Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
13. 12. 2017,
10.29

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

2

Natisni članek

Adria Airways letalska družba insolventnost Švica

Sreda, 13. 12. 2017, 10.29

6 let, 4 mesece

Adria Airways zapušča Švico, 250 ljudi brez dela

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

2

Adria Swiss | Foto Daniel Fazlić

Foto: Daniel Fazlić

Po dveh tednih čakanja in pomirjujočih besed so v švicarskem regionalnem prevozniku, ki leti pod imenom Adria Airways Switzerland, obvestili zaposlene, da je konec in da bodo praktično vsi ostali brez službe.

Švicarska družba je konec novembra razglasila insolventnost, zaradi česar so (začasno) prizemljili letala. Odpovedanih je bilo več poletov na ljubljansko letališče, med drugim iz Züricha, Varšave in Moskve.

Sprva so poudarjali, da želijo obdržati največje mogoče število delovnih mest ter za zdaj še ohraniti dovoljenja za letenje iz baz v Luganu v južni Švici in Ženevi, vendar se to ne bo zgodilo.

Vodstvo družbe je na včerajšnjem sestanku 250 zaposlenih povedalo, da ne bodo več leteli in da zapirajo bazo v Luganu. Šest letal saab 2000 bodo preselili na ljubljansko letališče, štiri najeta letala ATR72 pa bodo vrnili njihovim lastnikom.

Po poročanju tamkajšnjih medijev bo njihove povezave prevzela letalska družba SkyWork s sedežem v Bernu v Švici, ki naj bi tudi že objavila oglase za zaposlitev osebja, inženirjev in pilotov za letala saab 2000, s katerimi je do zdaj letela Adria Airways Switzerland.

V Adrii Airways ne komentirajo dogajanj v Švici. "Kljub temu pojasnjujemo, da takšne vrste dogodkov ne vplivajo na naše operacije," so povedali.


Preberite še:

Kakšne načrte ima Adria Airways s svojo švicarsko pridobitvijo 

Zaradi bankrota Adria Airways Switzerland odpovedi poletov


V težave zaradi bankrota glavnih partnerjev

Švicarsko družbo je od svetovnega letalskega prevoznika Etihad julija letos kupil nemški 4k Invest, lastnik Adrie Airways.

Darwin je takrat začel leteti pod imenom Adria Airways Switzerland, njegova letala so dobila podobo Adrie Airways, zaposleni pa nove uniforme. Vozni redi so dopolnjevali omrežje Adrie Airways.

Adria Airways | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Medtem ko se Adria Airways usmerja predvsem na jugovzhodno in srednjo Evropo, se je nova švicarska pridobitev osredotočala na osrednjo Evropo in njen jugozahod.

Napovedovali so racionalizacijo poslovanja in zmanjšanje števila zaposlenih v Švici, vendar hkrati razširitev obsega poslovanja družbe Adria Airways Switzerland.

Po vsega štirih mesecih se je zgodba Adrie Airways v Švici končala.

Prizadele so jih odpovedi sodelovanja z letalsko družbo Alitalia, ki je bankrotirala maja letos, in tudi nepričakovana insolventnost nemškega velikana Air Berlin. Vse to je vodilo do visokih odpisov ter izpada obstoječega in prihodnjega posla.


Preberite še:

Izpuhteli državni milijoni za reševanje Adrie Airways pred stečajem. Kaj sledi?

Nemci z (raz)prodajo premoženja rešili Adrio Airways pred bankrotom

 

Ne spreglejte