Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

3

Natisni članek

Sava Re Zvonko Ivanušič Kad delnice tožilstvo sodišče

Torek, 12. 12. 2017, 4.04

6 let, 4 mesece

Bo moral eden od najvplivnejših zavarovalničarjev na zatožno klop?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

3

Sava Re | Foto STA

Foto: STA

Po devetih letih dobiva epilog afera, v katero so bili vpleteni vodilni uslužbenci v dveh državnih podjetjih, ki sta zaradi spornih poslov utrpeli več kot milijon evrov izgube.

Na tožilstvu se odločajo, ali vložiti obtožnico proti Zvonku Ivanušiču, ki je bil skoraj desetletje prvo ime Save Re in eden od najvplivnejših mož na domači gospodarsko-politični sceni.

Po dveh letih se je namreč končala sodna preiskava spornih poslov s prednostnimi delnicami HIT2 v letih 2006 in 2007, ko je bil Ivanušič drugi mož Save Re.

V tistem obdobju so upravljavci Kapitalske družbe (Kad) in Save Re po neobičajno visoki ceni odkupovali netržne vrednostne papirje HIT2 od majhnega zasebnega podjetja. Pri preprodaji delnic so se pojavljale velike razlike v ceni, prodajalci pa so na račun pokojninskih zavarovancev Kada in Save Re ustvarili visoke dobičke.

-> Oškodovali Kad in Savo Re, zdaj trgujejo s kriptovalutami

Med petimi obdolženimi je tudi Ivanušič, ki ga sumijo, da je kot namestnik predsednika uprave Save Re, odgovoren za področje financ, zlorabil položaj.

Ali bo tožilstvo nadaljevalo kazenski pregon zoper Ivanušiča in bo ta moral na zatožno klop, bo znano v kratkem.


Preberite še:

Danes dokončno: Zbogom, Zvonko Ivanušič


"Nič spornega nisem naredil"

"Nimam komentarja. Treba bo počakati, da tožilstvo po vseh argumentih sprejme odločitev," nam je povedal Ivanušič.

Zvonko Ivanušič je eden od obdolženih zaradi sporne prodaje delnic v letih 2006 in 2007. | Foto: STA , Zvonko Ivanušič je eden od obdolženih zaradi sporne prodaje delnic v letih 2006 in 2007. Foto: STA , V postopku je sodišče pridobilo mnenje sodne izvedenke, ki po njegovih besedah ni ugotovila, da bi storil kaj nezakonitega. Trdi tudi, da mu med sodno preiskave niso predložili nobenega dokaza, iz katerega bi bila razvidna njegova krivda.

Ivanušič je sicer zadnjih osem let preživel na čelu Save Re, naše druge največje zavarovalniške skupine, in bedel nad njeno širitvijo na domačem trgu in v države nekdanje Jugoslavije. V načrtih je imel tudi oblikovanje štajerskega bančno-zavarovalniškega stebra.

Da je na domači poslovno-politični sceni preživel več kot 25 let, mu je pomagalo močno lobistično zaledje. Vrsto let je bil Ivanušič, nekdanji minister za finance, član SLS, sredi novembra pa se je udeležil ustanovnega kongresa stranke Dobra država, ki jo vodi poslanec Bojan Dobovšek.

Odnesel ga je nakup poslovne stavbe

Zvonko Ivanušič je bil vpleten v več odmevnih spornih poslov, ki so ga nazadnje stali položaj.

Avgusta lani ga je nadzorni svet Save Re iz krivdnih razlogov odpoklical zaradi spornega nakupa poslovne zgradbe od ACH, ki ga preverja tudi policija. Pri poslu je družba Metalka Commerce Marjana Pišljarja v nekaj mesecih zaslužila 1,5 milijona evrov.

Ivanušič je na delovno in socialno sodišče v Ljubljani vložil tožbo zaradi nezakonitega prenehanja pogodbe o zaposlitvi in prenehanja delovnega razmerja, junija letos pa se je poravnal. Po dostopnih informacijah je dosegel odločitev, po kateri ni bil razrešen zaradi krivdnih razlogov, dobil pa naj bi tudi denarno odpravnino.

Reševanje nasedlih naložb špekulantov

Ves čas njegovega vodenja Save Re so mu nad glavo viseli sporni posli z delnicami HIT2.

V začetku oktobra 2008 so v Kadu, ki ga je takrat vodil Uroš Rožič, začeli sumiti, da so se pri upravljanju sredstev treh vzajemnih pokojninskih skladov pojavile nepravilnosti. 

Kot kaže, sta bila Sava Re in Kad rešitelja nasedlih naložb špekulantov, ki so leta 2006 delnice HIT2 kupovali v pričakovanju, da bodo občutno pridobile vrednost. | Foto: STA , Kot kaže, sta bila Sava Re in Kad rešitelja nasedlih naložb špekulantov, ki so leta 2006 delnice HIT2 kupovali v pričakovanju, da bodo občutno pridobile vrednost. Foto: STA , Nekaj mesecev pred tem so Kadovi upravljalci po neobičajno visoki ceni od majhnega zasebnega podjetja DSA kupili prednostne delnice Hita. Pozneje se je izkazalo, da je prednostne delnice HIT2 od istih oseb kupovala tudi Sava Re.

