Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
8.05

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

pranje denarja Olimpija Planet 18 Planet TV

Četrtek, 23. 3. 2023, 8.05

1 leto, 1 mesec

Planet 18

Denar iz Slovenije naj bi v BiH romal zaradi utaje davkov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Informativna oddaja Planet 18 vsak dan ob 18. uri na Planetu. Ta teden je z vami voditelj Miran Tišič. 

Planet 18
Planet TV Namesto 58 upravnih enot le še 12? #video

Koliko denarja je iz Slovenije romalo v Bosno in Hercegovino z namenom utaje davkov, kriminalisti po obsežnih hišnih preiskavah včeraj še niso razkrili. A takšni posli naj bi bili stalnica že skoraj pet let. 

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Med preiskovanimi podjetniki naj bi bila tudi lastnik podjetja Aktiva Group in eden najbogatejših Slovencev Mihael Strmljan, ter nekdanji lastnik nogometnega kluba Olimpija Milan Mandarić. Oba naj bi plačevala fiktivne račune. Med preiskovanimi pa je tudi gradbeno podjetje V3, ki je v zadnjih treh letih v Jankovićevi Ljubljani dobilo za skoraj štiri milijone evrov poslov. 

Središče Zenice so preplavili kriminalisti bosanskega preiskovalnega urada. V Sloveniji je v lisicah zaradi pranja denarja končalo kar osem oseb. 

Istočasno je kriminalistična preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada potekala tudi pri nas. Preiskovalci so opravili kar 58 hišnih preiskav. Eno izmed podjetij, ki naj bi denar v Bosno nakazovalo za poplačilo fiktivnih računov, naj bi bilo tudi V3 v lasti Miroslava Vidakovića. 

MOL in občinska Energetika Ljubljana sta namreč s podjetjem V3 v zadnjih treh letih opravila več milijonov evrov vredne posle: MOL za dva milijona in 88 tisočakov, Energetika pa za milijon in 900 tisoč. Skoraj milijon evrov iz V3 naj bi končalo na računu podjetja Lumnia. 

Pravzaprav na njegovi podružnici v Zenici, kjer ima njen lastnik Samir Ičanović tudi stalno prebivališče. Skupaj naj bi bilo na njegovo podjetje opravljenih več kot 80 transakcij iz Slovenije. Le nekaj sto metrov stran, na drugi strani reke Bosne, je, zanimivo, bosanska podružnica drugega slovenskega preiskovanca, podjetja Leka. Druži ju sum, da naj bi nanju v zadnjih petih letih iz skupine Aktiva pod vodstvom enega najbogatejših Slovencev, Mihaela Strmljana, nakazali več sto tisoč evrov. Podjetje Aktiva najdemo praktično povsod, saj čistijo oziroma upravljajo skoraj vsa slovenska ministrstva, celo prostore vlade. 


Pod drobnogledom kriminalistov pa se je znašel tudi poslovnež Milan Mandarić. Kot so nam danes potrdili v Nogometnem klubu Olimpija, je NPU sprožil obsežno preiskavo zoper prejšnje vodstvo kluba zaradi suma zlorabe položaja. Kriminalisti so obiskali tudi prostore nogometnega kluba in že drugič pregledovali poslovanje bivšega predsednika Milana Mandarića ter njegove ekipe za leto 2019. Razlog pa naj bi se skrival v nakazilu 30 tisoč evrov na podružnico družbe Leka v Bosni in Hercegovini. To pa je nekdanji lastnik Olimpije ostro zavrnil. Ali so denar dejansko dvigovali na bankomatih in ga v Slovenijo vračali za poplačilo uslug, pa naj bi v kratkem razkrila preiskava.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: za koliko se je podražil gradbeni material? Kdo je poskušal prati denar na Hrvaškem? Skrb vzbujajoči podatki o duševnem zdravju mladostnikov kličejo po pomoči. Več ob 18. uri na Planetu.
 
Planet 18
Planet TV Ni skakalca, ki ne ve, kdo je bil Gorišek #video
Planet 18
Planet TV Račun smo dolžni vzeti, a do zdaj niti ene globe #video
Planet 18
Planet TV Ko prideš k predsednici na razgovor in ona omeni motor #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte