Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
8.48

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

sojenje umor Kavaški klan Planet 18 Planet TV

Torek, 25. 4. 2023, 8.48

1 leto

Planet 18

Kot v filmu: skupina, ki usposablja morilce za kavaški klan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Srbska policija je v obsežni preiskavi v Kraljevu odkrila kriminalno skupino, ki usposablja morilce za kavaški klan. Aretirali so okoli 70 ljudi in zaplenili več kosov orožja.

Planet 18
Planet TV Rubežniki pri družini Zavašnik #video

Iz Srbije poročajo o obsežni policijski akciji: glavni cilj kar 80 hišnih preiskav je bil razbitje kampa za urjenje morilcev na jugu države. Eden najzloglasnejših narkokartelov na svetu, kavaški klan, naj bi imel v Kraljevu center, kjer so urili predvsem mladoletnike, ki so jih nato pošiljali na morilske pohode, tudi v tujino. Pri tem so izkoriščali njihovo slabo finančno stanje, izbirali pa naj bi predvsem mlade, ki so že prišli navzkriž z zakonom. Za zapahi je končalo kar 75 oseb.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Srbski specialci so v sodelovanju z Interpolom izvedli eno največjih racij v zgodovini Srbije. Več kot 600 do zob oboroženih mož je istočasno sprožilo 80 hišnih preiskav na območju Kraljeva na jugu države in v prestolnici Srbije.

V lisicah je končalo kar 75 oseb, policisti pa so v preiskavi zaplenili ogromno orožja, mamil, zlatih palic in gotovine. Del tega so odkrili celo v skrivališčih v stenah hiš. Vsaj za pet izmed aretiranih so v preteklosti že izdali tiralice zaradi glavne dejavnosti kavaškega klana, tihotapljenja mamil, pa tudi umorov. Glavni cilj tokratne akcije je bil kamp za urjenje morilcev ene najzloglasnejših kriminalnih združb na svetu v Kraljevu. Izbirali so večinoma mladoletnike z dolgimi policijskimi kartotekami. Pred mesecem dni so ravno njihovi štirje morilci v Beogradu umorili Ranka Radoševića Eskobarja iz konkurenčnega, škaljarskega klana. Iz kraljevske šole morilcev je tudi Lazar Ilić, ki ga bremenijo vsaj dveh umorov. Dveh umorov srbska policija sumi tudi Stefana Milašinovića, ki je pri 22 končal v lisicah.

Pripadniki enega najbolj brutalnih narkokartelov na svetu so umorjene v Srbiji v posebej prirejenih hišah s pomočjo industrijskih strojev mleli v čevapčiče, njihov glavni šef, Črnogorec Radivoje Zvicer, pa jih je nato spekel in pojedel. Klan naj bi že imel pripravljen tako načrt kot tudi orožje za umor srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Kako daleč segajo lovke kavaškega klana, nam pokažejo dogodki v slovenski prestolnici konec letošnjega januarja. Na Oražnovi ulici je pod dvema streloma pred očmi mladoletnega otroka smrtno ranjen obležal Igor Mančić. Na 34-letnika so že pred tremi leti v Novih Jaršah streljali z brzostrelko, sam pa se je branil s pištolo. Kljub hudim poškodbam je preživel. Mančić naj bi bil član združbe, ki je oktobra 2019 Klemnu Kadivcu, domnevnemu šefu slovenske veje kavaškega klana, ukradla za okoli milijon evrov in pol mamil. Mančićevega pajdaša Danijela Božića naj bi Kadivec po ropu ugrabil, nekaj tednov zatem pa so ga na Gorenjskem našli umorjenega. Potrditev o obstoju slovenske celice kavaškega klana je policija obelodanila šele dve leti kasneje po obsežni raciji.

Sojenje 22-terici, ki se je začelo pet dni po umoru na Oražnovi, poteka v strogih varnostnih razmerah. Na strani tožilstva so tudi trije skesanci, ki so najprej sodelovali v kriminalnih dejanjih združbe, nato pa postali zaščitene priče.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: pred poslopjem parlamenta v Ljubljani drugi protestni shod kmetov v zadnjem mesecu. Kakšen je odziv politike? Zakaj UKC Maribor prekinja sodelovanje s študenti? Reportaža naše ekipe iz Černobila ob 37. obletnici. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV 24 evrov za dva kozarca vina in sladoled #video
Planet 18
Planet TV Odprava kazni, izrečenih med covidom? #video
Planet 18
Planet TV Glasne kritike predlagane novele zakona o živalih #video
   Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte