Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2017,
8.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

2

Natisni članek

informativni dan študij Moja služba

Četrtek, 9. 2. 2017, 8.19

6 let, 6 mesecev

Kaj naj grem študirat, da bom imel službo in dobro plačo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

2

Univerza v Ljubljani | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Preverili smo, na katero fakulteto naj se vpišejo mladi, da po koncu študija ne bodo imeli težav pri iskanju zaposlitve, in kakšna znanja bodo v prihodnosti cenili delodajalci.

V petek in soboto bodo na fakultetah in v srednjih šolah potekali informativni dnevi, na katerih se bodo lahko bodoči študentje in dijaki pozanimali, kaj ponuja kateri od programov in kaj jih čaka v času študija oziroma šolanja. 

Na voljo skoraj 19 tisoč vpisnih mest

Za bodoče študente je v prihodnjem letu na visokošolskih zavodih skupaj na voljo 18.895 vpisnih mest: 14.507 za redni študij in 2.665 za izredni študij ter 1.723 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav, ki niso članice EU. 

  Redni Izredni Skupaj
Univerza v Ljubljani 8.196 1.215 9.411
Univerza v Mariboru 3.928 1.065 4.993
Univerza na Primorskem 1.263 335 1.598
Univerza v Novi Gorici 190 0 190
Samostojni visokošolski zavodi 930 50 980
Skupaj 14.507 2.665 17.172
Zbirni pregled vpisnih mest za dodiplomsko študij v študijskem letu 2017/18 (brez vpisnih mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav, ki niso članice EU). Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Bodoči študentje bodo morali v prihodnjih tednih sprejeti odločitev, na katero fakulteto naj se vpišejo, da jih bo študij veselil in jim hkrati po koncu izobraževanja prinesel dobro plačano delo. Preverili smo, katere panoge čaka svetla prihodnost.

To so poklici, po katerih bo povpraševanje največje

Kot nam je povedala Viviana Žorž iz kadrovske agencije Adecco, bo v prihodnjih letih največ povpraševanja po tehničnih poklicih s področja:

  • Programer | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock znanosti, tehnologije, tehničnih ved in matematike,
  • računalništva (programerji, razvijalci programske opreme, skrbniki zbirk podatkov, strokovnjaki za storitve v oblaku),
  • digitalnih medijev (spletni razvijalci, strokovnjaki za digitalno trženje in upravljavci spletnih skupnosti),
  • varovanja okolja in trajnostne proizvodnje in
  • zdravstva in medicine (medicinske sestre, zdravniki).

Tretjina delodajalcev ima težave pri iskanju profilov

Po ManpowerGroup raziskavi o pomanjkanju talentov letos kar 33 odstotkov slovenskih delodajalcev navaja, da težko zapolni delovna mesta za določene profile. Med njimi so na lestvici prvih desetih kvalificirani delavci, vozniki, tehnično osebje, inženirji zdravniki in medicinsko osebje, IT-strokovnjaki, prodajni predstavniki in gostinsko osebje, nam je povedal direktor zaposlitvene agencije Manpower Robert Vovk.

Razkorak med ponudbo in povpraševanjem je vse večji

Kot je dodal Vovk, se slika v zadnjih desetih letih, odkar v Sloveniji izvajajo raziskavo, deloma slabša in je razkorak med ponudbo in povpraševanjem po določenih profilih iz leta v leto globlji. Skladno s tem pa v družbi Manpower tako v Sloveniji kot tudi na svetu opažajo izrazito rast povpraševanja po tehničnih profilih, tudi visokokvalificiranih, torej z univerzitetno izobrazbo.

Naj sledim svojim sanjam ali razmišljam strateško?

Z delom že med študijem lahko mladi prepoznajo svoje interese, pridobijo prve delovne izkušnje, izboljšujejo svoje mehke veščine in spoznajo situacijo na trgu dela. Vse to jim koristi pri predstavitvi potencialnim delodajalcem in jim pomaga pridobiti pravi odnos do dela. Pri mladih, ki še nimajo veliko delovnih izkušenj, namreč največ šteje prav njihov odnos, meni Viviana Žorž iz kadrovske agencije Adecco. | Foto: Adecco Z delom že med študijem lahko mladi prepoznajo svoje interese, pridobijo prve delovne izkušnje, izboljšujejo svoje mehke veščine in spoznajo situacijo na trgu dela. Vse to jim koristi pri predstavitvi potencialnim delodajalcem in jim pomaga pridobiti pravi odnos do dela. Pri mladih, ki še nimajo veliko delovnih izkušenj, namreč največ šteje prav njihov odnos, meni Viviana Žorž iz kadrovske agencije Adecco. Foto: Adecco Dijaki, ki jim tehnični poklici in naravoslovje niso blizu, pa se pri vpisu pogosto znajdejo pred veliko dilemo: naj izberem študij, o katerem sanjam, pa čeprav bom nekoč težje dobil službo, ali naj se raje odločim za bolj gotovo pot naravoslovja in tehničnih panog?

Žorževa pravi, da je pomembno, da so mladi pred izbiro študija dobro informirani in da odločitev sprejmejo tako z zavedanjem o stanju na trgu dela kot glede na svoje želje. "Ne glede na to, na katerem področju si želimo ustvariti kariero, je potrebno veliko truda in udejstvovanja tudi po koncu študija, zato so pomembne tudi osebne želje. Gradnja kariere predstavlja dolgoročen proces ter svojevrsten izziv, saj od vsakega posameznika terja obilo vztrajnosti, potrpljenja, prilagajanja in aktivnosti."

Če so zaposleni s srcem pri delu …

Direktor zaposlitvene agencije Manpower Vovk pa bodoče študente in dijake spodbuja, da premislijo o vpisu na tehnične programe, vsekakor pa je veliko odvisno od posameznika in njegovih naklonjenosti, želja. "Premislek vsakega posameznika je nujno potreben, saj je najpomembneje, da se študentje in dijaki odločijo za tisto smer, ki si jo želijo, in se poglabljajo v teme, ki so jim blizu in všeč, saj bodo za tako zanje najbolj dojemljivi. Po izkušnjah namreč le zadovoljni zaposleni, ki s srcem opravljajo določeno funkcijo v podjetju, to opravljajo odlično in so na delovnem mestu motivirani ter inovativni."

Smo na pragu velikih sprememb

Te lastnosti pa so po besedah našega sogovornika ključne in jih delodajalci iščejo že danes, v prihodnosti pa bo povpraševanje po tovrstnih mehkih veščinah še večje. "Smo namreč na pragu izrazitih sprememb na trgu dela zaradi digitalizacije in rasti kvalificiranega dela, ki pa bo prineslo nekatera delovna mesta in povpraševanje po znanjih, ki danes sploh še niso prisotna tako v šolskih in študijskih programih kot tudi na trgu dela," dodaja direktor agencije Manpower.

Po ManpowerGroup raziskavi o pomanjkanju talentov letos kar 33 odstotkov slovenskih delodajalcev navaja, da težko zapolni delovna mesta za določene profile. | Foto: STA , Po ManpowerGroup raziskavi o pomanjkanju talentov letos kar 33 odstotkov slovenskih delodajalcev navaja, da težko zapolni delovna mesta za določene profile. Foto: STA , Bodo roboti nadomestili ljudi?

Vovk meni, da bodo omenjene spremembe prinesle tudi priložnosti, in upa, da bomo tudi v Sloveniji na to kar najbolj pripravljeni.

"Tehnologija bo nadomestila tako kognitivna kot tudi rutinska ročna opravila, ljudje pa bodo prevzeli nerutinske naloge, s čimer pa so povezane tudi bolj izpopolnjujoče vloge. Ustvarjalnost, čustvena inteligenca in fleksibilnost so spretnosti, ki bodo vplivale na človeški potencial in ljudem omogočile nadgradnjo robotov oz. avtomatiziranih dejavnosti namesto njihovega nadomeščanja. Ljudje bodo vse bolj potrebovali višjo raven usposobljenosti in diverzifikacijo na nova področja," je dodal naš sogovornik.

Kdo bo zmagovalec? 

"Sposobnost agilnega razmišljanja, dosmrtna zavezanost k učenju oz. učljivost bodo na primer ključnega pomena.

Tudi v Sloveniji bodo nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje tako na strokovnem področju zaposlenega kot tudi širši uvid, znanja sorodnih področij ter želja po nenehnem učenju sposobnosti, ki jih bodo delodajalci iskali. Zaposljivost, torej sposobnost za pridobivanje in vzdrževanje želenega delovnega mesta, ne bo več odvisna od trenutnega znanja posameznika, temveč od tega, kar bo najbolj verjetno, da se bo naučil. Organizacije, ki bodo sposobne narediti pravo kombinacijo ljudi, znanja in tehnologije, bodo zmagovale," je sklenil Vovk.

V višjih šolah je razpisanih 12.572 mest za 33 različnih študijskih programov. Za redne študente je v javnih in šolah s koncesijo razpisanih 4.155 vpisnih mest, za izredne pa 3.780 mest. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še 4.637 vpisnih mest. Največ vpisnih mest v javnih višjih strokovnih šolah je na področju tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva (34 odstotkov). | Foto: Bor Slana V višjih šolah je razpisanih 12.572 mest za 33 različnih študijskih programov. Za redne študente je v javnih in šolah s koncesijo razpisanih 4.155 vpisnih mest, za izredne pa 3.780 mest. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še 4.637 vpisnih mest. Največ vpisnih mest v javnih višjih strokovnih šolah je na področju tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva (34 odstotkov). Foto: Bor Slana

Bodoči študentje, čas imate do 3. marca

študij mladi šola informativni dan | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2017/18 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode bo potekal od 6. februarja do 3. marca 2017. Prijavo za vpis na želeni visokošolski zavod kandidati oddajo prek elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ.

Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izberejo največ tri študijske programe, v katere se želijo vpisati in za katere izpolnjujejo oziroma bodo do rokov izpolnjevali pogoje za vpis. Pomemben je vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. 
Ne spreglejte