Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 3. 2023,
13.53

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

pozeba Vipavska dolina Planet 18 Planet TV

Sreda, 29. 3. 2023, 13.53

1 leto

Planet 18

Pred sadjarji je stresno obdobje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Na Vipavskem nevarnost pozebe še ni mimo, zanjo je bilo precej možnosti tudi zjutraj, tokrat lahko zahladi predvsem v vzhodnem delu države.

Planet 18
Planet TV Kam vse bomo lahko poleteli z letališča Jožeta Pučnika? #video

Sadjarji tako že petič v zadnjem desetletju preživljajo res stresno obdobje, v nevarnosti ni le sadno drevje, ampak tudi zgodnje zelenjadnice, ki jih je dobro v tem času preventivno zaščiti s kopreno. Tudi sadjarji preverite, ali so sistemi zaščite še učinkoviti, tako svetujejo na Agenciji za okolje. Mi smo bili včeraj v Vipavski dolini,  tam namreč trenutno veliko dreves cveti, kar je najbolj občutljiva faza, v notranjosti Primorske pa so bile temperature večinoma pod lediščem. 

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Napovedi so se uresničile. Temperature po Sloveniji so se, z izjemo Obale in Goriških Brd, spustile pod ničlo. Najnižjo temperaturo so izmerili na Kredarici, skoraj minus petnajst stopinj Celzija. Nizkim temperaturam se niso izognili niti v Vipavski dolini, kjer so marelice že odcvetele, trenutno pa so v fazi cvetenja breskve in zgodnje vrste češenj.

Temperature pod lediščem namreč negativno vplivajo na pridelek sadjarjev, predvsem v času cvetenja, in kmetovalcev. V Vipavski dolini se še dobro spomnijo pozebe, ki je prizadela pridelek pred dvema letoma. V času, ko so češnje že odcvetele. "Proti naravi ne moremo," še pove sadjar in poudari, da so takšne vremenske razmere za kmetovalce in sadjarje res velik udarec. Tokrat jim je narava vsaj nekoliko prizanesla. Čeprav je ponekod do pozebe prišlo, o nastali škodi še ni mogoče govoriti. 

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: o rakotvorni hrani, podražitvi vozniških izpitov in o 3D printanju človeških organov. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Starši zaskrbljeni zaradi razmer v ljubljanskem UKC #video
Planet 18
Planet TV Po desetih mesecih najnižja podpora vladi #video
Planet 18
Planet TV Predsednica pomilostila prva zapornika #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte