Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

18

Natisni članek

Janez Kocijančič Maja Makovec Brenčič Nogometna zveza Slovenije Športna loterija Aleksander Čeferin

Torek, 9. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Boj za športne milijone: kdo bo močnejši, Čeferinovi ali Kocijančičevi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

18

Jernej Smisl, Edvard Kolar | Foto STA

Foto: STA

Športna loterija, ki letno obrača več kot 80 milijonov evrov denarja od športnih stav, bo morda že danes dobila novega prvega moža.

V igri za položaj predsednika uprave družbe, ki pomaga financirati delovanje športnih in invalidskih organizacij, hkrati pa je pomemben sponzor in financer športnih dogodkov, sta po naših informacijah dva kandidata:

- Edvard Kolar, generalni sekretar na Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS), in
- Jernej Smisl, direktor korporativnih zadev v skupini Pivovarna Laško Union, ki je v lasti Heinekena.

Kdo si na čelu Športne Loterije želi Kolarja?

Po naših informacijah najbolje kaže Kolarju, ki naj bi ga podpirala predsednik nadzornega sveta Športne loterije Ljubo Jasnič ter dolgoletni šef OKS in vplivni svetovalec Janez Kocijančič. Ta se je konec prejšnjega meseca med drugim sestal tudi z vodjo poslanske skupine vladajoče Stranke Modernega centra (SMC) Simono Kustec Lipicer. Govorila naj bi o podpori novemu zakonu o športu. V poslanski skupini SMC so zanikali, da bi se Kustec-Lipicerjeva sestala s Kocijančičem.

Kolarja naj bi podpiral predvsem dolgoletni šef OKS in vplivni svetovalec Janez Kocijančič. | Foto: Sportida Kolarja naj bi podpiral predvsem dolgoletni šef OKS in vplivni svetovalec Janez Kocijančič. Foto: Sportida Kocijančič nam je pisno sporočil, da na naša vprašanja o podpori Kolarju ne želi odgovoriti. Vodenje OKS, ključne organizacije na področju športa v Sloveniji, je konec leta 2014 prepustil svojemu zaupniku Bogdanu Gabrovcu, ki je nekaj mesecev pozneje za generalnega sekretarja izbral ravno Kolarja.

Kaj so interesi? 

Interes OKS v Športni loteriji je več kot jasen. Poleg tega, da kot 20-odstotni lastnik družbe iz nje prejemajo dividende, jih Športna loterija tudi finančno podpira. Kolar je sicer član Socialnih demokratov (SD), ki je v obdobju, ko so ministrstvo za šport vodili ministri iz vrst SD, zasedal pomembne položaje v športu. Iz te stranke prihaja tudi Kocijančič, v devetdesetih letih pa ji je tudi predsedoval.

O imenovanju novega predsednika uprave družbe bodo predvidoma na današnji seji razpravljali člani nadzornega sveta Športne loterije pod vodstvom Jasniča.

"Za položaj predsednika uprave so štirje kandidati. Na današnji seji se bo nadzorni svet odločil, ali bo šel v razgovore s kandidati, ali pa se bo že danes odločil na podlagi dokumentacije," je danes za Siol.net povedal Jasnič.

Nadzorniki sicer iščejo zamenjavo za dosedanjega dolgoletnega predsednika uprave Janeza Bukovnika. Poleg tega morajo najti  tudi novega člana uprave, ki bo zamenjal Antona Černeta. Oba se bosta pred koncem leta upokojila.

Posli Športne loterije s sorodniki uprave

Na Športno loterijo smo naslovili več vprašanj o poslih s podjetji v lasti družinskih članov uprave družbe. Po naših informacijah naj bi imeli namreč z najmanj enim od njih sklenjeno pogodbo in naj bi pri njem naročali storitve.

Na Športni loteriji so to zanikali. Zagotovili so, da nimajo sklenjene nobene pogodbe. "Naj ob tem še poudarimo, da je Športna loterija družba v zasebni lasti in da posluje v skladu z vsemi standardi korporativnega upravljanja. Uprava družbe za svoje poslovanje odgovarja nadzornemu svetu, ki njihovo delo redno spremlja in nadzoruje. Pogodbe, ki jih sklepa Športna loterija z zunanjimi sodelavci, so stvar poslovne politike in jih javno ne razkrivamo," so še pojasnili.

Kljub temu smo ugotovili, da Športna loterija sodeluje z ljubljanskim podjetjem Leoss, ki se ukvarja z laserji, elektroniko in optiko. Njegovi lastniki so sorodstveno povezani s članom uprave Športne loterije Antonom Černetom.

Nenavaden postopek izbire

Po naših informacijah je bil postopek izbora kandidatov najmanj nenavaden. Niso jih iskali prek javnega razpisa, ampak so imena predlagali kar člani nadzornega sveta. Tako sta se v nadzornem svetu Športne loterije, ki ima šest članov, predstavnikov največjih lastnikov, izoblikovala dva tabora, vsak s svojim kandidatom.

Ljubo Jasnič, predsednik nadzornega sveta Športne loterije | Foto: STA , Ljubo Jasnič, predsednik nadzornega sveta Športne loterije Foto: STA , Neuradno naj bi Kolarja podpirala Jasnič (SZS), ki ima kot predsednik dvojni glas, in Tomaž Barada (OKS). Na drugi strani naj bi Smisla podpirala Uroš Pogačnik (NZS) in Boris Novak (Pošta Slovenije).

Romana Dernovšek (Loterija Slovenije) in Boro Štrumpelj (ministrstvo) naj bi bila za zdaj neodločena. Vendar naj bi se Kocijančič v ožjih krogih hvalil, da ima Kolar podporo Loterije Slovenije.

Pomembno vprašanje je, kakšno navodilo za glasovanje o novem vodstvu Športne loterije je dala resorna ministrica Maja Makovec Brenčič. Državi je namreč v interesu, da družba ohrani stabilno financiranje športnih in invalidskih organizacij.

Zajeziti odliv denarja in povečati prihodke

Smisl napoveduje veter sprememb na Športni loteriji v smeri izboljšanja poslovanja. V njegovem programu je razširitev ponudbe in boljša izkoriščenost koncesij, ki jih družba že ima.

Glede na to, da namerava država ohraniti duopol Športne loterije in Loterije Slovenije, je po njegovem potrebno zajeziti odliv denarja iz Slovenije v bolj konkurenčne tuje stavnice. Sprejeti je potrebno tudi igralniško zakonodajo, ki bo primerna evropski.


Preberite več o tem: Milijoni od športnih stav se stekajo v tujino, država pa raje brani monopol Športne loterije


Kolar dogajanja ni želel komentirati.

Kdorkoli bo izbran za novega predsednika uprave Športne loterije in bo družbo vodil naslednjih pet let, ga čaka velik izziv. Izboljšati bo moral poslovanje, razširiti ponudbo in s tem povečati obseg prihodkov.

V prvi vrsti pa bo moral začeti tešiti vedno glasnejše želje delničarjev po izboljšanju poslovanja in posledično višjih dividendah. 

Lastniki pričakujejo dividende

Eden od njih je Nogometna zveza Slovenije, ki je leta 2015 od Probanke v likvidaciji kupila 17-odstotni delež v Športni loteriji, za to pa najela 4,4 milijona evrov vredno posojilo od Evropske nogometne zveze (UEFA). 

Aleksander Čeferin, nekdanji predsednik NZS in aktualni šef UEFA | Foto: Reuters Aleksander Čeferin, nekdanji predsednik NZS in aktualni šef UEFA Foto: Reuters Takratni predsednik NZS Aleksander Čeferin je naložbo utemeljil s tem, da bodo imeli od nje koristi nogometni klubi, ki naj bi jim na letni ravni pripadlo okrog pol milijona evrov.

Na NZS "se zavedajo, kakšne koristi jim lahko prinesejo delnice družbe". V skladu s svojimi pristojnostmi bodo zato vplivali na čim boljše poslovanje družbe in s tem na čim večje finančne koristi za slovenski nogomet.

A če se bo slabo poslovanje Športne loterije nadaljevalo, bo to oteževalo izplačevanje pričakovanih dividend, s tem pa tudi servisiranje posojila, ki ga je najela NZS.

Poslovanje se že dlje časa slabša

Športna loterija, ki jo praktično od ustanovitve leta 1995 vodi ekipa pod vodstvom Bukovnika, se že dalj časa sooča s poslabšanjem poslovanja.

Medtem ko igralniška panoga v tujini raste med 10 do 15 odstotki letno, so prihodki Športne loterije v letih od 2012 do 2015 padli s 95 na 67 milijonov evrov, dobiček pa je dosegel najnižjo raven po letu 2007.

Po izplačilu dobitkov in plačilu dajatev je sicer Športni loteriji ostalo okoli 12,8 milijona evrov neto prihodkov. Od tega so porabili 2,3 milijona evrov za plače in druge stroške zaposlenih. Za stroške materiala in storitev je šlo 7,3 milijona evrov, po stroških financiranja pa je družba ustvarila blizu dva milijona evrov čistega dobička.

Kljub temu je Športna loterija privlačna zaradi sponzoriranja velikih športnih dogodkov in vplivnih organizacij na področju športa. Koga vse financirajo in kje oglašujejo, na Športni loteriji ne razkrivajo, saj da gre za poslovno skrivnost.

Tudi v Pošti si želijo boljših rezultatov

Po neuradnih informacijah so nekateri večji delničarji, ki se nočejo javno izpostavljati, nezadovoljni s poslovanjem Športne loterije.

"Javno ne moremo in ne želimo komentirati svojih stališč, podanih na sejah nadzornega sveta, o delu vodstva Športne loterije. Lahko pa navedemo, da smo in bomo zahtevali bolj ambiciozno zastavljene cilje ter čim večjo prilagoditev Športne loterije trendom na področju te dejavnosti," so nam že pred časom pojasnili v Pošti Slovenije.

Ne spreglejte