Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2023,
14.19

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

članice ZN zunanja politika Nato Slovenija Planet 18 Planet TV

Ponedeljek, 24. 4. 2023, 14.19

1 leto

Planet 18

Začelo se je pod zadnjo Janševo vlado, nadaljuje se pod Golobovo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Začelo se je pod zadnjo Janševo vlado, nadaljuje se pod Golobovo. Slovenija si močno prizadeva, da bi drugič v zgodovini postala nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. Je to res tako pomembno za ugled države in kaj o slovenskem lobiranju v Afriki menita izkušena diplomata?

Planet 18
Planet TV Odprava kazni, izrečenih med covidom? #video

Začelo se je pod zadnjo Janševo vlado, nadaljuje se pod vlado Roberta Goloba. Slovenija si namreč močno prizadeva, da bi po letih 1998 in 1999 drugič postala nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov, odločitev bo sprejeta šestega junija.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Za uspeh Slovenija potrebuje 129 glasov podpore. Ob tem se aktualna vlada močno osredotoča predvsem na Afriko, ki ima 54 glasov v Generalni skupščini Združenih narodov, nadaljuje pa se tudi iskanje podpore v Aziji, Latinski Ameriki in Oceaniji. Zunanja ministrica Tanja Fajon ostaja zmerno optimistična, da bo Sloveniji uspelo premagati protikandidatko Belorusijo.

Članstvo v varnostnem svetu je pomemben in prestižen uspeh, ki pripomore k prepoznavnosti in ugledu države v svetu, zato ni nikakršno presenečenje, da Slovenija vse sile usmerja v iskanje podpore. Slovenska zunanja politika sicer v zadnjih mesecih pred odločanjem še vedno aktivno lobira za podporo. Ob tem pa se osredotoča predvsem na afriške države. 

Kljub zelo aktivnim prizadevanjem, da bi prepričali afriške države, pa smo morda začeli nekoliko prepozno. Slovenija se za prosti sedež v varnostnem svetu bori z Belorusijo, sicer tesno zaveznico oblasti v Rusiji, do katere je Zahod predvsem zaradi vojne v Ukrajini zelo kritičen.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: pred poslopjem parlamenta v Ljubljani drugi protestni shod kmetov v zadnjem mesecu. Kakšen je odziv politike? Zakaj UKC Maribor prekinja sodelovanje s študenti? Reportaža naše ekipe iz Černobila ob 37. obletnici. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Rubežniki pri družini Zavašnik #video
Planet 18
Planet TV 24 evrov za dva kozarca vina in sladoled #video
Planet 18
Planet TV Glasne kritike predlagane novele zakona o živalih #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.

 

Ne spreglejte