SiolNET. Posel danes Novice
9,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi bankrota Adria Airways Switzerland odpovedi poletov

9,35

termometer

Adria Airways
Foto: Matjaž Rušt

Švicarski regionalni letalski prevoznik Darwin Airline SA je štiri mesece po tem, ko ga je kupil lastnik Adrie Airways, bankrotiral.

Po včerajšnji objavi novice o razglasitvi insolventnosti je prišlo do (začasne) prizemljitve letal, zaradi česar je danes odpovedanih več poletov na ljubljansko letališče, med drugim iz Züricha, Varšave in Moskve.

Za pojasnila smo se obrnili na Adrio. Objavili jih bomo, ko jih prejmemo.

Švicarsko družbo je od svetovnega letalskega prevoznika Etihad julija letos kupil nemški 4k Invest, lastnik Adrie Airways. Od takrat leti pod blagovno znamko Adria Airways Switzerland.

Adria Airways Foto: Adria Airways

Po štirih mesecih razglasili insolventnost 

"Darwin je odlična letalska družba z izkušenim vodstvom in osebjem. Širitev naše mreže in posledično optimiziranje stroškov je najboljša kombinacija za oba prevoznika," je julija letos ob nakupu družbe dejal prvi mož Adrie Airways Arno Schuster.

Koliko je slovenski letalski prevoznik, ki ga je v preteklosti večkrat reševala država, plačal za švicarsko družbo, ni znano. Štiri mesece po nakupu je njegova nadaljnja poslovna pot pod vprašajem.

Kljub obetavnemu začetku postopka prestrukturiranja je Darwin prizadelo več neugodnih dogodkov na trgu. To jih je prisililo k odločitvi za začetek postopka, ki je podoben prisilni poravnavi in zagotavlja nadaljnje delovanje, so sporočili iz švicarske družbe.

Kako ravnati v primeru odpovedi leta. Kako ravnati v primeru odpovedi leta. Foto: Adria Airways

Glavni partnerji v stečaj

Prizadele so jih odpovedi sodelovanja z letalsko družbo Alitalia, ki je bankrotirala maja letos, in tudi nepričakovana insolventnost nemškega velikana Air Berlin. Vse to je vodilo do visokih odpisov ter izpada obstoječega in prihodnjega posla, so še pojasnili.

Poudarili so, da skušajo obdržati največje mogoče število delovnih mest in za zdaj še ohraniti dovoljenja za letenje iz baz Lugano v južni Švici in Ženeve.

Že pred tem so sporočili, da se bo Darwin pod okriljem Adrie ukvarjal s tako imenovano "wet lease" oddajo letal. To pomeni, da drugim letalskim prevoznikom zagotovi najem letala za določen čas skupaj s posadko. Poleg tega bi vzdrževal lastna letala in letala drugih prevoznikov.

Darwin ima trenutno v svoji floti šest letal Saab 2000 s 50 sedeži in štiri letala ATR 72-500s z 68 sedeži.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 39
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin