjkanje prostorov res težava, poslopje gastroenterološke klinike je staro, a poteka investicija na drugi lokaciji za razbremenitev teh prostorov. Zakon o dolgotrajni oskrbi pa bo vlada potrjevala v prvi polovici leta, je napovedal.

Šarec verjame, da bo Mlinarjeva v DZ potrjena za ministrico

Šarec verjame, da bo kandidatka za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Angelika Mlinar prejela ustrezno podporo v državnem zboru in bo potrjena na to funkcijo. "Verjamem, da gre v tretje rado," je dejal v izjavi ob robu seje DZ in spomnil, da je Mlinarjeva tretja, ki jo SAB predlaga na to ministrsko mesto. "Predsednica SAB Alenka Bratušek je rekla, da je moja naloga zagotoviti glasove. Tako kot za vsakega ministra in ministrico," je še dejal Šarec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin