Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2022,
7.42

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Planet na obisku

Četrtek, 15. 9. 2022, 7.42

1 leto, 6 mesecev

Planet na obisku

Dobrna - najstarejše slovenske toplice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Na Planetu lahko vsak četrtek ob 18.30 spremljate oddajo Planet na obisku, v kateri lahko v družbi Eve Cimbola spoznavate najlepše kotičke Slovenije. Tokrat bo za vas nabirala ideje za aktivni večdnevni oddih v savinjski regiji. Podrobneje boste lahko spoznali manjše naselje, ki slovi pod nazivom: Dobrna.

V osrčju zelenih gozdov pod Paškim Kozjakom, 20 km severno od Celja, leži Dobrna, izjemna zaradi zdravilne vode, ki so jo poznali že Kelti in Rimljani. Dobrnske toplice so bile prvič omenjene leta 1403; tako so najstarejše delujoče slovensko termalno zdravilišče. Brez njega ne bi bilo Dobrne na zemljevidu sodobnih turističnih destinacij.

Odmaknjena od industrije, mestnega hrupa in prometa, z milim podnebjem je Dobrna od nekdaj priznano zdravilišče ki danes združuje butični turizem in sodobno medicinsko dejavnost.

Dobrna je odlična ideja za večdnevni aktivni oddih. | Foto: www.slovenia.info/sl Dobrna je odlična ideja za večdnevni aktivni oddih. Foto: www.slovenia.info/sl

Terme Dobrna, ki jih bo Eva Cimbola obiskala tudi v nocojšnji oddaji Planet na obisku, so sodobno in dinamično turistično središče, ki ponuja namestitev v hotelu Vita, kjer se pod eno streho združujejo termalna, velneška, gostinska in medicinska dejavnost, v reprezentančni vili Higiea s poročno dvorano ter v hotelu Park, primernem za obiskovalce, ki radi sami oblikujejo svoj dnevni ritem. Za najzahtevnejše goste sta na voljo še Botique Hotel o svoj dnevni ritem. Za najzahtevnejše goste sta na voljo še Botique Hotel Dobrna z trinajstimi ekskluzivnimi sobami za tiste, ki želijo mir in zasebnost, ter apartmaji Spa Suite Dobrna za popolno SPA doživetje za razvajanje telesa in duha, ki ga ponuja vsaka od enot.

Najstarejši topliški objekt, Zdraviliški dom iz leta 1624, o čemer priča še iz tistih časov vzidana napisna plošča, vsebuje srce toplic – termalni vrelec. V letošnjem letu pa pitje termalne vode omogoča novo postavljen pitnik na glavni promenadi zdraviliškega parka, ki je prav tako ena od znamenitosti, ki bo podrobneje predstavljena tudi v oddaji Planet na obisku.

Zdraviliški dom vsebuje srce toplic – termalni vrelec. | Foto: Gregor Katič in arhiv ZTŠK Dobrna Zdraviliški dom vsebuje srce toplic – termalni vrelec. Foto: Gregor Katič in arhiv ZTŠK Dobrna

V zadnjem obdobju imamo na Dobrni tudi vedno več ponudnikov zasebnih namestitvenih zmogljivosti, kjer radi dopustujejo tisti turisti, ki želijo še bolj pristno začutiti domačnost naše zelene Dobrne.

Dobrna je sicer privlačna tudi za tiste, ki radi pa aktivno preživljajo svoj prosti čas. Na voljo so termalni bazen, masažno-lepotni center LaVita, SPA center, zasebna VIP savna Park, izleti in pohodi v bližnjo okolico, obisk energijskih točk v parku, pohodne poti … Veliko ponuja tudi naravno okolje. Dobrna je bila med prvimi zdraviliškimi kraji, ki so imeli svoj park. Zdraviliški park je davnega leta 1820 zasnoval grof Franc. K. K. Dienersberški, za katerega inspiracijo je črpal iz tradicije zdraviliških parkov drugje v Evropi.

Je dragocen biser nenadomestljive naravne dediščine. Navdušuje nas s cvetličnimi nasadi, poleti pa z naravno svežino; vzorno označena drevesa ponujajo bogata botanična doživetja. 

Park je dragocen biser nenadomestljive naravne dediščine. | Foto: Gregor Katič in arhiv ZTŠK Dobrna Park je dragocen biser nenadomestljive naravne dediščine. Foto: Gregor Katič in arhiv ZTŠK Dobrna

Vas Dobrna je občinsko središče za deset zaselkov, skozi katere vodijo lepo označene Poti Dobrne (Sprehajalna pot ob potoku Dobrnica, Gozdna učna pot, Anina pot, Loška pot s še delujočim Vovkovim mlinom na vodno kolo …), kjer domači zanesenjaki skrbijo za kulturno dediščino. Posebne pozornosti je vredna več kot 300 let stara domačija Šumej v Brdcah nad Dobrno, na Anini poti, z ohranjeno prvotno zasnovo s črno kuhinjo z vonjem po dimu in prepredeno s pajčevino minljivosti časa.

Pod vznožje Paškega Kozjaka se zajeda soteska Hudičev graben, na njenem začetku pa je v živo skalo vklesana jama Ledenica; nekoč namenjena za skladiščenje ledu pivovarne Gutenek, danes pa občasno prekrasen naravni ambient za koncerte vokalnih skupin.

Planet na obisku, Zeleni kras
Planet TV Spoznajte Zeleni kras - svet naravnih čudes, fascinantnih gradov in vznemirljive preteklosti #video

Na Dobrni najdete pet označenih kolesarskih poti različnih dolžin in težavnostnih stopenj. Najzahtevnejše popeljejo na planjave Paškega Kozjaka; ena od najlepših, dolina Daje, z raznolikim rastlinstvom razveseli oko, nahrani dušo in ponuja zdravilne zeli za dobro počutje.V vse to je usmerjena tudi kulinarična ponudba Term Dobrna in lokalnih turističnih ponudnikov. Predlagamo, da se o vsej ponudbi prepričate sami, tako kot bo to storila Eva Cimbola v oddaji Planet na obisku, saj bo obiskala Steak & Burger Dobrna, ki se lahko pohvali z nenavadno lokacijo in odlično ponudbo. 

Zgoraj pa je naštetih le nekaj razlogov, da vas povabimo na Dobrno, ki slovi kot kraj, kjer je dobro počutje doma že stoletja. Lepo vabljeni, da se o tem prepričate tudi sami!

Oddaje nastajajo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo v sklopu nacionalne kampanje Moja Slovenija. Na pristajalni strani poiščite ideje, brezplačni načrtovalnik poti, TOP doživetja turističnih destinacij in zgodbe iz Slovenije. Več informacij o vseh aktivnostih, ki jih ponuja Dobrna, pa lahko najdete na spletni strani www.visitdobrna.si

Vzemi si čas. Za aktivno raziskovanje. Moja Slovenija.

Oddajo Planet na obisku si lahko na Planetu ogledate nocoj ob 18.30. Zvečer pa ne zamudite naslednje epizode najtežje televizijske preizkušnje Exatlon, ki se bo začela ob 19.45! Več ekskluzivnih vsebin najdete tudi na Planeteka.si.

Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube
Ne spreglejte