Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 10. 2021,
11.13

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Eva Cimbola Planet na obisku Koroška

Ponedeljek, 18. 10. 2021, 11.13

2 leti, 5 mesecev

Skriti biser in zakladnica presenečenj na vzhodnem robu Alp #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

V rubriki Planet na obisku, ki si jo lahko na Planetu ogledate vsako nedeljo ob 18.15, smo tokrat z voditeljico Evo Cimbola raziskovali lepote Koroške, ki ponuja pestro izbiro aktivnosti za dejaven oddih v objemu narave in kulture.

Koroška je slikovita pokrajina mogočnih gozdov in naravnih presežkov na območju UNESCO Geoparka Karavankezelenega Pohorja in doline reke Drave. Zakladi narave in dediščina preteklosti jemljejo dih in ponujajo navdih. Vabijo k adrenalinskim kolesarskim ali pohodniškim doživetjem v hribih ali dolinah, dejavnemu odkrivanju skrivnosti podzemlja Pece in srečanju z reko na splavu. 

Planet na obisku | Foto:

Tokratno raziskovanje Koroške bomo v oddaji Planet na obisku začeli v gorsko-turističnem centru Kope, ki omogoča veliko možnosti za rekreacijo, pozimi pa je osrednji smučarski center Koroške. V primeru slabšega vremena si tam lahko privoščite razvajanje v obliki wellnessa in kulinaričnih užitkov.

 

Planet na obisku | Foto:

Voditeljica Eva Cimbola je spoznavala tudi rudarsko tradicijo z aktivnim raziskovanjem koroškega podzemlja. V kraljestvu kralja Matjaža, ki po legendi spi pod goro Peco, se je Eva podala na avanturo s kajakom, v kateri je zaveslala skozi zalit labirint podzemnih rovov največjega rudnika svinca in cinka v tem delu Evrope. Nekdanja jamska delovišča, kjer so nekoč rohneli stroji, pa lahko raziščete tudi s kolesom ali se vanje zapeljete z originalnim rudarskim vlakom.

Planet na obisku | Foto:

Naravne lepote in kulturne znamenitosti pa lahko obiskovalci občudujete tudi po Dravski kolesarski poti, ki velja za eno najlepših v Evropi. Pot v skupni dolžini 510 kilometrov vodi od izvira reke Drave pri Toblachu v Italiji prek Avstrije v Slovenijo in naprej na Hrvaško, kjer se konča ob sotočju rek Mure in Drave pri Legradu. V Sloveniji pot obsega 145 kilometrov, ena izmed zanimivejših pustolovščin, ki jo velja doživeti ob kolesarjenju, pa je tradicionalno splavarjenje na reki Dravi, kjer vas Flosarske frajle in flosarji s harmoniko v rokah popeljejo s turističnim splavom na vožnjo po reki.

Planet na obisku | Foto:

Zakladnico kulturnih znamenitosti na Koroškem predstavlja Slovenj Gradec. Sprehod po tipičnem srednjeveškem mestu, starem več kot 750 leti, vas bo očaral s svojo arhitekturo, ki v sebi skriva bogato preteklost in romantični utrip. V Slovenj Gradcu lahko obiščete Koroško galerijo likovnih umetnosti, spominski muzej skladatelja Huga Wolfa in dvorec Rotenturn.

V Slovenj Gradcu lahko obiščete Koroški pokrajinski muzej, ki je bogat s pestro zbirko izdelkov domače obrti, industrije in sakralnih spomenikov. Tam si lahko ogledate razstavo Koroška košta, kjer imate možnost spoznati in degustirati tradicionalne koroške jedi.

Planet na obisku | Foto:

Obisk znamenitosti lahko na Koroškem preprosto povežete s sprehodom ali pohodom. Koroška namreč ponuja veliko tematskih poti, ki obiskovalce seznanjajo z dediščino teh krajev. Ena od teh je tudi Tematska pohodna pot Kope, kamor se je v sklepnem delu obiska podala tudi Eva Cimbola.

Zdaj je čas, da poiščete ideje za svoje počitnice. Moja Slovenija.

Rubrika Planet na obisku je v okviru informativne oddaje Planet 18 na sporedu vsako nedeljo ob 18.15 na Planetu. V vsaki oddaji in na naši strani na Facebooku gledalce čakajo nagradna vprašanja ter privlačne nagrade.
Planet na obisku
Planet TV Obiskali smo čudoviti svet burje, kamna in ruja #video
Planet na obisku
Planet TV Mesto z edinstvenimi zgodbami termalne vode, piva in medu #video
Planet na obisku
Planet TV Idilična dolina, kjer se čas ustavi #video
Planet na obisku
Planet TV Odkrijte skrivnostni svet Bele krajine #video
Spremljajte nas na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube. Več ekskluzivnih vsebin najdete tudi na Planeteka.si.   
Ne spreglejte