Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2017,
16.20

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

1

Natisni članek

Mercator MERKUR Big Bang Igor Maroša

Sreda, 6. 12. 2017, 16.20

3 leta, 2 meseca

Big Bang na prodaj, Maroša iz Agrokorja v Merkur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

1

Big Bang | Foto STA

Foto: STA

Igor Maroša, nekdanji član uprave Mercatorja, ki je od spomladi lani zaposlen v Agrokorju, zapušča vrste največjega hrvaškega koncerna. Po naših informacijah odhaja v Merkur trgovino, kjer bo zasedel položaj izvršnega direktorja. Kmalu se bo začela tudi prodaja družbe Big Bang.

To pa ni edina sprememba, ki v prihodnjih tednih čaka domačega trgovca s tehničnim blagom. 

Merkur trgovina, ki po izločitvi zdravega jedra nadaljuje trgovsko dejavnost starega Merkurja, ima od oktobra novega lastnika. To je ameriški investicijski sklad HPS Investment Partners, ki se osredotoča na tvegane naložbe, upravlja pa skoraj 40 milijard dolarjev premoženja. 

Merkur | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše Za nakup Merkur trgovine iz stečajne mase starega Merkurja je odštel 28,56 milijona evrov. Uradno je Merkur trgovina v lasti luksemburškega podjetja Mercury Holdings, ki so ga Američani ustanovili posebej za posel v Sloveniji. 

Kot smo izvedeli, je novi lastnik že prevzel Merkurjeve trgovske centre, ki jih bo v prihodnje dajal v najem Merkur trgovini. 

Kdo prihaja v Merkur trgovino

Ob tem, ko se bo preoblikovala v družbo z omejeno odgovornostjo z enotirnim sistemom upravljanja, se v Merkur trgovini obetajo tudi kadrovske spremembe:

  • Po naših zanesljivih informacijah v družbo prihaja Igor Maroša, nekdanji član uprave Mercatorja za maloprodajo, ki je lani odšel v Agrokor, v katerem je bil odgovoren za strateško trgovino. 
  • Dobila naj bi tudi nova neizvršna direktorja. To naj bi postala Aleš Škoberne in Dejan Rajbar, ključna moža podjetja Elements skladi, ki je Američanom pomagalo pri nakupu Merkur trgovine.
  • V ožje vodstvo naj bi kot predstavnik novih lastnikov prišel še en tuj državljan. 

Prihodki rastejo

Igor Maroša iz Agrokorja odhaja v Merkur. | Foto: STA , Igor Maroša iz Agrokorja odhaja v Merkur. Foto: STA , Merkur trgovina naj bi letos ustvarila več kot 220 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Še leta 2016 so bili ti nižji, saj so znašali 212 milijonov evrov. Po prvih ocenah naj bi ustvarila za okrog osem milijonov evrov denarnega toka (EBITDA). V Merkur trgovini uradnih informacij ne dajejo. 

Medtem je stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup začela postopek prodaje lastniškega deleža starega Merkurja v Big Bangu. 

Čeprav je še poleti načrtovala, da bi ga prodala do konca leta (sodišče je sklep o prodaji izdalo že julija), se to očitno ne bo uresničilo. Zapletlo se je namreč pri izbiri finančnega svetovalca. 

Prodaja Big Banga se seli v leto 2018

Goriupova je najprej želela, da bi Big Bang prodajalo svetovalno podjetje BDO, a so banke zaradi konflikta interesov izbrale mednarodno revizijsko hišo Deloitte. 

DUTB | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Ta bi morala pripraviti vabilo za zbiranje ponudb, a tega še ni storila. Goriupova je v zadnjem rednem poročilu za to okrivila postopek izbire svetovalca za prodajo. 

Lastniški delež v Big Bangu je sicer zastavljen pri Banki Koper, ki ga je neuspešno prodajala že leta 2013, in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Nova cenitev Big Banga sicer vrednost te družbe ocenjuje na petnajst milijonov evrov. 

Agrokorja ni več v stolpnici Cibona

Od ponedeljka Agrokor ne deluje več v stolpnici Cibona v središču Zagreba, ampak v poslovnih prostorih na Žitnjaku, kjer že imajo sedež Ledo, Konzum, Velpro in nekatere druge družbe iz koncerna Agrokor, so sporočili iz skupine.

Gre še za en prelom v delovanju prezadolženega hrvaškega koncerna, saj je bila stolpnica eden od njegovih simbolov. Zdaj se bodo vanjo selile posamezne družbe Agrokorja, ki nimajo lastnih prostorov in plačujejo najemnino. Morebitno prodajo stolpnice otežujejo številne hipoteke, vpisane na tej nepremičnini.

Ne spreglejte