Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2020,
10.19

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Brane T. Červek Preživetje v divjini Planet TV

Sreda, 9. 9. 2020, 10.19

3 leta, 7 mesecev

Preživetje v divjini

"Biti 24 ur brez kapljice vode je nepredstavljivo!" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

V prvi oddaji Preživetje v divjini v novi sezoni smo lahko spremljali ekstremnega športnika iz Ljubljane. Klemen je preizkušnjo, ki jo je zanj pripravil mojster tehnik preživetja v naravi Brane T. Červek, uspešno opravil predvsem zaradi svoje dobre fizične pripravljenosti. V pogovoru nam je zaupal, kako je doživljal dehidracijo, kaj bi zdaj naredil drugače in kako je bilo spati na otoku, polnem divjih živali, ki so lahko za človeka tudi nevarne.

Preživetje v divjini
Planet TV To je prvi tekmovalec v novi sezoni oddaje Preživetje v divjini #video

Kot prvi ste se preizkusili na novem terenu oddaje Preživetje v divjini. Kaj je bilo za vas najtežje?

Nova sezona oddaje Preživetje v divjini, v kateri so tekmovalci v vlogi brodolomcev na morju, mi je bolj pisana na kožo, saj lažje prenašam vročino kot mraz. Najtežje je bilo opravljati naloge v popolni dehidraciji ter biti 24 ur brez kaplje vode.

Preživetje v divjini | Foto:

Kaj pa je bila po vašem mnenju največja napaka, ki ste jo storili?

Največja napaka, ki sem jo storil, je bila, da sem mnogo prepozno začel pridobivati pitno vodo s procesom kondenzacije. Zdaj bi ravnal popolnoma drugače. Najprej bi se lotil pridobivanja vode, šele nato bi se lotil raziskovanja otoka.

Preživetje v divjini
Planet TV Červek: Priča smo obritim fasadam z napihnjenimi mišicami, ki delujejo samo v svetu obilja in perutnine #intervju

Ob spremljanju vaše preizkušnje so se tudi gledalcem pred TV-zasloni verjetno sušila usta. Kakšen je občutek biti ves dan brez vode na takšni vročini? O čem človek razmišlja?

To je nepredstavljivo. V resnici mi je po glavi hodilo samo to, kako priti do kakršne koli tekočine. Verjetno bi bil takrat, v danem položaju in po več dnevih na samotnem otoku, pripravljen tudi na pitje krvi kakšne ulovljene divje živali na otoku. Po končani preizkušnji sem se lotil hidracije postopoma, saj bi prevelik vnos tekočine lahko telesu povzročil težave. Na hrano pa med preizkušnjo nisem niti pomislil.

Preživetje v divjini | Foto:

Na otoku ponoči postanejo aktivne tudi divje živali, vas je to kaj skrbelo?

Vem, da z divjimi živalmi ni šale. Zato sem spal tik ob morju, ker so nekatere kopenske divje živali v vodi nemočne, bi se ob njihovem morebitnem napadu lahko zatekel vanjo. Tam pa sem jaz doma (smeh, op. p.). Sicer pa sem imel ves čas v rokah tudi nož in kopje. 

Preživetje v divjini
Planet TV Nevarno srečanje Červeka z nepovabljenimi obiskovalci #video

Preizkušnjo ste prestali tudi zaradi svoje odlične fizične pripravljenosti. Ste v kakšnem trenutku vseeno pomislili, da bi pozvonili na zvonec, ki pomeni predajo?

Res je, le vrhunska fizična pripravljenost me je rešila, da sem prestal te nadčloveške napore. Brez kondicije, tudi psihične, bi se verjetno predal in pozvonil. Sam sicer v nobenem trenutku nisem razmišljal o zvoncu in predaji. Ko mi je bilo najtežje, sem se spomnil tudi sinovih besed: "Oči, a ne, da boš preživel?" Poraz zame ne obstaja, če pa že, se poberem še močnejši in grem naprej.

Ali po tej preizkušnji na kakšno stvar gledate drugače?

Pogled na to, kako ob odvzemu vsakdanjih pomagal, ki jih imamo v življenju, postane človek zelo ranljiv. Onesnaževanje zemlje bo generacijam za nami prineslo veliko težav. Otok, na katerem sem preživel, je bil prepoln plastike in drugih smeti. Žalosten pogled na naravo. Navdušen pa sem tudi, da sem spoznal Braneta in ekipo. Spet sem se naučil nekaj novega.

Ponovitev prve oddaje Preživetje v divjini si lahko ogledate v SOBOTO po oddaji Pri Črnem Petru. Naslednja oddaja Preživetje v divjini pa bo na sporedu v TOREK ob 21. uri na Planetu. 

Pri Črnem Petru
Planet TV Jasna Kuljaj voditeljsko vlogo zamenjala za točilni pult
Gasilci
Planet TV Eva Cimbola: Takoj bi šla še enkrat v porodno sobo!
milijonar
Planet TV Prijavite se v kviz Milijonar
Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.  
Ne spreglejte