Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2023,
10.39

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

1

gradnja hiša gradbeništvo Planet 18 Planet TV

Natisni članek

Petek, 24. 3. 2023, 10.39

1 leto, 4 mesece

Planet 18

Gradite hišo? Material dražji za 35 odstotkov. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

1

Informativna oddaja Planet 18 vsak dan ob 18. uri na Planetu. Ne zamudite.

 

Planet 18
Planet TV Namesto 58 upravnih enot le še 12? #video

Slovenci smo narod, ki veliko da na lastne nepremičnine. Že star slovenski pregovor pravi Ljubo doma, kdor ga ima. A gradnja hiše je zaradi visoke inflacije, vse dražjih posojil in gradbenih materialov danes za mnoge nepredstavljiva investicija.  Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Za lastno nepremičnino namreč v povprečju porabimo kar 30 odstotkov denarja, ki smo ga v življenju zaslužili. Zato ne čudi, da se v številnih evropskih državah družine raje odločajo za dolgoletni najem nepremičnin.  

Gradnja hiše je eno bolj stresnih obdobij v življenju, z leti pa kot posledica draginje povprečnemu Slovencu postaja vse bolj nedosegljiv projekt. Najbolj drastično so se na primer zvišale cene lesa, tako lepljenega kot rezanega. Cena konstrukcijskega lesa se je nenadoma povišala za kar od 150 do 200 odstotkov. Od leta 2015 do lanskega leta so se za 35 odstotkov dvignile tudi cene gradbenih storitev. Razlogov za to pa je več: od velikega povpraševanja kljub draginji do dražjih materialov in pomanjkanja delovne sile v gradbeništvu. Se pa vse več ljudi namesto za klasične odloča za montažne hiše. Kljub številnim prednostim pa montažna gradnja ni cenejša od zidane. Cene, ki jih ponudniki navajajo, ne vsebujejo stroška izvedbe temeljev in komunalnih priključkov, niti zunanje ureditve. Podražitve so tako mnogim prekrižale načrte.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: UKCLJ ostal brez vodilnega otroškega srčnega kirurga – kaj to pomeni za otroke? Po več krajih danes opozorilni protest kmetov zaradi nezadovoljstva. Pa tudi o izkoriščanju delavcev. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Ni skakalca, ki ne ve, kdo je bil Gorišek #video
Planet 18
Planet TV Nas aprila čaka stavka poštnih delavcev? #video
Planet 18
Planet TV Denar iz Slovenije naj bi v BiH romal zaradi utaje davkov #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     

 

Ne spreglejte