SiolNET. Planet TV Planet 18
0,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Planet 18

Suho meso, pivo, kakav, ribe, v vseh so rakotvorne spojine #video

0,72

termometer

Suho meso, ob tem pa kozarec piva, kakav za umiritev pred spanjem, morda ribe, ker želite jesti zdravo? Pravzaprav ne, pravi Evropska agencija za varnost hrane. Raziskovalci so namreč v številnih čisto vsakdanjih živilih, tudi teh, ki smo jih našteli, odkrili rakotvorne kemične spojine, imenovane nitrozamini, ki bi lahko pomenile tveganje za zdravje potrošnikov.

Planet 18 Planet TV Pred sadjarji je stresno obdobje #video

Deset teh spojin, ki jih živilom ne dodajajo namerno, lahko pa nastanejo med pripravo in predelavo, je rakotvornih in tudi genotoksičnih. To pomeni, da lahko poškodujejo naš genski zapis. Kako se pred tem zaščititi? Strokovnjaki za prehrano svetujejo uravnoteženo prehrano s široko paleto živil; Evropska komisija bo o morebitnih ukrepih še razpravljala z državami članicami.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona Zelo redko se zgodi, da Evropska agencija za varnost hrane, ki ji bolj očitajo spogledovanje s proizvajalci, objavi tako alarmantno sporočilo. Raziskovalci so v številnih vsakdanjih živilih odkrili rakotvorne kemične spojine, imenovane nitrozamini, ki bi lahko pomenile tveganje za zdravje potrošnikov. A nitrozamini niso samo škodljivi. Mario Sambolec nutricionist, trener, ustanovitelj Feelgood, pravi: "Nitritne soli se uporabljajo v industriji prehrane, uporabljajo se za podaljševanje roka trajanja in prepričevanje širjenja bakterij pri mesu."

Nitrozamini naj bi bili odkriti v suhomesnatih izdelkih, predelanih ribah, pivu ter drugih alkoholnih in brezalkoholnih pijačah, siru, sojini omaki, oljih, predelani zelenjavi in drugem. Niso pa to edine škodljive snovi, ki jih zaužijemo s hrano, pravi Sambolec. Imamo arzen v rižu, aflatoksine v arašidih in oreščkih. Pa vemo, da so arašidi in oreščki povezani z ugodnimi vplivi na zdravje v splošnem. Tu je še akrilamid, ki ga najdemo v krompirju oziroma nastane, ko ga toplotno obdelamo."

Vsak dan imamo torej v prehrani tudi cel kup snovi, ki so izolirane lahko problematične, ampak ko se te prenesejo v širše prehranske vzorce ljudi, se te povezave porazgubijo.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: pred ustavnimi sodniki znova pobuda za ustavno presojo novele zakona o RTVS. Koalicijski partnerji presenečeni nad Golobovimi izjavami o usodi davčne reforme. V Planici danes kvalifikacije za petkovo tekmo. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18 Planet TV Se še spomnite svojega maturantskega plesa? #video Planet 18 Planet TV Predsednica pomilostila prva zapornika #video Planet 18 Planet TV Po desetih mesecih najnižja podpora vladi #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin