Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2022,
8.00

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Planet na obisku Eva Cimbola

Četrtek, 8. 9. 2022, 8.00

1 leto, 6 mesecev

Planet na obisku

Spoznajte Zeleni kras - svet naravnih čudes, fascinantnih gradov in vznemirljive preteklosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Na Planetu lahko vsak četrtek ob 18.30 spremljate oddajo Planet na obisku, v kateri lahko v družbi Eve Cimbola spoznavate najlepše skrite kotičke Slovenije. Nocoj bo raziskovala Zeleni kras in Notranjsko, z njo pa boste lahko stopili v pravo vojaško podmornico, obiskali grad Prem in si v Parku Postojnska jama v Hotelu Jama ogledali tajne prostore.

V oddaji Planet na obisku vas bo Eva Cimbola popeljala na raziskovanje Zelenega krasa, ki predstavlja svetovno pomembno zakladnico naravnih čudes. Vplivno območje reke Reke, najdaljše ponikalne reke v Sloveniji, je del sistema Škocjanskih jam. Rakov Škocjan, dolina naravnih mostov blizu Postojnske jame, je med najstarejšimi slovenskimi krajinskimi parki.

Snežnik s svojimi 1796 metri ni samo najvišja gora zunaj alpske Slovenije, ampak tudi zakladnica botaničnih posebnosti. | Foto: www.zelenikras.si Snežnik s svojimi 1796 metri ni samo najvišja gora zunaj alpske Slovenije, ampak tudi zakladnica botaničnih posebnosti. Foto: www.zelenikras.si

Eva se bo najprej podala v Pivko, kjer bo raziskovala vojaško zgodovino. Park vojaške zgodovine v Pivki je največji muzejski kompleks v Sloveniji in obenem tudi edini evropski vojaški muzej, ki v svoji zbirki hrani vse od najstarejših lokov do tankov in letal, vojaške lokomotive iz II. svetovne vojne in celo podmornice P-913. Njeno notranjost vam bo razkazala Eva Cimbola, za tem pa bo preizkusila simulator letenja z letalom MiG-21 in podoživela letenje z nadzvočno hitrostjo.

Exatlon | Foto: www.zelenikras.si Foto: www.zelenikras.si

Grad Prem bo naslednja Evina destinacija v oddaji. Gre za srednjeveški grad v Brkinih, ki že več kot 700 let kraljuje nad celotnim območjem doline reke Reke. V obnovljenih notranjih grajskih prostorih si lahko obiskovalci ogledajo muzejsko zbirko o gradovih in dvorcih porečja reke Reke, na razstavi z originalnimi grajskimi predmeti pa spoznajo grajske utrdbe skozi čas in njihov pomen v širšem ekonomsko-političnem zemljevidu tistega časa. Novost na gradu je Escape Room oziroma tako imenovani grajski pobeg, med katerim morajo udeleženci razmigati male sive celice, če želijo uspešno zapustiti grajsko sobo.

Na gradu Prem se lahko udeležite grajskega pobega. | Foto: www.zelenikras.si Na gradu Prem se lahko udeležite grajskega pobega. Foto: www.zelenikras.si

V nadaljevanju se bo Eva Cimbola odpravila še na ekološko izletniško kmetijo Slavec, katere gospodar se lahko pohvali z nagrado za najbolj inovativnega mladega kmeta leta 2021, kot prvi v Sloveniji pa je dobil tudi evropsko nagrado za mlade kmete za najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij. Na kmetiji so usmerjeni v rejo tradicionalnih in avtohtonih živali. Njihova največja posebnost je ohranjanje slovenske avtohtone srnaste koze. Ena od posebnih dobrot, ki jih lahko poskusite na kmetiji, je domač kozji sladoled, slovijo pa tudi po domačih testeninah.

Za konec pa bo Eva obiskala še Park Postojnska jama. Gre za čarobni košček kraškega sveta, ki ga sestavlja čudovito podzemno kraljestvo Postojnske jame z veličastnimi dvoranami, raznolikimi kapniki in skrivnostnimi živalmi. Le nekaj kilometrov stran v tesnem objemu 123 metrov visoke mogočne skale ponosno kraljuje Predjamski grad, ki je že več kot 800 let star neosvojljiv srednjeveški čudež.

Hotel Jama skriva v sebi tajne prostore, ki pričajo o aktivnostih tajnih služb nekdanjega političnega sistema. | Foto: Park Postojnska jama Hotel Jama skriva v sebi tajne prostore, ki pričajo o aktivnostih tajnih služb nekdanjega političnega sistema. Foto: Park Postojnska jama

Del Parka Postojnska jama je tudi Hotel Jama, ki je do leta 1991 živel dvojno življenje. Eva bo obiskala njegove tajne prostore, ki pričajo o aktivnostih tajnih služb nekdanjega političnega sistema. Globoko v jedru objekta je skrit komunikacijski center posebne vrste, ki odpira več vprašanj, kot ponuja odgovorov. Zgodbe, ki so se odvijale za zaprtimi vrati tajnih prostorov, burijo domišljijo in dvigajo prah. Vse, kar boste slišali in videli, je morda res. Vse, kar boste slišali in videli, je morda laž.

Oddaje nastajajo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo v sklopu nacionalne kampanje Moja Slovenija. Na pristajalni strani poiščite ideje, brezplačni načrtovalnik poti, TOP doživetja turističnih destinacij in zgodbe iz Slovenije.

Vzemi si čas. Za aktivno raziskovanje. Moja Slovenija.

Planet na obisku si lahko na Planetu ogledate nocoj ob 18.30. Zvečer pa ne zamudite naslednje epizode najtežje televizijske preizkušnje Exatlon, ki se bo začela ob 19.45. Več ekskluzivnih vsebin najdete tudi na Planeteka.si.

Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube
Ne spreglejte