SiolNET. Planet TV Planet 18
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Planet 18

Splav zavrnjen. Kako naprej? #video

0,14

termometer

Na Poljskem, ki je že tako pod plazom mednarodnih kritik zaradi zelo restriktivne zakonodaje o splavu, odmeva nov primer, ko je bil splav zavrnjen tudi v zelo hudih okoliščinah, ko naj bi bil celo po strogi zakonodaji dovoljen, so poročali v oddaji Planet 18.

Planet 18 Planet TV Ruskima vohunoma z argentinskimi dokumenti grozi do osem let zapora #video

Po navedbah ene od tamkajšnjih fundacij za pravice žensk naj bi zdravniki v več bolnišnicah zavrnili splav 14-letnemu duševno prizadetemu dekletu. Zanosilo naj bi po tem, ko jo je posilil njen stric. Zdravniki naj bi se sklicevali na ugovor vesti. Splavi na Poljskem so od leta 2021 dovoljeni le, če je nosečnost posledica posilstva ali ogroža življenje ali zdravje ženske. A primer 14-letnice kaže na to, da je v praksi tudi to nemogoče.

Planet 18 | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Splav v nevarnih okoliščinah tako letno po svetu opravi 25 milijonov žensk, od tega velika večina v državah v razvoju. Takšni splavi so tretji najpogostejši vzrok smrti mater po vsem svetu in letno povzročijo dodatnih pet milijonov invalidnosti, ki bi jih bilo v veliki meri mogoče preprečiti. Bojan Zalar, direktor Psihiatrične klinike, je že prejšnje leto o tej temi dejal: "Stiske so različne, so pa zelo ponotranjene. Posameznik nekaj izgublja, kar ponotranja kot del sebe."

V zadnjih 25 letih smo sicer naredili velik premik naprej, a hkrati so nekatere zakonodaje tako restriktivne, da se zdi, da živimo nekaj stoletij nazaj.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: koalicijski vrh se bo sestal na Brdu pri Kranju in začrtal izhodišča reforme plačnega sistema v javnem sektorju, predsednica Nataša Pirc Musar se bo v Zagrebu prvič srečala z Milanovićem, v Ljubljani pa bo potekal protest upokojencev. Ne zamudite naše oddaje ob 18. uri na Planetu.
Planet 18 Planet TV Naprodaj legendarna katrca #video Planet 18 Planet TV S februarjem dražji vrtci #video Planet TV Planet TV Luka Mezgec pristal na osmem mestu  
Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin