Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

3

Natisni članek

zlato bitcoin delnice Sava Re Kad

Torek, 12. 12. 2017, 12.00

6 let, 4 mesece

Oškodovali Kad in Savo Re, zdaj trgujejo s kriptovalutami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

3

Zlato | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kje so danes glavni akterji afere, v katero so bili vpleteni vodilni uslužbenci Kapitalske družbe in Save Re, ki sta zaradi spornih poslov utrpeli več kot milijon evrov izgube?

Uroš Svete in Gregor Razboršek, osrednja akterja afere s preprodajo prednostnih delnic novogoriškega Hita (HIT2), v kateri je poniknil državni denar, se po dostopnih podatkih ukvarjata s trgovanjem z zlatom in vlaganjem v kriptovalute.

Kot smo danes poročali, sta bila Svete in Razboršek zaposlena na Kapitalski družbi (Kad), ki je v letih 2006 in 2007 po neobičajno visoki ceni odkupovala netržne vrednostne papirje HIT2 od majhnega zasebnega podjetja. Pri preprodaji delnic so se pojavljale velike razlike v ceni, prodajalci pa so na račun pokojninskih zavarovancev Kada in Save Re ustvarili visoke dobičke.

Proti Svetetu in Razboršku v zvezi s tem od leta 2015 poteka sojenje, grozi jima večletna zaporna kazen.

V zadnjih nekaj letih sta v Sloveniji in Veliki Britaniji zgradila mrežo podjetij, prek katere pod imenom SOL 8 upravljata več investicijskih skladov.

Njihova imena so Sol 8 MVIS Russia Limited, Crypto I Limited in Sol 8, Alternative Assets LP. Vsa so registrirana na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in imajo dovoljenje za trženje v Sloveniji. 

Toda nobeno od podjetij ni v njuni lasti, najverjetneje zaradi 1,4-milijonske tožbe, ki jo je proti njima vložila Kad, njun nekdanji delodajalec. Zahteva povrnitev škode zaradi spornih poslov z delnicami HIT2 izpred desetih let.

Kapitalska družba | Foto: STA , Foto: STA ,

V ozadju Svete in Razboršek

Podjetje SOL 8, ki ima sedež v Ljubljani in upravlja britanske sklade, je bilo ustanovljeno lani spomladi. V lanskem letu ni poslovalo.

Njegov prvi lastnik je bil Kristijan Bertalanič, obrtnik, ki se ukvarja s strojnimi in drugimi inštalacijami. Po nekaj mesecih je podjetje prodal Nini Bozovičar iz Škofje Loke, ki je še danes njegova lastnica.

Kljub temu več podatkov nakazuje, da je Bozovičarjeva le formalna lastnica podjetja SOL 8, v njegovem ozadju pa sta že od samega začetka Svete in Razboršek.

Bozovičarjeva je namreč februarja letos za direktorja imenovala Uroša Sveteta, že pred tem pa je v Veliki Britaniji ustanovila tri podjetja. Njihovo vodenje je zaupala bodisi Svetetu in Razboršku bodisi kateremu od njunih poslovnih partnerjev.

Pred eksplozijo bitcoina ustanovila sklad

Kam konkretno vlagajo njuni skladi in koliko premoženja imajo v upravljanju, ni možno preveriti, saj o tem na spletu ni na voljo nobenega podatka.

Iz imen skladov pa izhaja, da sta zaslutila prihajajočo kriptoevforijo in začela vlagati v vse bolj priljubljene kriptovalute. Avgusta lani sta v Londonu ustanovila sklad Crypto I.

Papirnata denarnica bitcoin | Foto: Reuters Foto: Reuters V tistem času je najbolj znana valuta bitcoin počasi že začela pridobivati vrednost in se je gibala med 500 in 600 ameriškimi dolarji. V zadnjih mesecih pa je eksplodirala in včeraj v nekaterih menjalnicah dosegla vrednost več kot 17.200 dolarjev.

Za direktorja sklada Crypto I sta imenovala Denisa Barabašova iz Rusije, ki se v uradnih listinah predstavlja kot programski inženir. Po naših informacijah pa je tesno povezan s Slovenijo in trgovanjem z zlatom ter drugimi plemenitimi kovinami.

Za Hrvate analiziral gibanje cene zlata

Drugo podjetje, SOL 8 MVIS Russia Limited, sta poimenovala po borznem indeksu, v katerega so vključena največja in najbolj likvidna podjetja v Rusiji.

Od ustanovitve ga je vodil Razboršek, ki pa je aprila letos odstopil oziroma je položaj direktorja prepustil Barabašovu.

Nekaj mesecev za tem je v Londonu odprl svoje podjetje Agency for Digital Transfer Limited. S čim se ukvarja, ni znano.

Razboršek je sicer do lani na hrvaškem spletnem portalu srebrozlato.com nastopal kot neodvisni analitik trga plemenitih kovin in objavlja redne analize gibanja njihove vrednosti.

Visok davčni dolg

V letih od 2009 do 2014 je bil tudi lastnik slovenskega podjetja RVC INT., ki se je ukvarjalo z investiranjem in svetovanjem. V letu dni pred prodajo je ustvarilo več kot 800 tisoč evrov prihodkov.

V začetku leta 2014 pa ga je Razboršek prodal Krunoslavu Marčinku iz Zagreba. Tudi ta se je pojavljal na hrvaškem spletnem portalu srebrozlato.com in ljudem svetoval, naj vlagajo v zlato, ki da je med naložbami ''nov varen pristan''.

Marčinko je bil sicer leta 2003 zaradi malverzacij z delnicami propadle hrvaške banke Glumina obsojen na tri leta zapora, vendar ga je pozneje pomilostil nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Marčinko je podjetje RVC INT. po manj kot letu dni prodal nekemu Hrvatu, po tistem pa ga je sodišče hotelo večkrat izbrisati, vendar neuspešno. Enkrat na zahtevo Finančne uprave RS (Furs), drugič na zahtevo Ajpesa, vendar je bil postopek izbrisa prekinjen. Po naših informacijah ima podjetje od 100 do 300 tisoč evrov davčnega dolga.

Svete in Razboršek nista dosegljiva za komentar.

Posli med starimi znanci

Kot kaže, so v poslovnih stikih ostali tudi drugi osumljenci iz afere HIT2.

Zvonko Ivanušič se po odhodu s Save Re ukvarja z manjšimi projekti. | Foto: STA , Zvonko Ivanušič se po odhodu s Save Re ukvarja z manjšimi projekti. Foto: STA , Tomaž Oplotnik, nekdanji izvršni direktor sektorja za finance in računovodstvo Save Re, ki se je leta 2010 sporazumno poslovil od družbe, je lanskega junija prevzel vodenje zavoda Med.Over.Net, najbolj obiskanega zdravstvenega spletnega portala v Sloveniji.

Februarja letos je njegovo podjetje Galonus kupilo 50-odstotni delež v podjetju Ex Marketing, ki se ukvarja z oglaševanjem in je lani ustvarilo več kot četrt milijona evrov prihodkov. Drugo polovico že vrsto let obvladuje soustanovitelj zavoda Andrej Latin.

Oplotnik je delež odkupil od Bojana Rajerja, ki naj bi v času spornih poslov vodil finance Tomaža Stoparja, nekdanjega lastnika podjetja DSA. To je preprodajalo delnice HIT2 in pri tem ustvarjalo visoke dobičke. Za njim so se izgubile vse sledi.

Ivanušič pripravlja elaborate in načrte

V podjetniške vode se je pred kratkim podal tudi Zvonko Ivanušič, nekdanji prvi mož Save Re.

Ta je po krivdni razrešitvi s položaja predsednika uprave Save Re vložil tožbo na delovno in socialno sodišče in se letos poleti poravnal.

Nekaj tednov po zmagi na sodišču je ustanovil svetovalno podjetje Horos, prek katerega dela pri manjših projektih. “Pripravljam investicijske elaborate, poslovne načrte,” je dodal.

Ne spreglejte