Kot kaže, sta Sava Re in Kad služila kot rešitelja nasedlih naložb špekulantov, ki so leta 2006 delnice HIT2 kupovali v pričakovanju, da se bodo ob združevanju novogoriškega Hita in ameriške igralniške družbe Harrah's Entertainment pretvorile iz prednostnih v navadne delnice in s tem občutno pridobile vrednost.

Pri poslih je imela glavno vlogo skupina ljudi, ki so zasebno prijateljevali oziroma so bili nekoč sodelavci na ministrstvu za finance.


Preberite še:

Ivanušič in Tomažič na nož: kdo bo moral iz Save Re 

Zvonku Ivanušiču ponujen sporazumni odhod. Kateri lobisti ga branijo na vrhu Save Re?


Nekdanjim uslužbencem Kada že sodijo

V zvezi s spornimi posli se danes nadaljujeta dva ločena kazenska postopka. Prvi proti nekdanjim uslužbencem Kada in drugi proti nekdanjim vodilnim na Savi Re.

V prvi zadevi je bila že leta 2013 vložena obtožnica, od konca leta 2015 traja tudi sojenje. Po naših informacijah so osumljenci:

- Uroš Svete, nekdanji direktor oddelka za upravljanje premoženja na Kadu,

- Gregor Razboršek, ki je bil namestnik Uroša Sveteta,

- Tomaž Stopar, nekdanji lastnik podjetja DSA,

- Bojan Rajer, ki naj bi vodil Stoparjeve finance.

Doslej je bilo že opravljenih 15 narokov za glavno obravnavo. Naslednja obravnava bo 22. decembra. Kdaj bo sojenje končano in izrečena sodba, ni znano.

Na Savi Re zavlačevali

Po odkritju nepravilnosti so na Kadu zadevo nemudoma predali policiji, službo pa sta izgubila dva upravljavca; Uroš Svete in Gregor Razboršek.

V začetku oktobra 2008 so v Kadu, ki ga je takrat vodil Uroš Rožič, začeli sumiti, da so se pri upravljanju sredstev treh vzajemnih pokojninskih skladov pojavile nepravilnosti.  | Foto: STA , V začetku oktobra 2008 so v Kadu, ki ga je takrat vodil Uroš Rožič, začeli sumiti, da so se pri upravljanju sredstev treh vzajemnih pokojninskih skladov pojavile nepravilnosti.  Foto: STA , Proti njima so vložili tudi 1,4-milijonsko odškodnino. Višina zahtevka pomeni razliko med nabavno in resnično vrednostjo prednostnih delnic HIT2. Po naših informacijah je je Kad tožbo na prvi stopnji dobil, vendar je višje sodišče v začetku letošnjega leta sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Drugače je bilo na Savi Re. Posle so preiskovali notranji in zunanji revizorji, Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), kriminalisti in celo posebna skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, vendar se ni zgodilo nič.

Leta 2010 se je sporazumno poslovil Tomaž Oplotnik, direktor finančno-računovodskega sektorja, že pred tem pa je Ivanušič napredoval v predsednika uprave pozavarovalnice.

Tožilstvo je tako šele leta 2012 proti Ivanušiču in Oplotniku uvedlo preiskavo zaradi zlorabe položaja ali pravic.

Kot so nam pojasnili na sodišču, so poleg Ivanušiča in Oplotnika obdolžene še tri fizične ter ena pravna oseba. Predvidevati je mogoče, da sta med njimi tudi Stopar in Rajer.

Izginile sledi za podjetjem

Medtem so se za podjetjem DSA v lasti Tomaža Stoparja, ki je preprodajalo prednostne delnice HIT2 in pri tem ustvarjalo visoke dobičke, izgubile vse sledi.

Kapitalska družba je v spornih poslih z delnicami utrpela 1,4-milijonsko škodo. | Foto: Ana Kovač Kapitalska družba je v spornih poslih z delnicami utrpela 1,4-milijonsko škodo. Foto: Ana Kovač Ko je policija leta 2010 predala tožilstvu prve kazenske ovadbe za afero HIT2, je Stopar podjetje prodal Matiji Iskri. Ta je v zadnjih letih prevzel več podjetij, ki so bila pozneje izbrisana oziroma so končala v stečaju.

Podobna usoda je doletela DSA. Najprej ga je Iskra pripojil k svojemu podjetju DKB, ki se je uradno ukvarjalo z najemom vozil in trgovino. 

Kmalu so se začeli pozivi k izbrisu podjetja DKB, dokler ga ni prodal naprej hrvaškemu državljanu Matiji Horvatiću. Na koncu je podjetje na zahtevo Finančne uprave RS (Furs) končalo v stečaju.

Stečajnemu upravitelju Klemnu Kmetiču ni uspelo priti v stik z novim lastnikom. Prav tako ni odkril nobenega premoženja.

Ne spreglejte