Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
14. 12. 2017,
8.24

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

letališče Gradec Benetke Fly Niki letalska družba letalske vozovnice

Četrtek, 14. 12. 2017, 8.24

6 let, 4 mesece

Avstrijski Niki prizemljil letala, kaj bo z vozovnicami?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Niki letalska | Foto flyniki.com

Foto: flyniki.com

Nizkocenovni letalski prevoznik Niki, ki je danes prizemljil 25-člansko floto letal in vložil predlog za prisilno poravnavo, je letel tudi z nam bližnjih letališč v Gradcu in Benetkah. Ste med kupci razveljavljenih vozovnic ali pa morda med deset tisoč osmoljenci, ki so ostali brez povratnega poleta? Obrnite se na agencijo, kjer ste kupili vozovnico, pravijo v družbi.

Letalska družba Niki, ki jo je ustanovil nekdanji zvezdnik formule 1 Niki Lauda, je nazadnje delovala pod okriljem nemškega Air Berlina, ki pa je od novembra v stečaju. Za nakup in s tem rešitev nizkocenovne letalske družbe se je ponudila nemška Lufthansa, ki pa je po negativnem mnenju Evropske komisije včeraj od te ideje odstopila. Prisilni upravitelj išče potencialne kupce - med njimi naj bi bil po neuradnih informacijah tudi Lauda -, sicer bo družba pristala v stečaju.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi bil nekdanji avstrijski zvezdnik formule 1 in ustanovitelj Nikija Niki Lauda pripravljen pomagati družbi. A uradne potrditve še ni. | Foto: Reuters Po poročanju nekaterih medijev naj bi bil nekdanji avstrijski zvezdnik formule 1 in ustanovitelj Nikija Niki Lauda pripravljen pomagati družbi. A uradne potrditve še ni. Foto: Reuters Trenutno je Niki v postopku zaščite pred upniki (oz. prisilno poravnavo), zato je podjetje prizemljilo svojih 21 airbusov, tisoč delavcev pa bo najverjetneje pristalo na zavodu.

Kot poroča Deutsche Welle, je na različnih lokacijah po Evropi brez povratnega poleta ostalo okrog deset tisoč potnikov. Poleg tega naj bi bilo razveljavljenih okrog 800 tisoč vozovnic, pri čemer jih je 350 tisoč že prodanih, dobrih 400 tisoč vozovnic pa so potovalne agencije rezervirale, a še niso bile izdane.

Več sto tisoč neveljavnih vozovnic

Fly Niki, letalski prevoznik | Foto: Reuters Foto: Reuters Med strankami letalske družbe je po poročanju avstrijskih in nemških medijev največ Avstrijcev, Nemcev in Švicarjev, najverjetneje pa tudi Slovencev. Niki je namreč ponujal tudi polete z graškega in beneškega letališča.

Za potnike, ki so ostali brez povratnega poleta, po navedbah družbe več letalskih družb išče rešitev, da jih za manjše doplačilo pripeljejo nazaj.

Kaj pa storiti s kupljenimi vozovnicami za polete v prihodnosti? "Potniki, ki so že rezervirali vozovnice pri potovalnih agencijah, naj se v zvezi s tem obrnejo na agencije, ki so odgovorne za reševanje nastalega položaja," je podjetje zapisalo v skopem sporočilu na spletni strani

Omenimo, da je v primeru Air Berlina po novembrskem začetku stečaja več letalskih družb potnikom, ki so ostali brez poleta, ponudilo vozovnice po polovični ceni.


Preberite še: Adria Airways zapušča Švico, 250 ljudi brez dela


Evropska komisija: Lufthansin prevzem bi slabil konkurenco

Bruselj, ki pri prevzemih presoja vpliv na konkurenco in poslabšanje položaja potrošnikov, je mnenja, da bi združevanje Lufthanse in Nikija na nekaterih linijah oslabilo konkurenco. 

"Ves čas je jasno, da se na številnih linijah ponudba Lufthanse in Air Berlina prekriva, kar je tveganje za avstrijske, nemške in švicarske potrošnike ter učinkovito konkurenco na trgu," je komisija zapisala v izjavi.

Zadnji polet družbe Niki je bil s Tenerifa na Kanarskih otokih na Dunaj:

Ne spreglejte