SiolNET. Planet TV Planet 18
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Planet 18

Tušev delavec delal vsaj 13 ur dnevno brez počitka #video

0,09

termometer

Informativna oddaja Planet 18 vsak dan ob 18. uri na Planetu. Ne zamudite.

Planet 18 Planet TV Gradite hišo? Material dražji za 35 odstotkov. #video

Inšpektorat za delo je v preteklih mesecih izvedel obsežno akcijo, v kateri je pod drobnogled vzel slovaški agenciji za posredovanje dela, ki delavce posredujeta več slovenskim podjetjem. V teh primerih gre za skoraj 400 delavcev iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, nekaj pa tudi iz Ukrajine. Na inšpektoratu so uvedli prekrškovne postopke proti slovaškima agencijama in nekaterim slovenskim podjetjem zaradi nepravilnosti pri izplačilih plač in regresa, zavarovanju delavcev, neizplačilu dodatkov za nočno in nadurno delo ter izplačilu plač pod minimalno plačo. Najhujše kršitve so zaznali v podjetju Engrotuš, zato je inšpektorat podal kazenske ovadbe zoper več oseb.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Pod drobnogledom sta se znašli kar dve slovaški agenciji za posredovanje dela - Stominus in Pertas. Inšpektorat je v okviru akcije pri veliko podjetjih našel nepravilnosti. Še posebej veliko posredovanih delavcev, in sicer 138, pa so našteli pri trgovcu Engrotuš, kjer so poostren nadzor opravili skupaj s predstavniki finančne uprave. Ugotovili so, da so delavci delo opravljali prek zakonsko dovoljenega časa. Delavec, pri katerem so ugotovili rekordno število nadur, je delal 413 ur v mesecu. To pomeni, da je delal vse dni v mesecu po vsaj trinajst ur na dan, brez dneva počitka. 

Prispevki za delavce iz tujih agencij so običajno plačani v tujini, zato je vsakršne nepravilnosti težje odkrivati. Problematiko agencij za delavce bodo tako na ministrstvu naslovili tudi s spremembo zakonodaje. Na inšpektoratu sklepajo, da so tovrstne kršitve delavskih pravic v Sloveniji močno prisotne, zato bodo nadzore nadaljevali. 

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: UKCLJ ostal brez vodilnega otroškega srčnega kirurga. Kaj to pomeni za otroke? Po več krajih danes opozorilni protest kmetov zaradi nezadovoljstva. Pa tudi o izkoriščanju delavcev. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18 Planet TV Pred nastopom v Stožicah so se zaprli v studio #video Planet 18 Planet TV Koper bo gradil nov zdravstveni center #video Planet 18 Planet TV Denar iz Slovenije naj bi v BiH romal zaradi utaje davkov #video
Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin