SiolNET. Novice Volitve 2022
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preobrat na vrhu: Svobodnjaki prvič prehiteli SDS

10

termometer

Robert Golob. Janez Janša. | Gibanje Svoboda je prvič prehitelo SDS. Med opredeljenimi anketiranci bi mu glas namenilo 27,7 odstotka vprašanih. | Foto: STA
Gibanje Svoboda je prvič prehitelo SDS. Med opredeljenimi anketiranci bi mu glas namenilo 27,7 odstotka vprašanih. Foto: STA

Po zadnjih podatkih Parsifalove raziskave o volilnih preferencah bi tokrat največ vprašanih volilo stranko Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Med opredeljenimi anketiranci bi ji glas namenilo 27,7 odstotka vprašanih. Sledi ji SDS Janeza Janše, ki bi jo volilo 26,8 odstotka vprašanih, in SD Tanje Fajon z 9-odstotno podporo. Na četrtem mestu je NSi Mateja Tonina, sledijo LMŠ Marjana Šarca, Levica Luke Mesca in gibanje Povežimo Slovenijo. Pod parlamentarnim pragom ostajajo Naša dežela Aleksandre Pivec, Resni.ca Zorana Stevanovića in SAB Alenke Bratušek. 

Kot je razvidno s spodnje grafike, kjer so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, je v primerjavi z zadnjo meritvijo moči strank, ki smo jo objavili včeraj, podpora Gibanju Svoboda Roberta Goloba narasla za 4,4 odstotne točke, medtem ko se je podpora SDS Janeza Janše zvišala za 2,3 odstotne točke. SD Tanje Fajon, ki ostaja na tretjem mestu, je podpora padla za 0,4 odstotne točke. 

Parlamentarni prag bi prestopilo sedem strank.

Na četrtem mestu, ki sta si ga še včeraj delili Levica in NSi, je s 7,4 odstotka tokrat NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora zrasla za 0,1 odstotno točko, s 4,7 odstotki ji sledi LMŠ Marjana Šarca, ki ji je podpora padla za 0,3 odstotne točke.

V državni zbor bi se s 4,5 odstotka prebili še Levica Luke Mesca, ki ji je podpora sicer padla za 2,8 odstotne točke, in gibanje Povežimo Slovenijo, ki mu je podpora prav tako padla, in sicer za 0,1 odstotne točke.

Parsifal opredeljeni petek 1504 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Zunaj parlamenta ostajajo Naša dežela Aleksandre Pivec, Resni.ca Zorana Stevanovića in Pirati, z manj kot dva odstotka podpore pa še DeSUS Ljuba Jasniča, SNS Zmaga Jelinčiča, SAB Alenke Bratušek ter Vesna, Naša prihodnost in D.D. in DOM. 

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve, ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate v spodnji grafiki.

Parsifal vsi anketiranci petek 1504 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Med anketiranci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, takšnih je bilo tokrat 633, bi jih največ volilo Gibanje Svoboda, sledijo SDS, SD in NSi.

Parsifal zagotovo na volitve petek 1504 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Na spodnji grafiki si oglejte primerjavo s predzadnjo Parsifalovo raziskavo, ki smo jo objavili včeraj. Spremembe so izražene v odstotkih, ne v odstotnih točkah.

Obeta se višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah

Prihodnjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 69,7 odstotka anketirancev, je še pokazala Parsifalova raziskava. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

Parsifal na volitve petek 1504 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Kako kaže strankam, raziskovalci ugotavljajo vsak delovni dan, dan za tem, ko so podatki dodani v večdnevno meritev, pa jih na Siol.net predstavimo. 

Parsifal izvedba petek 1504 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

Tonin_1 Novice Tonin ali Golob – kdo je za svobodo? Veliko javno soočenje političnih strank Novice Pred petkove protestnike stopili prvaki levih političnih strank #foto #video Luka Mesec, Marjan Šarec, Matej Tonin Novice Levica in NSi izenačeni, v LMŠ premik čez prag Glasovnica parlamentarne volitve 2022 Novice Še ena šlamparija pri pripravi volitev Zoran Stevanović, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Aleksandra Pivec Novice Resni.ca tam, kjer bi si želele biti SAB, LMŠ in Naša dežela Volitve. Glas. Volilna skrinjica. Novice Volišče na veleposlaništvu v Moskvi bo vendarle odprto s Novice Janša največjemu tekmecu ponuja izziv ena na ena na nevtralnem terenu

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin