Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 11. 2019,
9.03

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Natisni članek

Planet TV filmi Colin Firth Planet PLUS

Sreda, 13. 11. 2019, 9.03

4 leta, 5 mesecev

Filmska uspešnica, ki ji je nasprotovala kraljica mati #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Planet TV | Foto IMDb

Foto: IMDb

Danes ob 21. uri si boste na Planet 2 lahko ogledali film, ki je bil nagrajen s kar štirimi filmskimi nagradami oskar. Film je posnet po resnični zgodbi, njegovo nastajanje pa je polno zelo zanimivih zgodb.

V zgodovinski drami Kraljev govor spoznamo angleškega kralja Jurija VI., očeta trenutne kraljice Elizabete II., ki je po bratovem odstopu zasedel britanski prestol. Ker je imel težave z jecljanjem, se je za pomoč obrnil na neobičajnega govornega terapevta Lionela. 

Kljub čudaškim terapijam se je med njima razvilo pristno prijateljstvo, toda začetek 2. svetovne vojne je kralja postavil pred novo preizkušnjo, saj je moral s svojim zgledom združiti in opogumiti Britance.

Colin Firth in Helena Bonham Carter | Foto: IMDb Colin Firth in Helena Bonham Carter Foto: IMDb

Zanimivosti o filmu:

1.  David Seidler, pisec scenarija za film, ki je kot otrok slišal vojni nagovor kralja Jurija VI., je prav tako jecljal. Ko je kasneje kraljico mati (vdovo Jurija VI.) prosil za dovoljenje, da kraljevo zgodbo uporabi za filmski scenarij, ga je ta prosila, naj tega ne počne, dokler je živa, saj naj bi bili spomini preveč boleči. Seidler je njeno željo spoštoval in film so zato posneli šele po njeni smrti.

2. Prva izbira za vlogo Jurija VI. je bil Paul Bettany, ki pa je vlogo zavrnil, da bi lahko več časa preživel s svojo družino. Odločitev je kasneje močno obžaloval. Tudi Ralph Fiennes in Robert Downey Jr. sta bila v ožjem izboru za glavno vlogo, na koncu pa jo je dobil Colin Firth.

3. Colinu Firthu je pri učenju jecljanja pomagala sestra, ki je logopedinja. Želel se je naučiti jecljati, da bi potem poskusil najti način, kako se tega znebiti.

4. V filmu govorni terapevt med govornimi vajami kralju ni dovolil kaditi cigaret. Dejal je: "Sesanje dima v pljuča te bo ubilo!" Kralj George VI. je bil namreč strasten kadilec. Pokadil je od 20 do 25 cigaret na dan. Umrl je prav zaradi zapletov pri operaciji pljučnega raka 6. februarja 1952, star 56 let.

Colin Firth in Geoffrey Rush, ki je igral govornega terapevta Lionela Logueja. | Foto: IMDb Colin Firth in Geoffrey Rush, ki je igral govornega terapevta Lionela Logueja. Foto: IMDb

5. Colin Firth je za vlogo Jurija VI. prejel oskarja za glavno moško vlogo. Naslednje leto je predal oskarja za najboljšo žensko vlogo Meryl Streep za vlogo Margaret Thatcher v filmu Železna dama. Maryl Streep je nato leto kasneje oskarja za najboljšo moško vlogo predala Danielu Dayu-Lewisu za vlogo Abrahama Lincolna v filmu Lincoln. Lahko bi rekli, da je v treh letih oskar potoval od angleškega kralja k angleški premierki in nato še v roke predsednika Združenih držav Amerike.

Film Kraljev govor, ki je bil nagrajen s kar štirimi oskarji, si na Planet 2 lahko ogledate NOCOJ ob 21. uri.

 

 

Znani prvič za volanom
Planet TV Pred kamero se bo vožnje učil tudi Aleksander Mežek
Zapleši v ljubezen
Planet TV Plesalca o nenavadni plesni izkušnji: Na tekmi sva se na smrt sprla #video
Istanbulska nevesta
Planet TV Zvezda turške serije je obiskala Ljubljano
Planet TV
Planet TV Ula Furlan: Gospa je skoraj v solzah zapustila prizorišče

 

Ne spreglejte